2020-luku on ihmisen omaa aikaa. Siinä missä koko 2000-luku on tuonut arkeemme entistä enemmän tekniikkaa ja digiä, tekniikka on iskenyt kiinni myös kaikkeen tekemiseemme. Autot ovat täynnä digitekniikkaa, televisiolähetykset ovat digiä, ja nyt robottiruoholeikkuritkin alkavat tehdä töitä automaattisesti tai jopa mobiiliohjattuina.

Sama kehityskaari, joka on vienyt mökkien minimikoon yli 60 neliöön ja arvostuksemme töistä vapaa-aikaan, on lisännyt myös robottileikkureiden menekkiä markkinoilla, miksi?

Arvosta itseäsi

Vielä 80-luvulla meille opetettiin, kuinka solidaarisuus on hyväksi, ja kuinka yhdessä tekemällä saadaan yhteisiä asioita aikaiseksi. 2000-luku on kuitenkin ollut erilaisen palveluyhteiskunnan kehittymistä, missä suurin arvo onkin ihmisellä itsellään, ja oman itsensä arvostamisella. Siitä on yksi iso ilmentymä ollut koko maailman kiertänyt Me too-ilmiö. Siinä missä Me Too-ilmiö alkoi 2019 yhdysvaltalaisen näyttelijän twiitistä liittyen seksuaaliseen häirintään, on sen jatkoilmiöt liittyneet entistä enemmän meidän omaan kehittymiseemme ja oikeuteen tehdä mitä haluamme. Nämä kaikki ovat vieneet kohti vapaa-ajan entistä suurempaa arvostamista, ja siinä tulee esille myös omasta pihasta huolehtiminen. Yhä vieläkin osa meistä haluaa itse ajaa nurmikon tavallisella ruohonleikkurilla, mutta entistä suurempi osa oman talon omistajista haluaa, että nurmikko hoitaa vähän kuin itse itsensä, ja siihen auttaa robottileikkurin tuoma automatiikka. Se hoitaa niin pienet kuin isotkin pihat valittamatta. Se ajaa nurmikon ajastuksensa mukaisesti niin sateella kuin aurinkoisella säällä, ja se tekee sen, vaikka mobiilisti ohjaten.

Pihat ja tulevaisuus

Siinä missä kenties pihan alkuperäinen merkitys oli tuottaa syömistä perheelle ja sittemmin sen merkitys on ollut luoda raja-alue naapureiden kanssa, on piha nykyään monelle kuin se lisähuone talolle. Ennen meille saattoi riittää pieni patio, jossa oli pieni grilli ja kenties kahden tai neljän hengen pieni pöytäryhmä, kun nykyään pihoihin rakennetaan mitä hienompia kesäkeittiöitä. Samalla pihaterassit ovat kasvaneet 50-100 neliön ulkohuoneiksi, joissa on sen grillin lisäksi aurinkotuoleja, sohvia ja erilaisia oleskelu alueita.

Näiden terassialueiden lisäksi pihoissa on usein aktiviteettejä sekä jonkinlainen muisto siitä alkuperäisestä pihan ideasta perheen ruoantuottajana. Pihoissa voi olla omenapuu tai parikin, sekä marjapensaita ja ehkä jopa pieni kasvihuone omille tomaateille tai vastaaville taimille.

Pihasta on kuitenkin tullut entistä enemmän vapaa-aikaan liittyvä tila, eikä niinkään tuotantoalue, ja siksi myös nurmikon merkitys on muuttunut. Tekninen kehitys ja samalla taloudellinen kehitys on tuonut meille mahdollisuuden valita laajasta ruohonleikkureiden valikoimasta, riippuen sekä omasta taloudesta, että omasta ajattelusta – haluammeko viettää aikaa pihalla enemmän tai vähemmän, ja haluamme tehdä pihalla töitä vai ainoastaan nauttia niistä harvoista aurinkoisista kesäpäivistä. Kysy itseltäsi, haluatko viettää kesän aurinkoisia päiviä töitä tehden ja nurmikkoa ajaen, voi olisiko sittenkin parempi istua terassilla siemailemassa lasia kylmää juotavaa?

Nurmikon hoidosta

Nurmikon hoitoon liittyy muutama pikku asia. Ensinnäkin keväällä pitää piha käydä läpi ja korjata mahdolliset talven aiheuttamat vauriot. Tähän yleensä riittää pinnan pöyhintä, multaa ja siemeniä sekä kenties joidenkin pihan alueiden rei-ittämien. Varsinaiseen kesäkauteen tai leikkuukauteen toukokuusta sinne lokakuuhun vaikuttaa sitten sateet ja aurinko. Sateisena kesänä ruohikko saattaa kasvaa runsaastikin ja voi olla, että parhaana kasvukautena nurmikkoa pitää ajaa parikin kertaa viikossa. Vastaavasti kuivalla kaudella pitää nurmikon antaa olla rauhassa ja ajaa vain kerran parissa viikossa ja silloinkin nostaa terät normaalia ylemmäksi. Jos sitten haluaa päästä tästä työstä helpolla, vastaus on sopivan robottiruohonleikkurin hankinta. Robotti kyllä selviää niin pienistä kaupunkipihoista kuin isommista pihoista, joissa on korkeuserojakin. Robotti ei myöskään välitä, vaikka olisi yli 30 astetta kuuma tai jos sataa kaatamalla, se ajaa nurmikon sen ohjelmoinnin mukaisesti, mikä sille on asetettu.

Jokainen pihanomistaja miettii, mitä pihallaan tekee. Tuleeko siitä oman talon lisähuone kaikkine mukavuuksineen, vai onko se viimeinen pakopaikka nykytekniikasta, jonne ei edes älypuhelin lähde taskussa mukaan, vaihtoehtoja löytyy.