Entisestä valonlähteestä on tullut sisustuselementti
Hehkulamppu on sähkölaite, joka tuottaa valoa sähkövirrasta hehkulangan avulla. Hehkulamppu kehitettiin 1800-luvun lopulla kaupalliseksi tuotteeksi ja Suomessa ne alkoivat yleistyä 1930-luvulla, kun sähköverkko kattoi suurimman osan maata.
Vielä muutama vuosi sitten kodeissa suurin osa käytetyistä polttimoista olivat hehkulamppuja, jotka lämpenivät ja kuumensivat kesät ja talvet eli niiden lämpöhukka vei enemmän energiaa kuin mitä lampuista saatiin valoa. Hehkulamput poistuivat kauppojen hyllyiltä kaikissa EU-maissa asteittain vuosina 2010–2012. Lamput vei hyllyiltä EU:n asettama valmistus- ja myyntikielto. Kiellon syynä oli hehkulampun surkea hyötysuhde. Energiasyöppöjen hehkulamppujen kuluttamasta sähköstä kuluu valtaosa aivan muuhun kuin itse valaisemiseen, käytännössä lämmöksi. Viimeiset hehkulamput katosivat kuluttajamarkkinoilta elokuussa 2012, kun 40-wattisten ja sitä heikompien myynti päättyi.
Keittiössä voidaan käyttä led-nauhaprofiilia.
Uusi energiamerkki (v.2013) erottelee energiatehokkaimmat mallit aiempaa paremmin
Energiamerkintä on ollut lamppupaketeissa nähtävissä jo yli 10 vuoden ajan. Energiatehokkaimmat lamput – energiansäästölamput ja LED-lamput – ovat olleet kaikki A-luokkaa, kun vanhat hehkulamput kuuluivat E-luokkaan. Uudistetun merkinnän myötä energiatehokkaimmat lamput erottuvat nyt aiempaa paremmin, kun A-energialuokan asteikossa ovat mukana myös luokat A+ ja A++.
Energiamerkintä tuo esille erityisesti tehokkaat LED-lamput sekä muut kohdevalaistukseen sopivat lamput. Tehokkaimmat ledilamput yltävät A+-luokkaan, joten ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan perinteiset energiansäästölamput. Kohdevalaistukseen sopivista lampuista halogeenit ovat vain luokkaa C, joten ne eivät ole kovin paljon hehkulamppuja tehokkaampia.
Esimerkiksi 10 watin led-lamppu tuottaa saman valotehon kuin 60 watin hehkulamppu. Sama määrä valoa 80 prosenttia pienemmällä energiamäärällä.
Hyvä energiatehokkuus yhdistettynä pitkään käyttöikään on LED-kohdelamppujen etu halogeenikohdelamppuihin verrattuna. Kymmenen kertaa pidempi käyttöikä ja kolme kertaa parempi tehokkuus mahdollistavat noin 50 euron säästön lamppua kohden kymmenen käyttövuoden aikana, kun halogeenikohdelamppu korvataan LED-lampulla. Mikäli kymmenen halogeenikohdelamppua vaihdetaan ledikohdelamppuihin, kertyy säästöä kymmenessä vuodessa noin 500 euroa.
Näin tunnistat hyvän led-lampun- enemmän valoa, vähemmän energiahukkaa
Lue pakkausmerkinnät ja valitse käyttökohteeseen sopiva lamppu, jonka:
– Energiatehokkuusluokka on A+ (tehokkuus merkitsee käytännössä pientä energiankulutusta eli alhaisia käyttökuluja = pienempää sähkölaskua).
– Käyttöikä 25 000 tuntia (noin 25 vuotta).
– Sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään eli 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Tilaan, jossa lamppua sytytetään ja sammutetaan usein, lampun pitää kestää 50 000 sytytyskertaa.
– Värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Lamppu tuottaa lämpimän valkoista valoa, kun sen värilämpötila on n. 3000 kelviniä (K). Modernimpi neutraalin valkoinen valo saadaan 4000 kelvinin lampuilla.
Edellä mainitut kriteerit pohjautuvat eurooppalaisessa Premium Light -hankkeessa tehtyyn markkinaselvitykseen sekä eurooppalaisten laatuvaatimusten vertailuun. LED-lampuissa kannattaa muistaa, että ne soveltuvat niin sisälle kuin ulos eivätkä ne ole herkkiä iskuille tai tärinälle kuten hehkulamput.
Kysy asiantuntijalta
Jos olet vaihtamassa oman talosi tai asuntosi valoja ledeiksi, mutta et oikein tiedä miten edetä, apu löytyy läheltä. Nummelassa toimiva LumiComp Oy maahantuo ja kokoaa itse yksilöllisiä LED-valaisimia sekä myy niitä LumiComp.com verkkokaupassa. LumiCompin Markus Narvalla on yli 10 vuoden kokemus ja taustalla elektroniikkasuunnittelijan koulutus ja häneltä ja LumiCompilta voi kysellä apua niin liiketilan, toimiston kuin kodin valaistuksen uudistamisen suhteen.
Palvelemme niin kuluttajia kuin sähköasentajia, sisustussuunnittelijoita ja rakennusliikkeitäkin verkkokaupassamme. Olemme toimineet pitkään LED-tekniikan parissa ja autamme mielellämme asiakasta valitsemaan tilaan sopivat valaisimet tai valaistusratkaisun. LED-tekniikka tarjoaa huomattavasti monipuolisemmat mahdollisuudet muokata tilan tunnelmaa kuin vanhemmat valotekniikat, kertoo Markus.
Me haluamme tarjota asiantuntemuksen kautta laatutuotteita järkevään hintaan ja autamme jokaista asiakastamme löytämään sen heille parhaan vaihtoehdon. Samalla olemme valmiit kertomaan, mihin muuhun käyttötarkoituksiin LED-valoja voi käyttää.
Markus Narva auttaa sinua valitsemaan oikean led-lampun ja sen värin ja voimakkuuden juuri sinun tarpeeseesi
Keltaisesta valkoiseen
Hehkulamput totuttivat ihmiset lämpimään, kellertävään valoon. Ledien myötä ihmisten mieltymys on alkanut muuttua kohti valkoisempaa valoa. Jos kodin valaistusongelmat eivät tunnu tokenevan pelkästään pöytä- ja jalkavalaisimia lisäämällä, yleisvalaistusta voi lisätä myös jakamalla katon valopistokkeita. Näin valaisimia voi sijoittaa oman sisustuksen mukaan eri puolille huonetta, esimerkiksi sohvapöydän ja ruokapöydän päälle Homma itsessään ei ole suuri eikä monimutkainen. Yksinkertaisimmillaan valaisinpistoke voidaan jakaa useammaksi pistokkeeksi vetämällä pistorasiasta johto uuteen tai uusiin paikkoihin katon pintaa pitkin.
Omin päin sitä ei kuitenkaan voi tehdä, vaan työn saa tehdä vain ammattilainen, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.
Makuuhuoneessa voi käyttää led-valoja epäsuoran valon lähteenä.