Ei ole montaa vuotta kun Lohjankin keskustassa oli useampi sisustusalan erikoisliike. Liikkeiden yksi pääasiasiallinen palvelumuoto oli sisustussuunnittelu. Liikkeillä oli aivan keskustassa olevat kivijalkamyymälätilat katutasossa. Mutta miten on nyt? Suoranaisia sisustusliikkeitä lienee yksi keskustassa ja yksi keskustan ulkopuolella, jonka lisäksi on sitten muutama liike, josta saa sisustamiseen liittyviä tuotteita ja palveluita, mutta mikä muuttui? Mitä tapahtui?

Käyttäytymistrendit

Samanaikaisesti lukuisat TV-kanavat jatkavat erilaisten sisustusohjelmiensa kirjoa tehden niille jatkosarjoja ja sieltä sisustuksesta kiinnostuneille jaetaan ideoita päivittäin. Lisäksi lehtipisteistä on saatavilla useampia aikakauslehtiä, jotka liittyvät sisustukseen – mutta miksi Lohjan keskustan suunnittelijat sulkivat liikkeensä, tiedän että monet heistä vielä toimivat alalla.
Kotien sisustaminen ei varmaan ole vähentynyt, pikemminkin trendit kertovat maailmalta, että kotien sisustamiseen on tulossa aivan uusiakin kuvioita. Uudet tekniikat huonekaluteollisuudessa mahdollistavat juuri sellaiset ja sen väriset huonekalut kuin asiakas toivoo, ja todella nopeasti. Sama trendi, mikä on nähtävissä ihmisten muussakin käyttäytymisessä on siirtymässä myös kotien sisustukseen, eli halutaan nopeastikin saada täysin uusi sisustus.
Muistan itse olleeni pari vuotta sitten seminaarissa, missä luennoitsija kertoi, että Saksassa 40-vuotias työläinen oli keskimäärin ollut jo useammassa kymmenessä työpaikassa eli pitkät työurat yhdelle firmalle ovat olleet menneisyyttä Keski-Euroopassa jo ennen Suomen trendejä eikä siitä ole kauaa kuin meilläkin tyydyttiin yhteen sohvaryhmään tai yhteen keittiökalustesettiin useammaksi vuodeksi, ehkä vuosikymmeniksi, kun nyt niiden oletettu käyttöikä lienee 1-5 vuotta, trendeistä riippuen.
Sisustamisessa on käynyt samalla tavalla kuin kaikessa muussakin – valinnanrunsaus on kasvanut ja kaikkea on saatavilla yltäkylläisyyteen asti. Voimme valita koot, värit, muodot, materiaali ja välillä tuntuu, että sekään ei riitä, vaan odotamme ja toivomme vieläkin enemmän.

Kulutusjuhla

Elämme sisustuksen saralla samaa kulutusjuhlaa kuin mitä teemme muillakin elämänaloilla, syömme paljon, kulutamme paljon ja ajamme uusilla autoilla, vaikka kaikki todellisuudessa tiedämme, että näin ei voi jatkua kokoajan, sillä maapallon väestö lisääntyy huimaa vauhtia ja meille Suomeenkin on luvassa vielä tulevina vuosikymmeninä paljon lisää asukkaita, eikä se tapahdu suomalaisen syntyvyyden kautta.
Sisustaminen on toisilla kivaa ja toisille pakkopullaa, sillä jokaisen pitää asua jossakin.  Jos haluaa olla aallonharjalla sisustuksessa, voi laittaa Googleen sisustustrendit Suomessa 2017 ja johan sielä tulee ideoita ja ehdotuksia. Jokainen kuitenkin sisustaa oman asuntonsa omien mieltymysten ja mahdollisuuksien mukaan ja siksi jokainen asunto ja jokainen huone on erilainen ja kuvastaa omalla tavallan siellä asuvien ajatuksia ja elämänasennetta. Ei ole oikeita tai vääriä sisustusratkaisua ja – valintoja, on vain omia päätöksiä sisustuksen valinnoissa.

KO