Suomen lainamarkkinat olivat pitkän aikaa stabiilit. Lainoja markkinoivat ja niitä myönsivät käytännössä vain suomalaiset pankit, kunnes lainamarkkinat avautuivat ja alkoi uusi aika. Nykyään suomalaiset ovat jo enemmän tottuneet siihen, että enää ei tarvitse varata välttämättä aikaa pankista lainaneuvotteluille, vaan nopeampia ja joustavampiakin tapoja lainojen hakemiselle on.

Yksi 2020-luvun uusista oman ja yrityksen talouden hallintaan liittyvistä keinoista on yhdistelmälainat, lainoja yhdistämällä ollaan saatu useammasta pienestä lainasta yksi suurempi ja siten vähennetty lainojen hallintaan liittyviä kuukausitoimia ja samalla lisätty ja tarkennettu omaa tietoisuutta lainojen ja osamaksujen todellisesta suuruudesta.

Oman taloudenhallinan a ja o

Taloudenhallinnasta on puhuttu nykyään entistä enemmän. Taloudenhallinta on jopa saanut omia ohjelmiaan televisioon ja sitä kautta asioista on ollut entistä helpompi myös keskustella työpaikkojen ja kotien kahvipöydissä. Meilla kaikilla on jotain lainoja ja osamaksuja. Todellisuus on myös siinä, että harvat meistä tietää edes, kuinka paljon näitä erilaisia lainoja on, joten suotavaa olisi kaikille edes kerran parissa vuodessa tehdä itse kartoitus omista lainoista ja osamaksuista. Monesti itse lainojen korot saattavat olla saatu hyvälle tasolle, mutta lainojen oheiskulut ovat ne osa, joissa lainat yhdistelemällä päästään selviin säästöihin kuukausittain.

Oman talouden, on sitten yritys tai yksityistalous, selvittäminen pitää aina aloittaa tulopuolelta, koska se useimmiten on selkeämpi. Yksityistalouksista tulot selviävät palkkakuiteista ja yrityksissä tulot saadaan liiketoiminnan raporteista. Isompi työ onkin sitten kulujen ja niiden lainojen selvittämisessä. Kun tehdään budjettia tai tällaista selvitystä, ei ole tarkoituksenmukaista hakea aivan euromääräisiä lukuja, sillä kuukausikulut vaihtelevat kuukaudesta toiseeen, mutta lainojen kohdalla tästä tehdään poikkeus ja katsotaan tarkasti kulurakenne ja paljon eri lainoja on jäljellä.

Jos tämä seuranta sitten kertoo, että kulut ovat suuremmat kuin tulot, on ensin mietittävä, voiko tuloja millään lisätä, vai onko jotain selkeitä kohtia menojen puolella, joista on mahdollista säästää. Esimerkiksi monet vapaa-ajan toimet ja yrityksen ylimääräiset aktiviteetit saattavat olla sellaisia, joista pitää luopua ainakin hetkellisesti kunnes tulot ovat jälleen menoja suuremmat.

Yhdistelmälainan järkevyys

Jo kotitalouksien normaalitilanteessa voi jokaiselle kuukaudella olla kymmenkunta erilaista osamaksua tai lainaerää, jotka eivät kuitenkaan yhteenlaskettuna ole liian iso osa kuukausikuluista, joten niitä ei välttämättä ole edes miettinyt yhdistämisen kautta. Mutta kun kertaalleen laskee, kuinka paljon niihin osamaksuihin ja luottoihin menee kuukaudessa kuluja ja vertaa mahdollisen yhdistelmälainan kulut, huomaa syyn, miksi näitä pienempiä lainoja nykyään yhdistellään paljon. Lisäksi on loogista, että yhden lainan seuraaminen on paljon helpompaa kuin usean pienemmän menoerän.

Lainojen hakeminen

Miten sitten nykyään kuluttaja tai yrittäjä voi hakea lainat suoraan netistä. Onlinepalveluissa hakija saa useimmiten useita lainatarjouksia kerralla verrattuna entiseen, missä lainanhakijan piti mennä henkilökohtaisesti pankkiin saadakseen kenties lainan – ja jos ensimmäinen pankki ei anna, oli suunta toiseen. Nykyaikana onlinepalvelu toimii vaikka toimiston tuolilta tai jopa kodin sohvalta tehtynä ja useimmiten lainatarjouksia alkaa tippua minuuteissa – samaan palveluun ja tiedotteet sähköpostiin ja omaan puhelimeen – joustavasti ja nopeasti. Lainatarjoukset ovat nimenomaan tarjouksia, eivätkä sido hakijaansa vielä mihinkään, mutta antaa lainanhakijalle mahdollisuuden rauhassa verrata saamiaan tarjouksia olemassa oleviin lainoihin, ja niihin osamaksuluottoihin.

Jos et vielä kertaakaan ole kokeillut tällaisia lainapalveluita, suosittelemme. Tarjonta saattaa yllättää ensikertalaisen, mutta muista, että älä koskaan ota turhaan lainaa yritykselle tai omalle taloudelle – jokainen laina pitää kuitenkin myös pystyä maksamaan takaisin ja jokaiseen lainaan tulee takaisinmaksun yhteydessä sekä korot että kulut, eli takaisinmaksettavaa on aina enemmän kuin mitä on lainattu.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.