Kasvu Openin jo toimivien yritysten sarjan eli Start again -sarjan on voittanut Cajo Technologies Oulusta. Startup-yritysten sarjan voittoon ylsi Finnos Oy Lappeenrannasta. Kunniamaininnan Start again -sarjassa sai Soilfood Oy Helsingistä ja Startup-sarjassa Popit Espoosta.

Voittajat valikoituivat 100 finalistista. Finalistien joukko puolestaan on seuloutunut vuoden mittaan yli 804 Kasvu Openiin kasvusuunnitelmansa lähettäneestä yrityksestä.Tuomaristo kiinnitti huomiota erityisesti liiketoimintamallin uskottavuuteen (mm. ansaintalogiikka, tuotteet/palvelut, asiakassegmentit, tarve), kasvukykyyn (mm. tiimi, asenne, uskottavuus) ja markkinapotentiaaliin (kotimaassa tai ulkomailla, skaalautuvuus). Valinta oli vaikea, mutta tuomaristo oli lopulta päätöksistä yksimielinen. Yrityksiä yhdisti se, että kaikilla on aidosti kansainvälinen business.

Voittajat Cajo Technologies ja Finnos

Cajo Technologies on vuonna 2010 perustettu kansainvälistyvä kasvuyhtiö Oulusta, jolla on hallussaan patentoitu menetelmä väri- ja jäljitettävyysmerkintöjen tekemiseen laserilla ilman lisäaineita. Yrityksen mukaan sen menetelmä mahdollistaa merkittävän lisäarvon materiaalien tuottajille ja jatkojalostajille.

—Yrityksellä on uskottavia avauksia isojen asiakkaiden kanssa. Tiimi pystyy tekemään suunnitellun kansainvälisen kasvun. Yhtiöllä on lisäksi todistettavasti toimiva teknologia ja vakuuttavaa johtamista, joka saa tiimin pääsemään tavoitteisiin, tuomariston puheenjohtaja Seppo Sneck linjaa.

Finnos, lappeenrantalainen vuonna 2016 perustettu startup, kehittää ja valmistaa sahateollisuuteen tukkienmittausjärjestelmiä, joilla yrityksen mukaan asiakkaat lisäävät raaka-ainetehokkuutta ja parantavat tuotelaatua. Mittari läpivalaisee tukit ja tulosten perusteella optimoi sahatavaran oikeisiin tuotteisiin. Finnos oli myös vuonna 2017 yksi sadasta Kasvu Open finalistista.

—Finnoksella on näyttöjä siitä, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan ratkaisusta. Yritys on ottanut lentävän lähdön liiketoimintakaupallaan. Tuotteella on erinomaiset edellytykset kansainväliseen kasvuun ja uusiin liiketoimintamalleihin, tuomaristo luonnehtii voittajaa.

Kunniamainitut Soilfood ja Popit

Kunniamainta Start again -sarjassa myönnettiin Soilfood Oy:lle Helsingistä, vuonna 2015 perustetulle yritykselle, joka tarjoaa teollisuuden ja maatalouden toimijoille ratkaisuja sivuvirtojen tehokkaaseen ja järkevään hyödyntämiseen. Se valmistaa kierrätyslannoitteita, jonka lisäksi sen palvelumalli, viljelykiertolannoitusmalli, on otettu alalla hyvin vastaan.

—Yritys tekee liiketoimintaa, jolla on vaikuttavuutta maaperään ja elinympäristöön. Sillä on valtava markkinapotentiaali, vaikka ala onkin vahvasti kilpailtu. Soilfoodin resepteillä teollisuusjätteet ratkaisevat globaalin ongelman, maaperän köyhtymisen. Kiitosta sai lisäksi yrityksen vahva tieteellinen näyttö ratkaisun toimivuudesta, tuomaristo linjaa.

Toinen kunniamaininta annettiin Popit Oy:lle, vuonna 2015 perustetulle espoolaiselle yritykselle, joka on kehittänyt ratkaisun lääkkeiden säännöllisen ottamisen takaamiseksi. Ratkaisu koostuu sovelluksesta, pilvipalvelusta ja laitteesta, joka voidaan liittää mihin tahansa pilleriliuskaan. Se tunnistaa automaattisesti milloin lääke otetaan, informoiden käyttäjää siitä, jos lääke jää ottamatta.

—Sopimus merkittävän kansainvälisen yhteistyökumppanin kanssa toimii näyttönä kaupallisesta potentiaalista. Teknologia on patentoitu, tuote on myynnissä ja helposti käyttöönotettavissa eri lääkkeille. Taustalla on lisäksi erittäin kyvykäs ja määrätietoinen tiimi, tuomaristo kommentoi.

Top 10

Näiden yritysten lisäksi kymmenen parhaan joukkoon valittiin Nellim Wilderness Hotels & Safaris Ivalosta, Notta Systems Oy Seinäjoelta, FinMeas Oy Jyväskylästä, Brighterwave Oy Tampereelta, INARI Arctic Cosmetics Oy Kolarista sekä Globe Hope Oy Nummelasta.

Tuomaristoon kuuluivat Seppo Sneckin (Largo Capital Oy) lisäksi Saga Forss (Broadius Partners Oy), Titta Mantila (Finnvera Oyj), Torsti Tenhunen (FIBAN), Jaakko Salminen (Grannenfelt Finance Oy), Anssi Lehikoinen (Rocsole Oy) sekä Juho Risku (Butterfly Ventures Oy). Tuomariston sihteereinä toimivat Nina Rautiainen ja Maria Häkkinen Kasvu Open -tiimistä.