Autoilu muuttuu tekniikan muuttuessa. Uudet autoilijat, ja nuoret aikuiset eivät välttämättä edes huomaa muutosta, mutta kaikki kenellä on ollut auto pidempään, muistavat vielä kuinka he joskus ovat jopa nostaneet auton nokkapellin muustakin syystä kuin lisätäkseen vettä pissapoikaan.

Nykyaikainen auto on niin täynnä tietotekniikkaa, että itse autoilijan ei enää nykyään tarvitse eikä kannata lähteä kokeilemaan minkään yksittäisen osan vaihtoa konepellin alle. Toisin oli vielä vuosia sitten kun auton moottoriin oli huomattavasti helpompi jopa itse vaihtaa osia ja säästää auton ylläpidossa. Nyt nämä tee se itse-ajat ovat pitkälti ohi ja koko auton omistaminen on muuttunut. Autorahoitus on myös muuttunut ja sinulla auton ostajana on mahdollisuuksia nykyään rahoittaa autosi vaikka millä tavalla. On jopa puhuttu, että emme enää varsinaisesti omista autoja, vaan ajamme niillä muutaman vuoden ja maksamme siitä ajamisestamme joitakin euroja, jonka jälkeen viemme auton takaisin automarkkinoille, ns. jälkimarkkinoille, joilla käydään käytettyjen autojen kauppaa.

Autoliikkeet tarjoavat uusia ratkaisuja

Monet autoliikkeet, varsinkin merkkiliikkeet tarjoavat jo nykypäivänä sopimuksia, joissa sinä autonostajana sitoudut ostamaan auton esimerkiksi käyttöösi kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen saat tuoda auton takaisin liikkeeseen jälleenmyyntiä varten. Sitten vain valitse jälleen uuden auton uudeksi kaudeksi. Tämä sopimus sisältää yleensä myös kaikki huollot ja mahdolliset katsastukset, omistajaa sinulle jää enää kuukausimaksujen ja polttoaineen maksaminen. Jopa vakuutusmaksut voidaan sisällyttää tällaiseen sopimukseen, joka on jo kuin yksityinen autoleasing. Onko se sitten edullista? Jokainen voi itse laskea sen.

Jos kuitenkin olet ostamassa uutta autoa tai vaikka käytettyä autoa itsellesi ja sinulla on jo autoliikkeeseen mentäessä autorahoitus valmiina, olet hyvissä asemissa hintaneuvotteluissa. Autoliike on yksi niitä harvoja tahoja Suomessa, jossa suomalaiset haluavat tinkiä. Jos et suoraan autonhinnasta, niin ainakin siihen autoon pitää saada uudet renkaat ja tankki täyteen polttoainetta ulos ajamista varten ja jonkinlainen auton perushuolto ennen kauppoja.

Autorahoitus auttaa kaupoilla

Jokainen ostaja, jolla on rahat valmiina isompaan kauppaan on paremmassa asemassa kuin sellainen ostaja, jonka kaupan eteen autokauppias joutuu tekemään enemmän töitä. On luonnollista, että varman maksajan astuessa autokauppiaan kanssa keskustelemaan, on ostajalla paremmat mahdollisuudet mahdollisimman edullinen hinta ostamastaan autosta. Jokaisessa autossa on autoliikkeellä jonkinlainen myyntikate. Uusissa autoissa voi myyntikate olla todella pieni, mutta käytettyjen autojen kaupoilla voi ostaja löytää todellisia helmiä menemällä hakemaan tietyn merkin autoa liikkeestä, joka edustaa muiden merkkien autoja. Ns. väärän merkin autot myydään liikkeestä mielellään pois.

Ja onhan se itsellekin helpompaa mennä autoliikkeeseen tietäessään tarkasti, kuinka paljon on varaa käyttää siihen uuteen autoon, ja jos ei ole vanhaa autoa antaa vaihdokiksi, voi olla että autokauppias hiljaa kiittää siitäkin. Vähän ajetut uudet vaihdokit ovat aina tervetulleita, mutta loppuun asti ajettu 20 vuotta vanha auto ei välttämättä kovin paljon autokauppiasta kiinnosta ja sen vaihtoarvo on lähes negatiivinen.

Yritysautoilu

Yritysautoilussa yrittäjän ja työntekijän käytössä kannattaa harkita tarkkaan, ostetaanko yritykselle auto jota käytetään, vai annetaanko työntekijän käyttää omaa autoa työtehtävissä.

Ja mikä on sitten yrityksen muoto, onko kyseessä osakeyhtiö, vai toiminimi vai peräti kevyt-yrittäjä, niin jokaisessa kohdassa autoa, sen kuluja sekä käyttöä verotetaan erilailla. Autorahoituksen suhteen on myös saatavilla eri vaihtoehtoja yksityisautoilun ja yritysautoilun tarpeisiin. Siksi esimerkiksi leasing on aiemmin ollut lähinnä yritysten mahdollisuutena, mutta nykyisin monet autoliikkeet todellakin tarjoavat jo monipuolista ratkaisua, jossa uuden auton ostaja tekeekin itseasiassa eräänlaisen yksityisleasing sopimuksen autostaan, eikä itseasiassa koskaan edes osta autoa.

Ajattele asiaa omalta kantiltasi, koska viimeksi olet omistanut autosi kokonaan, ilman että olet velkaa siitä autoliikkeelle tai rahoitustyhtiölle? Todennäköisesti ehdit vaihtaa auton seuraavaan, ennen kuin olet maksanut edellisen autosi 48, 60 tai 72 kuukauden sopimusaikaa + viimeistä erää. Joten onko se yksityisleasing sittenkään niin erikoinen ratkaisu.