Suomalaiset ovat viimeiset vuodet puhuneet siitä, kuinka olemme myyneet infraamme ulkomaille. Nyt keskusteluihin on noussut sähkön siirtoyhtiöiden uusi laskutustapa. Sähkönsiirtoyhtiöt haluavat muuttaa laskutusperustetta.

Kyse on siitä, että monet verkkoyhtiöt haluaisivat nykyiseen sähkön siirtolaskuun uuden osion, tehomaksun. Sen osuus kasvaisi joko kerta heitolla tai vähitellen siirtolaskun suurimmaksi osuudeksi.

Tampereen teknillisen yliopiston viime syksynä tekemän selvityksen mukaan lasku muuttuisi esimerkiksi niin, että perusmaksun (euroja kuukaudessa) ja energiamaksun (senttejä/kilowattitunti) lisäksi laskuun tulisi tehomaksu, jossa kuluttaja maksaakin euroja per kilowatti eli teho.

Tehomaksun määräytymiseen on useita vaihtoehtoja. Se perustuu mitattuun tehoon, jonka vaihtoehto voisi olla esimerkiksi kuukauden suurin teho tai suurimpien tehojen keskiarvo.

Kuluttajan kannalta puhutaan siirtolaskun jopa satojen prosenttien kallistumisesta. Tämän kokevat ainakin monet kesämökkiläiset, jotka käyttävät sähköä pitkällä aikajaksolla vähän mutta tarvitsevat hetkellisesti paljon tehoa.

Tuhannen kilowattitunnin vuosikulutuksella puhutaan parinkympin korotuksesta vuodessa. Varsinkin pienissä kerrostaloasunnoissa laskut voivat taas pudota kympeillä. Muutos hyödyttäisi myös sähkölämmittäjiä, jotka käyttävät sähköä tasaisesti läpi vuoden.

Sähkölaskun kokonaishinnan jakautuminen

Asiakkaan sähkölasku muodostuu kolmesta kokonaisuudesta: sähkön siirtomaksusta, kulutetun sähköenergian maksusta sekä veroista. Sähkövero ja arvonlisävero muodostavat noin 30 prosentin osuuden keskimääräisen sähkönkäyttäjän laskusta. Sähkön siirron osuus on tyypillisesti noin kolmanneksen kokonaislaskusta. Sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu sisältyvät sähköveromaksuun. Sähkön myynti- ja siirtohinnat muodostuvat kiinteästä perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä energia- tai siirtomaksusta.

Sähköverkkoyhtiö ylläpitää jakelukanavaa

Sähköverkkoyhtiöiden tehtävänä on ylläpitää toimivaa jakelukanavaa kaikille sähkön myyntiyhtiöille, joilta asiakkaat haluavat sähköenergiansa hankkia. Verkkoyhtiö myös toimittaa asiakkaille, sähkön myyntiyhtiöille ja kantaverkkoyhtiölle käyttöpaikkojen kulutustiedot. Savon Voiman verkkoalueella asiakkaillemme on asennettu etäluettavat mittauslaitteet, joista tuntitasoiset kulutustiedot siirtyvät datasiirron välityksellä verkkoyhtiölle.

Miksi kilpailuttaa sähköyhtiöitä?

Sähkön kilpailuttaminen on kuluttajalle aina fiksua. Taloussanomien tekemien tutkimusten mukaan sähkölämmitystalon sähkökustannuksissa voi sähköyhtiön kilpailuttamalla säästää vuodessa jopa 500 euroa! Kerrostaloasukkaankin on mahdollista sähköyhtiötä vaihtamalla puolittaa sähkölaskunsa.

Kaiken lisäksi kilpailuttamalla sähköyhtiötään ei voi kuin voittaa. Tärkeimmät syyt kilpailuttaa sähköyhtiöitä:

  1. Sähkön laatu ei muutu, vaikka vaihtaisi sähköyhtiötä. Sähköyhtiön vaihtamisella saa siis täysin saman palvelun halvemmalla hinnalla.
  2. Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen ei maksa mitään
  3. Sähköyhtiön vaihtaminen on ilmaista. Lain mukaan sähkönmyyjän vaihdosta ei saa periä maksua. Kun asiakas vaihtaa myyjää, siirtoyhtiö ei myöskään saa enää veloittaa ylimääräistä mittarinluvusta. Myyjää saa vaihtaa kuinka usein tahansa.

Sähköyhtiötä vaihtamalla on siis mahdollista saada parin minuutin vaivalla jopa 500 euroa ilmaista rahaa. Tästä huolimatta ainoastaan alle 5 prosenttia suomalaisista vaihtaa sähköyhtiötään vuosittain.