Pelkkä sähköpöydän ostaminen ei vielä takaa parempaa työergonomiaa, työpöydän ääressä tulee seistä oikein, eikä liian pitkään.

Miksi työergonomiaan on syytä kiinnittää huomiota? Vuoden 2017 tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset istuvat arkipäivisin yli 7 tuntia, eli lähes puolet valveillaoloajastaan. Pitkäaikainen paikallaolo, kuten staattinen istuminen, kuormittaa yksipuolisesti kehoa, ja voi lisätä selkä- ja nivelvaivoja, huonontaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, sekä lisätä riskiä 2 tyypin diabetekeselle tai valtimosairauksille.

Sähköpöydän avulla parempaa työergonomiaa

Toimistokalusteiden jälleenmyyjä DPJ-workspace:n mukaan yhä useampi toimisto investoi sähköpöytiin, sillä kahdeksan tunnin työpäivät istuen eivät todellakaan ole muodissa vuonna 2021. Sähköpöytää on osattava käyttää oikein, jotta se parantaa työergonomiaasi. Tärkeintä ergonomisessa työskentelyssä on istuma- ja seisomatyön välillä vaihteleminen, ja staattisuuden välttäminen. Sähköpöytä mahdollistaa sen, että työpäivän aikana työasentoa pystyy vaihtelemaan seisoma- ja istuma-asentojen välillä, välttäen pitkäaikaista paikallaanoloa, aktivoiden kropan eri lihaksia.

5 Hyötyä jotka sähköpöytä mahdollistaa:

1.      Mahdollisuus työasennon vaihteluun

Työasennon vaihtelu vähentää selän ja hartiaseudun pitkäjaksoista kuormitusta.

2.      Helppokäyttöisyys

Sähköpöytä on helppo nostaa ja laskea vain nappia painamalla. Tämän johdosta se sopii myös useille eri pituisille ihmisille.

3.      Verenkierto vilkastuu

Liikkeen aikana kehon lihakset ja siten verenkierto aktivoituu. Pysy siis liikkeessä!

4.      Parempi ryhti

Työasennon vaihtelu mahdollistaa terveemmän työasennon, vahvistaen selän

tukilihaksia, ja välttäen ’konttori -ryhtiä’ eli eteenpäin työntyviä olkapäitä.

5.      Virtaa työpäiviin!

Edellämainitut hyödyt tuovat lisävirtaa jokaiseen työpäivään.

Sähköpöydät ovat olleet monissa toimistoissa todella suosittuja jo useamman vuoden ajan. Sähköpöytiä jälleenmyyvän Elite-toimistokalusteet mukaan etätöiden lisääntyessä sähköpöytä on yhä suositumpi hankinta myös koteihin, sen ergonomisuuden ja monipuolisuutta tuovan säädettävyyden ansiosta. Yksi oleellinen syy sähköpöytien suosion kasvuun on myös Kansaneläkelaitoksen asettama työtuoli verovähennys, jonka ansiosta sähköpöytä löytyy nykypäivänä myös yhä useammasta kotikonttori.

4 vinkkiä sähköpöydän käyttöön, ja seisomatyön aloittamiseen

Jos olet tottunut työskentelemään istuma-asennosta, seisomatyöskentely voi tuntua ylivoimaiselta. Se on kuitenkin helpompaa kuin miltä se kuulostaa, varsinkin jos noudatat näitä neljää vinkkiä:

•        Aloita maltillisesti

Muista, että kehosi on totuttava seisomatyöskentelyyn, ja siksi on tärkeää aloittaa rauhallisesti, pienissä erissä. Seisomatyötä tekevät käyttävät usein seisoma-alustaa, joka on ystävällisempi jalkapohjillesi ja mahdollistaa painosi jakautumisen mahdollisimman hyvin.

•        Aseta itsellesi tavoitteet

Motivoi itseäsi asettamalla selkeät tavoitteet siitä kuinka paljon ja kuinka usein haluat työskennellä seisten. Jos sinulla on tavoite johon pyrkiä, mahdollisuudet onnistumiseen ovat suuremmat. Voit tarvittaessa laittaa puhelimeesi muistutuksia työasennon vaihteluun, jotta pääset vanhoista rutiineista kohti uusia, terveellisempiä työskentelytapoja.

•        Lopeta työpäivä nostamalla pöytä ylös

Jos työpöytä odottaa valmiiksi seisoma-asennossa, on silloin helpompaa aloittaa seuraava työpäivä pystyssä.

•        Istuminen ei ole kielletty!

On tärkeää vaihtaa työasentoa päivällä, ja siksi ei ole väliä istua välillä – tärkeintä on, että muistat nousta seisomaan. Hyvän ergonomisen työtuolin ostaminen voi olla hyvä sijoitus, jotta vartalo saa tarvitsemansa helpotuksen ja tuen istuessaan.