Sähköverkkoyhtiö Elenia ottaa käyttöön sähköverkon rakentamisen työturvallisuuden kouluttamisessa viihdepuolelta tutun pakohuonepelin. Elämyksellisellä oppimiskokemuksella on tarkoitus vaikuttaa uudella tavalla turvallisuusasenteisiin, vähentää tapaturmia ja parantaa työturvallisuutta.

Energia-alalla täysin uusi oppimisympäristö kouluttaa sähköverkon rakentamisen ammattilaisia työturvallisuuteen pelillistämisen avulla. Elenian pakohuonepeli on rakennettu todellista työmaatilannetta mukaillen huomioon ottaen työturvallisuuden perehdyttämisen ja oppimisen vaatimukset.  

Pakohuonepelissä yhteistyö tiimiläisten kesken korostuu, tunnelma tehtäviä ratkottaessa innostaa ja tavoite onnistuneeseen pakoon virittää oppimista uudella tavalla.

”Työnteon turvallisuudessa on kysymys jokaisen omasta ja kaikkien yhteisestä asenteesta. Elämyksellisellä pakohuonepelillä vaikutamme asenteisiin myönteisellä, erilaisella tavalla. Tavoite on muuttaa arkisen työnteon käytäntöjä turvallisuuden vaatimukset entistä paremmin tiedostavaksi”, sanoo Elenian kunnonhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Turo Ihonen.

Tavoitteena 1000 pelaajaa kesän aikana

Elenian pakohuonepeli lähtee kiertueelle toukokuun lopussa ja kiertää kesän aikana kymmenellä paikkakunnalla, jotka ovat Lapua, Reisjärvi, Haapavesi, Karstula, Muurame, Orivesi, Heinola, Hämeenlinna, Tammela ja Tampere. Tavoitteena on, että 1000 energia-alan ammattilaista pelaa pakohuonepelin kesän aikana. Ensi vaiheessa pelaamaan on kutsuttu verkon rakentamisen ja ylläpidon urakoitsijakumppanit. Myöhemmin on tarkoitus, että peliä pääsevät pelaamaan myös muut energia-alalla työtään tekevät, sähköalan opiskelijat ja muut verkostot.

Pakohuonepeli on rakennettu yhteistyössä kontin toimittajan Fincumet Container Oy:n ja pakohuonepelien asiantuntijan WayOut Oy:n kanssa. Peliä on ollut suunnittelemassa tiimi, jossa kaikkien osaajien ammattitaito on vaikuttanut pelin sisältöön.

”Peli rakennettiin konttiin, jotta se on liikuteltava ja tavoittaa laajemman joukon pelaajia. Elenian verkkoalue ulottuu Oulun korkeudelta Hailuodosta Pohjois-Uudellemaalle Karkkilaan ja usein asentajilla on pitkä matka koulutuksiin. Pakohuonepelin avulla pääsemme lähemmäs ammattilaisia siellä missä työt tehdään”, kertoo Elenian pakohuonepelin projektipäällikkö Mikko Kapanen.

Elenia uudistaa ja kehittää jatkuvasti yhteistyössä kumppaneidensa kanssa työmaiden työturvallisuutta. Pakohuonepeli on osa Elenian työturvallisuuden parantamisen TEKO – terveenä kotiin -hanketta, jossa aiemmin tänä vuonna Elenia yhdessä yli 40 kumppaninsa kanssa allekirjoitti Turvallisuusmanifestin. Yhteistyön avulla yhtiöt haluavat vahvistaa työntekijöidensä turvallisuusasennetta ja osaamista. 

Lisätietoa: Projektipäällikkö Mikko Kapanen, Elenia Oy, puh. 040 359 2462 (kuvassa)

Kiertueen aikataulu

Viikko 22 (27.5. – 31.5.) Lapua

Viikko 23 (3.6. – 7.6.) Reisjärvi

Viikko 24 (10.6. – 14.6.) Haapavesi

Viikko 25 (17.6. – 20.6.) Karstula

Viikko 26 (25.6. -28.6.) Muurame

Viikko 27 (1.7. – 5.7.) Muurame

Viikko 28 (8.7. – 12.7.) Orivesi

Viikko 29 (15.7. – 19.7.) Orivesi

Viikko 30 (22.7. – 26.7.) Heinola

Viikko 31 (29.7. – 2.8.) Hämeenlinna

Viikko 32 (5.8. – 9.8.) Hämeenlinna

Viikko 33 (12.8. – 16.8.) Tammela

Viikko 34 (19.8. – 23.8.) Tampere

Viikko 35 (26.8. – 28.8.) Tampere