Tuleva kesä saa taas tuhannet suomalaiset jättämään kotinsa ja lähtemään mökeille. Suomalaisten lisäksi tulevana kesänä mökeillä on myös entistä enemmän Keski-Euroopasta saapuvia matkailijoita, joita on tulossa ainakin saksasta viime kesiä enemmän. Mitä tämä kaikki tarkoittaa suomalaisessa mökkimatkailussa, miten mökkimatkailu on muuttunut viime vuosina?
Työlomasta hemmottelulomaksi
Vielä muutamia vuosia sitten ostettiin paljon mökkejä itselle ja perheelle, mutta viime vuosina mökkien vuokraaminen on lisääntynyt. Kaikki perheet eivät todellakaan halua viettää niitä kesäloman harvoja aurinkoisia päiviä mökillä töitä tehden, vaan rentoutuen. Nykyaikainen suomalainen mökkiloma on aivan eri asia kuin menneiden vuosien työleiri puunhakkaamisen, siivoamisen ja pihatöiden parissa. Nykyään mökistä haetaan rentoutumista, kuten saunaa, poreammetta, uimista ja hyvässä sängyssä nukkumista hyvän ruoan jälkeen.
Entisaikojen veden saunaan kantamisen sijasta on tullut rentoutumishetket lämmitetyssä paljussa tai uudessa poreammeessa, joka on joka kerta puhdistettu ja varmasti toimiva – siinä on vuokramökkien suosion kasvun salaisuus, helppous. Nykyään suomalaiset hakevat lomaltaan helppoutta, siksi ulkomaanmatkoillakin ovat erilaiset all-inclusive lomat kasvattaneet suosiotaan, haluamme lomallamme rentoutua ja vain nauttia.
Suomalaiset ja mökkeily
Iltalehti tutki suomalaisten mökkeilyä ja päätyi samaan tulokseen kuin Tilastokeskus: suomalaiset haluavat entistä suuremman mökin. Vuonna 2019 nimittäin vähintään 60 neliöiset mökit olivat jo 26 % koko mökkikannasta, kun 70-luvulla vastaava luku oli vain 15 %. Mitä isompi mökki, sitä enemmän mahtuu vieraita, ja mökki on jo lähes kuin koti toiminnoiltaan, eikä enää vain pikku mökki rannalla. Mökkimatkailussa on myös huomattavaa, että enää ei haluta istua autossa pitkiä matkoja, vaan mökin tulee sijaita lähellä. Vuokramökit antavat tähän aivan uudenlaisen mahdollisuuden: varaamalla useammasta mökistä päiviä, voi luoda itselleen nauhamaisen matkan, vaikka koko Suomen läpi, ja ilman niitä pitkiä ajomatkoja.
Suomalaiset matkustavat omille mökeilleen nykyään keskimäärin 92 kilometriä, kylläkin Uudeltamaalta matkustaessa pitää ajaa keskimäärin 167 kilometriä päästäkseen mökilleen.
Mennyt vuosi on entisestään muokannut suomalaisten loma-ajatuksia, ja mökki on noussut entistä useamman perheen kohdelistauksissa. Ulkomaanmatkat ovat tänäkin vuonna vielä pitkälti kysymysmerkin alla, eivätkä kaikki perheet halua vielä tänäkään vuonna lähteä ulkomaille, joten kotimaanmatkailu on hyvä vaihtoehto. Monet suomalaiset kaupungit tarjoavat paljon tekemistä perheille, olet sitten etsimässä minkä alan aktiviteettejä tahansa, tai vain rentoutumista ja hiljentymistä.
Palveluita laidasta laitaan
Monilla kesämatkailu alueilla Suomessa on totuttu siihen, että alueen palvelut virkistyvät nimenomaan kesäksi. Kaikki tietävät Hangon, Yyterin, Raahen, Porvoon…. Inkoon, Suomenlinnan – näitä paikkoja on paljon Suomessa, jotka heräävät nimenomaan kesällä. Matkailijoille tulee tarjolle paljon enemmän palveluita kuin mitä paikkakunnalla on matkailukauden ulkopuolella, ja siksi koko matkailukausi on itse paikkakunnille ja sen asukkaille myös tärkeä.
Vuokramökeissä parasta nykyihmisten mielestä ovat:
- mökki on aina valmis sinne mentäessä
- mökin voi varata, vaikka vain päiväksi tai pidemmäksi aikaa
- vuokramökkiä ei tarvitse remontoida eikä kunnostaa, kaikki on valmiina
- vuokramökin yhteydessä on usein jo valmiiksi mietittyjä palvelukokonaisuuksia
Mitä ajattelet esimerkiksi siitä, että saapuessasi mökillesi voit tilata läheisestä ravintolasta ruoat ja seuraavalle päivälle vaikka kalastusoppaan tai hierojan? Kaukana ovat ne ajat, kun kaikki jouduttiin tekemään itse, nykyään mökkeilijä voi todellakin nauttia omasta lomastaan.
Jo talvella nähtiin mökkivuokraajien varaustilanteissa selkeitä muutoksia verrattuna vuoteen 2020. Esimerkiksi Etelä-Savossa kesälle oli varattu vuokramökkejä jo talvella 50 % enemmän kuin edellisenä vuonna.
Mökkien varustetaso
Vanhemmat suomalaiset vielä muistavat vanhat mökit. Niissä ei välttämättä ollut edes sähköä eikä juoksevaa vettä. Valona olivat kynttilät ja öljylamput, lämpöä antoi takka tai sauna, ja vesi haettiin kaivosta ja saunaan järvestä. Sittemmin mökeille tuli sekä sähkö, että juokseva vesi. Seuraavassa vaiheessa mökeille tuli myös vessat, kun aiemmin käytiin ulkovessoissa. Nykyaikainen mökki on monille kuin koti pienoiskoossa, tai joissain tapauksissa koti erilaisilla mukavuuksilla kuin siellä arkikodissa, mutta jopa isompana. Vesi- ja viemäröinti toivat mökkeihin myös asianpesukoneet ja katetut kesäkeittiöt, poreammeet ja sähköiset saunat. Suihku, astianpesukone ja internetyhteys sekä televisio ovat jo lähes jokaisen mökkivarustelistauksen perusasioita. Ja mitä pidemmälle 20-lukua mennään, sitä vaativimmiksi tulevat mökkeilijät, muiden eurooppalaisten matkailijoiden myös löytäessä Suomen turvallisena matkailumaana.