Työelämässä robotiikka ja tekoäly korvaavat ihmistyötä ja työelämä elää murrosaikaa. Rakentamisen ja teollisuuden aloilla toimiva henkilöstöpalveluyhtiö, Värväämö, haluaa inhimillisyyden manifestilla nostaa esiin inhimillisyyden tärkeyttä, jottei se unohtuisi automatisoituvassa työelämässä.

”Robotiikka ja tekoäly ovat hyödyllisiä ja ylivertaisia monessa asiassa. Meidän ei ihmisinä kannata kilpailla niiden kanssa esimerkiksi todennäköisyyslaskennassa tai tiedonhallinnassa. Mutta inhimillisyys on se asia, joka erottaa meidät koneista. Tulevaisuudessa yritysten tärkeä kilpailuetu on inhimillisyys, se kuinka empaattisesti ja arvostaen kohtelemme toisiamme”, kertoo Värväämön toimitusjohtaja Joonas Palosaari.

Värväämö työsti koko henkilöstönsä voimin yritykselle pelisäännöt, joissa kuvataan, miten värväämöläiset haluavat toisiaan – niin toimihenkilöitä kuin vuokrahenkilöstöään – kohdella. Sisäisen ohjeen lisäksi pelisäännöistä tehtiin myös yleinen julkilausuma siitä, millaiseksi työelämää halutaan Värväämössä kehittää.

”Yrityksen perustamisesta alkaen tavoitteemme on ollut olla kaikista inhimillisin työnantaja ja koittaa esimerkillämme muuttaa työelämää samaan suuntaan. Halusimme nyt konkretisoida, mitä inhimillisyys meille tarkoittaa. Nimeämällä homman manifestiksi ja jakamalla sen muillekin haluamme nostaa esiin inhimillisyyden tärkeyttä koko ajan enemmän tehokkuutta vaativassa työelämässä, jossa ihminen helposti unohtuu”, kertoo Palosaari.

Inhimillisyyden manifesti koostuu kymmenestä kiteytyksestä sekä kymmenen värväämöläisen omakohtaisesta kuvauksesta, mitä kukin kiteytys heille tarkoittaa.

Inhimillisyyden manifesti 

1.Älä ole kakkapää –eli muistan kohteliaisuuden, anteeksipyytämisen ja keskinäisen kunnioituksen merkityksen.

2. Asiat on just niin kun ne on – eli olen rehellinen enkä väritä asioita kauniimmaksi tai peittele totuutta.

3. Laita se puhelin hiljaa – eli olen aidosti läsnä, kuuntelen ja annan toiselle ihmiselle aikaa.

4. Kaikki on erilaisia (ja hyvä niin) – eli uskallan olla erilainen ja arvostan erilaisuutta myös muissa.

5. Minä osaan, sinä osaat, me osaamme – eli tunnen arvostusta omaa työtä, toisten työtä ja työyhteisöäni kohtaan.

6. Aina on aikaa kahville ja rähmäpullalle – eli panostan ihmisten kohtaamisiin kahvin tarjoamisesta kuulumisten vaihtoon.

7. Käsi pystyyn virheen merkiksi – eli myönnän virheeni ja keskeneräisyyteni, enkä tuomitse muitakaan epäonnistumisista.

8. Maailma on kaunis ja hyvä elää – eli luotan ihmisten sanaan ja positiivisiin aikomuksiin.

9. Samassa liemessä vaikka eri hommissa – eli haluan asettua työntekijöidemme asemaan ja auttaa heitä kaikin tavoin.

10. Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään – eli ymmärrän, että Värväämö ei ole “me ja tekijät”, vaan olemme kaikki samaa porukkaa ja toisiamme varten.