Energiayhtiö Neste pitää Trumpin ilmastolinjausta murheellisena käänteenä, muttei uhkana bisnekselle.

 

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin energia- ja ilmastolinjauksia pidetään tarkasti silmällä liikennepolttoaineista tunnetun Nesteen pääkonttorissa, Espoon Keilaniemessä.

Syynä on se, että Nesteen uusiutuvista biopolttoaineista myydään noin 30 prosenttia Pohjois-Amerikassa. Tämä tarkoittaa vuositasolla satojen miljoonien eurojen bisnestä, ja kasvua haetaan jatkossakin.

Vetikö fossiilisia polttoaineita suosiva Trump nyt maton Nesteen bisneksen alta? Uusiutuvien tuotteiden johtaja Kaisa Hietala ei tähän usko.

– Yhdysvaltain biopolttoaineiden sekoitusvelvoitelainsäädäntö säädettiin jo vuonna 2007. Me emme näe päätöksellä mitään lyhyen aikavälin muutosta markkinaan, Hietala sanoo.

Hietala muistuttaa, että Yhdysvaltain ympäristöviranomainen EPA on asettanut tiukentuvat velvoitteet uusiutuvien polttoaineiden käytölle vuosille 2017–2018. Eikö riskinä ole, että Trump alkaisi romuttaa EPA:n sääntelyä myös tältä osin?

– Sääntely tarkistettiin uuden presidenttikauden alussa. Päätös oli, että sitä ei lähdetä muuttamaan.

Biojalostamoinvestointi pohdinnassa

Yhdysvaltain energia- ja ilmastopolitiikan suunta kiinnostaa Nestettä myös siksi, että yhtiö pohtii paraikaa uuden biopolttoainejalostamon rakentamista.

Suurjalostamo

Yhdysvaltoihin tai Singaporeen. Kallistaako Trumpin politiikka nyt vaakakupin Singaporen hyväksi?

– Me katsomme uutta investointia hyvin kokonaisvaltaisesti. Siihen vaikuttavat hyvin monet tekijät. Se on investointi 30 vuodeksi eteenpäin, Hietala sanoo.

Hietala näkee Yhdysvaltojen väistymisessä myös mahdollisuuksia teknologiaviennin kannalta.

– Yhdysvallat on maailman johtava ilmastoteknologian kehittäjä. Jos he päättävät olla passiivinen jatkossa, tottakai se avaa mahdollisuuksia muille jatkossa.

Nesteen kannalta huojentavaa on myös se, että tärkeä markkina-alue

aikoo jatkaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9646778