Turkulainen urheilijoille ja kuntoilijoille kylmävesialtaita valmistava Aqua Partners on yhdessä LVI-Unionin sekä lajin erotuomareiden kanssa lähteneet tukemaan sähköpyörätuolimaajoukkueen pelaajia heidän valmistautumisessaan kohti ensi keväänä Suomessa pelattavia lajin EM-kisoja. Elokuussa luovutettu shekki osoitettiin suoraan pelaajille heidän omavastuuosuuden pienentämiseen.

Shekin luovutus. Takarivi vasemmalta: Oliver Wahlstén, valmentaja Aki Martikainen, joukkueenjohtaja Mika Nousiainen, vastuuvalmentaja Erik Lundell, Hanna Kurronen ja Juulia Kurronen. Eturivi vasemmalta: Alex Lundell, Onni Martikainen, Veikko Nousiainen, Samu Grundström 

Sähköpyörätuolijalkapalloa, tuttavallisemmin SPT-jalkapalloa tai sähkärifutista, on pelattu Suomessa 3-4 vuotta ja nyt lajin maajoukkue valmistautuu ensimmäisiin EM-kisoihinsa, jotka pelataan kotikentällä Pajulahdessa toukokuussa 2019. Kisoihin osallistuu 8-10 maata, joista neljä parasta tulevat saamaan paikan lajin MM-kisoihin. Suomen joukkueen valinta on parhaillaan käynnissä try out -leirien kautta.

Tällä hetkellä ringissä on 10 pelaajaa ja lopullisessa kisajoukkueessa 8. Haluamme joukkueen ajoissa selväksi, koska kisoihin osallistuminen vaatii paljon voimavaroja niin pelaajilta kuin heidän perheiltäänkin. Turkulaisen FC Interin joukkueen pelaajistosta ryhmässä on mukana vielä 3 pelaajaa, kommentoi sekä FC Interiä että maajoukkuetta valmentava Erik Lundell.

EM-kisojen ennakkosuosikkeja ovat hallitseva maailmanmestari Ranska ja Englanti. Suomi lähtee kisoihin nuorella joukkueella haastamaan lajia jo pidempään pelanneita maita. Tavoite on kuitenkin kunnianhimoinen, eli sijoittuminen neljän parhaan joukkoon ja MM-kisapaikan saavuttaminen.

Suomen joukkue kokoontuu valinnan jälkeen leireihin säännöllisesti kisoihin asti. Sähkärifutiksen pelaajat tarvitsevat niin harjoitus- kuin pelireissuillekin aina avustajansa mukaan, joten esimerkiksi perinteiseen jalkapalloon verrattuna leiri- ja kisapäivien kustannukset ovat aina vähintään tuplat. Lisäksi pelituolit ja matkustaminen vaativat pelaajien perheiltä isoja panostuksia.

Yksi lajin hienouksista on se, että pitkäaikaissairaat pääsevät harrastamaan joukkuelajia. Lisäksi laji on hyvin taktinen, kun kaikkien pelaajien liikenopeus on rajoitettu 10 km/h tasolle. Kun kaikki liikkuvat samaa nopeutta, korostuu sijoittumisen, taktiikan ja pelisilmän merkitys, kertoo Lundell.

Lajiväen piirissä toivotaan EM-kotikisojen tuovan näkyvyyttä lajille, jonka kotimaista SM-sarjaa pelataan turnausmuotoisena marraskuusta huhtikuuhun. Näkyvyyden kautta lajille toivotaan lisää resursseja, jotta pelaajille saataisiin hankittua esimerkiksi parempia pelituoleja. Tavallisesta pyörätuolista modifioidulla tuolilla saa palloa lauottua tutkaan noin 25 km/h, kun taas virallisella pelituolilla samat pelaajat pystyvät laukomaan 40 km/h nopeuksia. Virallisen uuden pelituolin hankinta on noin 8.000 € panostus.

Turkulaiset Aqua Partners ja LVI Union sekä lajin erotuomarit lahjoittivat elokuun alussa maajoukkueen pelaajille 1.000 € shekin, joka menee täysimääräisesti pelaajien ja heidän perheiden tueksi. Maajoukkueen budjetti ei kata leirien ja kisojen kaikkia kustannuksia, joten avustus osuu oikeaan kohteeseen.

Halusimme lähteä tukemaan jokaista joukkueeseen kuuluvaa pelaajaa ja niin että kaikki kohdistuu suoraan heille ikimuistoisen kisaprojektin kuluja pienentämään, kommentoi shekin luovuttanut erotuomari Oliver Wahlstén.

Tämä oli hieno ele myös tuomareilta, jotka ovat olleet hienosti lajin kehittämisessä mukana aivan alusta alkaen. Heitä ei voi oikein riittävästi kiittää, sillä heidän merkitys lajin kehittymiseen on todella iso, kiittelee Lundell.

Aqua Partners on turkulainen kylmävesialtaiden valmistaja. Altaat nopeuttavat urheilijoiden palautumista suorituksen jälkeen. Maailmalla menetelmää käytetään paljonkin, mutta Suomessa se on vielä vähäistä. Urheilijoiden lisäksi kylmävesialtaista on terveydellistä hyötyä myös muille. Altaiden tekniikasta vastaa LVI-Union.

Joukkueenjohto käy läpi maajoukkueen valmistautumista kohti kisoja.

Peli käynnissä maajoukkueen try out -leirillä. Kuvassa vasemmalta Veikko Nousiainen, Samu Grundström. Taustalla Alex Lundell ja Oliver Wahlstén.

Teksti: RajuLive Oy / Jani Nieminen