Toimittajavierailulla maatilalla Pusulassa

Jatkuva kasvipeitteisyys ja maan kasvukunnon havainnointi oli käynnin teemana itsenäisesti toimivalla tutkimus- ja opetustilalla. Kilpiän tila on itsenäinen tutkimus- ja opetustila, joka sijaitsee Uudellamaalla Pusulassa. Tila rahoittaa toimintansa kestävällä maa- ja metsätaloudella, jota harjoitetaan noin 200 ha alalla. Tila tuottaa viljaa, vihanneksia, hedelmiä ja yrttejä.

Kilpiän tilan nykyinen isäntä Tuomas Mattila otti vastuun tilan hoitamisesta isältään vuonna 2005 ja siitä lähtien tila on kehittynyt vuosi vuodelta, askel askeleeta. Tuomaksen oma tausta on tutkimuksessa, jota hän yhä tekee noin 10% työajastaan ja loput 90% hän on maanviljelijä.

Isä oli päätyöltään kunnan lääkäri ja maanviljelys piti tehdä siinä sivussa. Hänen aikanaan tilalla viljeltiin huomattavasti yksinkertaisemmin kuin mitä nyt tehdään. Olemme siirtyneet kolmen vuoden kiertoon, jolloin vielä muistaa edellisen kerran, kun on viljellyt tiettyä kasvia tietyllä pellolla. Viiden vuoden kierrossa ei enää muista, mitä kullakin lohkolla esimerkiksi rukiin viljelyssä pitikään tehdä erityisemmin, kertoo Tuomas.

Viljelykierto (tai “kasvinvuorotussuunnitelma” nätimmin sanottuna) on keskeinen työväline nykyaikaisenmaatilan johtamiseen ja kehittämiseen. Kun viljelykierto toimii, kaikki toimii. Työhuippuja ei ole, kestorikat pysyvät kurissa ja pellon multavuus sekä viljavuus kehittyvät oikeaan suuntaan. Mutta mistä sen tietää, että viljelykierto toimii? Hyvä kysymys. Tein OSMO hankkeessa viljelijöille työkalun, jolla voi arvioida viljelykiertoa useammalta kantilta. Mm. katetuotto, työmäärä, rikat, typpihuolto ja maan hiilitase tulevat kaikki arvioitua samalla kertaa, jatkaa Tuomas.

Tuomas Mattila tekee myös jonkin verran neuvonta- ja selvitystyötä viljelijöille ja viljelijöiden kanssa työskenteleville organisaatioille. Tuomas on Neuvo2020 järjestelmän mukainen neuvoja, jolta ammattiviljelijät voivat tilata neuvontaa valtion piikkiin Yksinkertaisia hyviä neuvoja ovat mm. oman tilan tuntemiseen liittyvät asiat kuten salaojakartat ja biomassakartat, joiden avulla jokainen viljelijä saa helposti perustietoa niille syille, miksi jokin peltoala kasvaa paremmin kuin toinen.

Tuomas Mattila pääsee opettamaan maanviljelijöitä jotka ovat JärkiPelto hankkeen tilavierailulta, miten lapiolla otetaan havannointinäyte

Ulkopuoliselle saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta kyllä maanviljelyssäkin on tärkeätä millaiset renkaat (leveys) ja mitkä ovat ilmanpaineet niin puimurissa kuin traktorissa, sillä niillä on merkityksensä tulevan sadon onnistumisessa.

Nykyaikainen kestävä maa-ja metsätalous vaatii suunnnittelua

Tuomaksen tila on luomutila ja maata pyritään muokkaamaan mahdollisimman vähän, siitä huolimatta Tuomaksen tiedot ja neuvot ovat käypiä kaikille maataloutta harjoittaville. Nykyaikainen maanviljely on monessa suhteessa monimutkaisempaa kuin aiemmin.

Jokaisen viljelijän on hyvä tietää missä ne salaojat menevät ja missä kunnossa ne ovat. Samoin kannattaa aina silloin tällöin kaivaa kuoppa pellolle lapiolla ja havainnoida itse, missä kunnossa pelto on. Oma silmä ja kävi ovat tässä havainnoissa viljelijän tärkeimmät apuvälineet. Olenkin sanonut että tässä opetushommassa on hienoa päästä opettamaan viljelijöille, kuinka käytät lapiota, kertoo Tuomas osittain huumorilla mutta osittain myös tosissaan.

Tuomaksen puheita kuunnellessa tulee esille se nykyaikaisen maatalouden tosiasia: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja suunnitelmaa pitää seurata ja korjausliikkeitä tehdä, jos suunnitelma ei syystä tai toisesta toimi. Teknisiä laitteita on avuksi laaja kirjo ja jokainen tila on erilainen, niin maa-ainekseltaan, kooltaan, maastoltaan kuin myös viljelijältään, joten jokainen viljelijä tekee pellostaan juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Kyllä minä muistan vielä kun ostin Englannista kylvökoneen meille tilalle kun isä vielä eli. Kylvökone maksoin vähän reilut 10 000€ ja isä käveli laitteen ympäri ja ihmetteli, miten se voi noin halpa olla ulkomailta tilattuna. Tosiasia on, että monet maatalouden laitteet ovat ulkomailla edullisempia kuin Suomessa, tuokin tilattu laite oli tehdaskunnostettu ja yhä vielä käytössä tilallamme.

http://www.kilpiantila.net/