Olet sitten työntekijä, työnhakija tai yrittäjä, mutta asut Suomessa, kohtaat saman luonnonilmiön tulevien kuukausien aikana. Auringonvalo vähenee näillä leveysasteilla, kiitos asentomme auringon suuntaan. Tästä syystä meillä on pohjoisessa kaamos eikä täällä etelässäkään päivät niin pitkiä ole, etteikö jotain kannattaisi tehdä. Mitä sitten voit tehdä kohtuullisen helposti vahvistaaksesi sekä mieltäsi että kehoasi kestämään tulevan talvikauden?

Apua luonnosta

Talvella luontokin menee säästötilaan, mutta onneksi saamme apua luonnosta luontaistuotteiden kautta, joita on saatavilla niin luotaistuotekaupoista kuin käytännössä lähes jokaisesta tavaratalosta, jossa on myynnissä elintarvikkeita. Luontaistuotteet ovat meille lähes kaikille tuttuja vitamiinien ja hivenaineiden kautta, mutta entä trendituote CBD? Oletko kokeillut ja miten se vaikutti sinuun?

Luontaistuotteissa on aina se puoli, että ne eivät ole 100 % lääketehtaan yhdistelmiä, vaan niiden pohjalla on luonnonvalmiste. Esimerkiksi juuri noissa CBD-tuotteissa on kyse hampusta ja sen kukinnoista uutetuista valmisteista, joissa ei muuten ole kuin 0,02 % sitä kuuluisampaa hampun vaikutusyhdistettä, joten CBD-tuote ei ole päihdyttävä eikä huumaava, mutta sillä on terveyteen positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Lue lisää tuotteesta, jos aihe alkoi kiinnostamaa.

Kaamosväsymys

Aurinkogonvalon vähetessä meille tulee tietynlainen kaamosväsymys. Onhan meillä toimistoissa ja kodeissa vaikka minkälaisia lamppuja ja valonlähteitä, joilla olemme keinotekoisesti pidentäneet päivää, mutta kehomme elää opitun rytmin mukaisesti, ja siihen kuuluu syksy ja talvi ja sen myötä tuleva väsymys. Mutta voimme vaikuttaa siihen ja omaan mieleemme ruokailun, unen, juomisen ja liikkumisen kautta, unohtamatta tietenkään toisten ihmisten kanssa seurustelua eli sosiaalista toimintaan, joka voi nykyään olla pelkästään digissäkin tapahtuvaa – kunhan sitä vain on! Tutkimusten perusteella valon vähenemisen myötä myös sosiaalisuus vähenee. Mieliala on tavallista ärtyneempi ja siksikin on helpompi olla omissa oloissaan, mutta tätä vastaaan voi toimia, tekemällä itse omia päätöksiä.

Parhaaksi hoidoksi kaamosoireiluun on todettu jo 1980-luvulla kirkasvalohoito, joka vaikuttaa sekä kaamosväsymykseen että -masennukseen.

Usko tai älä, liikunta auttaa kaamosväsymyksessä. Jotkut kirjoittavat että sen liikunnan tulee olla hengästyttävää ja sykettä nostavaa, mutta jos tarkkoja ollaan, jo pelkkä reipas kävely metsäpolulla tai puistossa ajaa saman asia. Kävelyllä myös oma mieli lepää ja silmät pääsevät nauttimaan luonnosta eikä katsomaan sitä näyttöpäätettä tai mobiililaitteen ruutua. Se onkin se toinen asia, minkä käyttöä kannattaa varsinkin talvella muuttaa. Laita se puhelin pois illalla jo ajoissa ennen nukkumaanmenoa, äläkä katso vielä viimeiseksi niitä sosiaalisen median viestejä tai sähköposteja – ne ovat siellä vielä aamullakin, ja jos jollakin on oikeasti tärkeätä asiaa, hän kyllä ottaa sinuun yhteyttä paremmalla tavalla.

Syö, juo ja nauti elämästä

Kun valo vähenee, on aihetta hakea elämään iloa syömisestä, juomisesta ja yleensäkin niistä asioista, jotka tuovat sinulle iloa elämään. Juomisella tarkoitamme nyt sitä, että muista juoda päivässä vähintään se litra tai kaksi nesteitä. Meillä suomalaisilla on se ylellisyys, että voimme juoda turvallisesti vettä suoraan kraanasta, ja se onkin parasta ja edullisinta nestettä kehomme hyvksi. Toisaalla on sitten sen syöminen, voit syödä hyvin eikä sinun ole niin pakko laskea jokaista kaloria, jos syöt monipuolisesti sekä säännöllisesti. Jos pystyt pitämään arkielämäsi rytmissä aamiaisen, lounaan, välipalan, illallisen ja iltapalan – onnittelut, äläkä niiden lisäksi napostele kaikkea mahdollista siinä välillä.

Iloa elämään voi sitten hakea kavereista, harrastuksista, tai vaikka vain musiikkia kuuntelemalla tai kirjoja lukemalla – on olemassa varmasti satoja sinulle, mielellesi ja kehollesi hyväksi olevia muotoja viettää aikaa ja voida hyvin samalla kun saa kokea itselleen ilon tunteita.