Erik Skogström, Sweco ja Joni Lukkaroinen, Terrafame

Sweco on tehnyt Terrafamen kanssa sopimuksen akkukemikaalitehtaan tehdassuunnittelusta. Sähköajoneuvojen akuissa hyödynnettäviä kemikaaleja tuottavan tehtaan suunnittelu on aloitettu lokakuussa ja rakentamisen on määrä alkaa vuoden 2019 alkupuolella.

”Terrafame on pitkäaikainen kumppanimme ja olemme iloisia päästessämme jatkamaan heidän kanssaan yhteistyötä tässä tulevaisuuden teknologiaa tuottavassa hankkeessa. Sähköajoneuvojen korkealaatuisten akkukemikaalien tuotantolaitoksen suunnittelu on osa kestävämmän liikenteen edistämistä ja ilmastonmuutosta ehkäisevää yhteiskunnan kestävää kehitystä. Meille Swecolla on tärkeää olla osaltamme mukana tässä hankkeessa”, sanoo Sweco Industryn toimitusjohtaja Erik Skogström.”Suomi on edelläkävijä sähköajoneuvojen akkuihin ja akkukemikaaleihin liittyvässä teknologiakehityksessä. Sweco on ollut useassa akkukemian hankkeessa mukana viimeisten vuosien aikana ja prosessit ovat käsitelleet muun muassa nikkelin, koboltin ja litiumin jalostamista korkealaatuisiksi tuotteiksi”, jatkaa Tomi Keskinen, kemian ja kaivosteollisuuden liiketoimintajohtaja Swecolta.Sweco vastaa akkukemikaalitehtaan ja nykyisen metallitehtaan liityntöjen, rakennusten, putkistojen, sähköjen, instrumentoinnin ja automaation yksityiskohtaisesta suunnittelusta sekä avustaa Terrafamea projekti- ja työmaapalvelujen osalta. Sweco on tehnyt aiemmin useita suunnittelutöitä myös Terrafamen metallitehtaalle.

”Terrafamen tuotantoteknologia mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisten akkukemikaalien tuotannon. Tällä tavalla olemme mukana pienentämässä liikenteen hiilijalanjälkeä. Sweco kestävän kehityksen ja teollisuuden asiantuntijana on meille luonteva yhteistyökumppani akkukemikaalitehdashankkeen suunnitteluun ja toteutukseen”, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Akkukemikaalitehtaan suunnittelua varten Sweco perustaa Terrafamen teollisuusalueelle Sotkamoon projektitoimiston, joka toimii läheisessä yhteistyössä tilaajan projektiorganisaation ja Swecon muun projektitoimintojen kanssa. Enimmillään uuden tehtaan suunnittelu työllistää yhtäaikaisesti noin sata Swecon organisaatiossa työskentelevää asiantuntijaa.