Joulusesonki voi olla pitkästä aikaa kiireinen vähän jokaiselle aukiolevalle liikkeelle. Mikäli korona pysyy aisoissa, on odotettavissa, että ihmisten patoutuneet liikkumiset purkaantuvat ja joululahjaostoksille voidaan lähteä hyvissä ajoin ennen joulua – ja tässä kannattaa yritysten olla proaktiivisia.

Esimerkiksi omaa liiketilaa, ja omaa yritystä ajatellen kannattaa miettiä, olisiko nyt aika tilata Marleasta mainostuotteet yrityksen logolla ja saada sitäkin kautta sitä omaa näkyvyyttä ja huomioarvoa ylös. Varsinkin jos tähän mennessä omassa liiketilassa liikkuvilla myyjillä ei ole ollut yhteneväistä pukeutumista, tai vaatteita, jossa olisi selkeästi nähtävillä, että he ovat työntekijöitä – niin nyt voisi olla siihen hyvä hetki puuttua.

Joulumyynti on tilastollisesti katsoen pidentänyt kauttaan vuosi vuodelta, ja parhaimmillaan Euroopassa ensimmäiset joulumainokset tulevat esille jo kesän lopulla, heinä/elokuussa, mutta muuten joulumarkkinointi on yleensä alkanut kovemmin vasta Black Fridayn jälkeen, mutta se ei ole tarkoittanut, etteikö jouluisia tarjouksia ole ollut näkyvillä jo sitä ennen. Kauppiaiden ja kauppaliikkeiden vain pitää olla tarkkana erilaisten tarjouskampanjoiden kanssa, sillä varsinkin tuo syksyn Black Friday on muodostunut tekniselle kaupalle tärkeäksi kauppapäiväksi ja silloin ostetaan myös paljon lahjoja pukin konttiin. Esimerkiksi viime vuonna Black Fridayn kauppa kävi varsin villinä.

Alueellisia joulumarkkinoita

Helsinki

Viime vuonna oli taukoa – mutta tänä vuonna ovat joulumarkkinat jälleen avoimina myös Helsingissä!

Tampere

Tampereen joulutori avataan myös hyvissä ajoin ennen jouluruhkaa. Tampereen joulutori avautuu 2021 vaiheittain. Joulutunnelmaan pääsee jo lauantaina 27.marraskuuta! Silloin avataan Glögiravintola ja Munkkikahvila sekä suuri osa elintarvikkeita ja käsitöitä myyvistä mökeistä. Ja ne ovat siitä lähtien avoinna aina 22.12 saakka. Jo vuodesta 2008 järjestetty Tampereen Joulutori on tunnelmallinen ja perinteinen tapahtuma, jossa hyvät asiat säilyivät ja josta löytää aina jotain uutta. Tampereen Joulutori löytyy Keskustorilta Hämeenkadun varresta.

Turku

Suomen suurimmat joulumyyjäiset täyttävät Turun Messukeskuksen lauantaina 4.12. klo 11–16. Tapahtuma kokoaa yhteen tuhansia asiakkaita ja satoja myyjiä! Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämistä suurmyyjäisistä on mahdollista hankkia kaikki yksilölliset lahjatavarat pukinkonttiin. Messukeskukseen pystytetään lähes 400 myyntipaikkaa.

Tammisaari

Tammisaaren Wanhanajan joulumarkkinat 11.-12.12.2021 Tammisaaren torilla

Lohja

Lohjan keskiaikaisella kirkonmäellä järjestetään tänäkin vuonna Menneen Ajan Joulumarkkinat 11.-12.12.2021. Tapahtuman järjestää Lohjan kaupunki.

Markkinoilla myymässä – liikkeessä myymässä

Jouluna kauppa käy Suomessa paikassa kuin paikassa. Miten yritykset varmistavat oman pärjäämisensä vuoden kovimpana kauppasesonkina? Esimerkiksi tiesitkö sitä että vuosittain Suomeen tuodaan entistä enemmän tuontikuusia? Suomalaiskoteihin hankitaan jouluksinoin 1,4 miljoonaa joulukuusta. Suomessa joulukuusiksi kasvatettuja on näistä vajaa miljoona. Omasta metsästä haetaan arvioiden mukaan noin 300 000 kuusta, eli jo edellisinä vuosina on joulukuusia tuotu Suomen markkinoille kohta lähes 200 000 kuusta.

On yritys sitten myymässä tapahtumassa missä on paljon eri myyjiä, eli markkinoilla tai messuilla, tai omassa liiketilassa, on oman henkilökunnan hyvä käyttää asusteita, joista heidät tunnistaa myyjiksi. Suomalaisen asiakkaan on usein vaikea kysyä ”anteeksi, missä on myyjä”, joten kaikki apu auttaa myös varsinaisen myynnin aikaan saamisessa. Myyjien löytäminen myös nopeuttaa kaupassa käyntiä – ja mitä aktiivisempia myyjät itse ovat tulemaan avuksi vs pysyen piilossa hyllyjen takana, sitä parempi on kaupan kokonaismyynti.

Jos liikkeessä asioidessaan asiakas tuntee tulevansa huomioimattomaksi, on nopeasti mahdollista, että asiakas siirtääkin ostohalukkuutensa verkkoon – verkkokauppa on kaikille tasapuolinen. Millaista kohtelua sinä olet saanut asioidessasi eri liikkeissä? Kuinka monta kertaa sinusta on tuntunut siltä, että liikkeessä olevat myyjät enemmänkin väistelevät sinua, kun tulisivat auttamaan?

80 prosenttia suomalaisista lähetti 2020 joulutervehdyksen

Postin teettämän kyselyn mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista aikoi lähettää joulutervehdyksen 2020. Lähes kaikki joulutervehdyksiä lähettävät kertoivat kyselyssä motiivikseen vastaanottajan ilahduttamisen (94 %). Vastaajista 81 prosenttia näki joulutervehdykset perinteenä, jota halutaan ylläpitää. Joulutervehdyksillä halutaan tutkimuksen mukaan ilahduttaa laajasti perhettä, sukua ja lähipiiriä. Eniten tervehdyksiä aiottiin lähettää sisaruksille ja serkuille sekä tädeille, enoille tai sedille.

Kinkkua joulu pöytään

Vaikka suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet vuosien aikana, ja suomalaiset yritykset ovat tuoneet maahan paljon uutta tarjottavaa jouluna, on joulupöydän ykkönen Suomessa yhä kinkku. Lihatiedotuksen teettämän joulukinkun ostoaikomuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkun hankkivista kotitalouksista 87 prosenttia valitsee kotimaisen kinkun. Samalla myös oluen ja punaviinin menekki kaksinkertaistuu Suomessa joulunaikaan. Kuohuviinejä ja samppanjoita myydään lähes nelinkertaisesti enemmän joulun aikaan.

Suomalaisten jouluostokset 2020

Nordean kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset aikoivat käyttää jouluhankintoihin keskimäärin 531 euroa aikuista kohden, lähes yhtä paljon kuin 2019. Joululahjoihin aiottiin käyttää 327 euroa ja joulunviettoon 204 euroa. Suosituimpia lahjoja olivat edelleen makeiset, vaatteet, lelut, kirjat ja lahjakortit.

Tänä vuonna lahjoihin tekevät varmasti paluun edellisten vuosien suosikit eli erilaiset tapahtumien lahjakortit.