Suomalainen työkulttuuri on muuttunut pysyvästi. Etätyöstä ja hybridityöstä on tullut osa arkea. Miten houkutella tietotyöläiset yhteen ja tapaamaan toisiaan myös kasvokkain? Fellowmind päätti ratkaista ongelman panostamalla aivan uudenlaisiin toimitiloihin Tampereelle nousevassa Go21-toimistokorttelissa: omalla kattoterassilla ja sen yhteydessä olevassa kahvilassa kohdataan kollegoita, kun taas alakerta rauhoitetaan keskittymistä vaativaan työhön.

Fellowmind halusi tarjota työntekijöilleen yhteisen kokoontumispaikan hyvien kulkuyhteyksien äärellä paikassa, jonne pääsee myös ympäristöystävällisesti junalla. Uusien toimitilojen tulisi olla joustavat, modernit, muunneltavat ja ennen kaikkea houkutella henkilöstö tapaamaan toisiaan muutenkin kuin verkkoyhteyksien välityksellä.

GO21-toimistokortteli

Ratkaisu tilanteeseen löytyi Tampereelta, jonne Jatke Pirkanmaa Oy ja A. Ahlström Kiinteistöt rakentavat parhaillaan GO21 -toimistokorttelia. GO21 on paraatipaikalle Tampereen rautatieaseman viereen kohoava näyttävä toimistokokonaisuus, johon valmistuu noin 11 000 m² vuokrattavia toimitiloja. GO21 tarjoaa joustavia työympäristöjä lähi- ja etätyön yhdistelmään. Fellowmind Finland, Jatke Pirkanmaa Oy ja A. Ahlström Kiinteistöt solmivat vuokrasopimuksen Fellowmindin uusista noin 1050 m2 toimistotiloista huhtikuussa 2022.  Vuonna 2021 alkanut toimistokorttelin rakentaminen kestää noin kaksi vuotta. Hanke valmistuu loppuvuodesta 2023, jolloin myös Fellowmind pääsee muuttamaan uusiin toimitiloihinsa, jotka ovat lähes kaksi kertaa suuremmat kuin yhtiön nykyiset tilat Tampereella.

”Toimistoja ei enää tarvita samaan tarkoitukseen kuin ennen koronapandemiaa, vaan tilojen käyttötavat ovat muuttuneet pysyvästi. IT-ala kasvaa voimakkaasti, ja ammattitaitoisten tekijöiden houkuttelemiseksi meidän on erityisen tärkeää tarjota henkilöstön hyvinvointia tukevat, modernit työvälineet ja työtilat, joihin on hauska tulla tapaamaan kollegoita ja asiakkaita niin työajalla kuin sen ulkopuolellakin. Saamme kaupungin hienoimmasta toimistokorttelista käyttöömme hulppean kattoterassin ja koko ylempi kerros sen yhteydessä suunnitellaan yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Alakerrassa puolestaan tulee olemaan hiljaista tilaa työhön, joka vaatii keskittymistä. Tampere on erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä, joten sinne on helppo tulla myös meidän muista toimistoistamme Suomessa sekä lähialueiden kotitoimistoilta”, kertoo Fellowmind Finland Oy:n liiketoimintajohtaja Tomi Tamminen.

”Tampere ja Tampereen kaupunkiseutu ovat nousseet Suomen vetovoimaisimmaksi alueeksi maan sisäisessä muuttoliikkeessä. Tampere on kasvukeskuksena houkutteleva muuttokohde ja vaihtoehto pääkaupungille. Kehitystä on vauhdittanut hyvä sijainti ja saavutettavuus sekä varsinkin Tampereen korkeakoulut viimeisten vuosikymmenien aikana. Tästä kertoo muun muassa aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n tutkimus vuoden 2021 lopulta”, Jatke Oy:n hankekehitysjohtaja Mikko Halme kertaa.

”Tampereen keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet eri puolilta Suomea palvelevat myös kehyskunnista käsin työskenteleviä. Moderni tietotyö ei ole enää paikkariippuvaista, ja moni suomalainen on muuttanut tai harkitsee muuttamista pois kasvukeskuksista. GO21:n sijainti on Suomen mittakaavassa täydellinen, kun halutaan koota yhteen joukko eri puolilla työskenteleviä hybridityöntekijöitä”, A. Ahlström Kiinteistöjen toimitusjohtaja Peter Ahlström täydentää.

Tekniikka kehittyy

Millaisella autolla ajat? Onko se aasialainen vai eurooppalainen auto, onko se sähköauto, hybridi vai vielä perinteinen polttomoottori, vai onko sinulla kaasuauto? Tai jos ajatellaan omaa arkea tekniikan kautta, niin tuskin sinäkään kuuntelet enää kotona musiikkia äänilevyiltä, se taitaa olla aika musadiggarin hommia, ja nykyään erilaiset pilvipalvelut ja älypuhelin ovat siinäkin nousseet voittajiksi. Yleisestikin monet nykyajan teknisistä kehitysaskeleista tapahtuu mobiilimaailmassa, jolla ohjataan jo nyt kotiemme lämpöjä ja ovien toimimista. Autoista puheenollen, oletko koskaan miettinyt millä autoilla isot starat ajavat?

Samalla kun tekniikka kehittyy, täytyy meidän myös kiinnittää eri lailla ja uudella tavalla huomiota, miten käytämme sitä tekniikkaa. Oletko esimerkiksi tutustunut VPN-tekniikkaan, ja mistä siinä on kyse?

Tekniikan kehittyminen on muokannut myös tapaamme suhtautua kirjoihin ja lukemiseen, meille on tullut äänikirjat, ja valitettavasti itse lukeminen on entistä vähäisempää, mutta onneksi esimerkiksi kirjahyllyssa.fi sivusto tuo meille uutisina uusia Suomen markkinoilla olevia teoksia.

Pankkiasiat, lukeminen/kuunteleminen ja todella moni muukin arkemme asia hoituu älypuhelimme kautta, mutta kuinka hyvin me ymmärrämme sen uuden puhelimen?

Vapaa-ajalla uutta ajatuksia

Oletko kahvijuojana perussuomalainen eli suodatinkahvin ystävä? Nimittäin viimeisten vuosien aikana suomalaiset ovat lisänneet huomattavasti myös uusien kahvien juomista, makukahvien, tummien kahvien ja se on tapahtunut paljolti kapselikahvien kautta, miten sinulla?

Meillä on myös entistä enemmän sitä vapaa-aikaa käytettävissä, ja samalla myös entistä enemmän varallisuutta, joten olemme alkaneet käyttää rahaa itseemme, tehdäksemme meistä tyytyväisempiä ja samalla tehdäksemme itsemme kauniimmaksi. Samalla olemme entistä tietoisempia myös eläinystäviemme kuten koirien tarpeista, sillä ovathan koirat kuitenkin yksi ihmisen parhaista ystävistä. Tämä kaikki vie meidät kohti tervettä perhettä, ja entistä terveellisempää arkea, kai.

Nämä asiat ovat yhteiskunnallinen kehitys ovat tuoneet arkeemme myös ajatuksia kierrättämisestä ja tulevaisuudestamme erilaisin tavoin – meistä on tullut entistä vastuullisempia kuluttajia ja jatkossa meidän on oltava sitä enemmänkin. Miten sinä esimerkiksi omassa arjessasi huomioit erilaiset vastuullisuuteen liittyvät kysymykset? Ja kun teet tulevaisuudessa päätöksiäsi, oletko miettinyt myös oman taloutesi hallintaa ja kehittämistä, jopa sijoituspalveluiden kautta?

Kahvittelu, kauneudenhoito, koiran kanssa lenkkeily ja oman vastuullisuuden miettiminen liittyvät myös oman kehon kokonaisvaltaiseen hyväksymiseen vai oletko sittenkin uusia laihduttamisideoita etsimässä?

Tekemisellekin on entistä enemmän vaihtoehtoja kaiken lisääntyneen ajan kanssa, me voimme aikuisina aloittaa vaikka uuden pelin pelaamisen, sillä pelaaminen on ihan ok nykyään kaiken ikäisille, tai voimme alkaa oikeasti opetella jotain aivan uutta ja teknistä osaamista itsellemme – kotioloissa, etänä vaikka iltaisin.