Suomen selkäranka on yrittäjätoiminta, ja vielä ennen kaikkea yksinyrittäjät. Suomessa on lähes 200 000 yksinyrittäjää, henkilöitä, jotka pyörittävät koko yritystoimintaansa yksin. Miksi tällaisia yrityksiä on niin paljon?

Yritystoiminta Suomessa

Monet yritykset alkavat siitä, että ammattitaitoinen osaaja menettää oman työpaikkansa, tai entinen työnantajan on ”antanut mahdollisuuden” siirtyä omaksi yritykseksi ja sitten tarjota omia palveluitaan tälle entiselle työnantajalle. Valitettavan monesti kyse on vain siitä, että isompi yritys haluaa säästää palkkaamisen ohessa olevat sosiaaliturva yms. maksut ja sysätä riskit työntekijälle.

Alkuvaiheessa yrittäjän tulee myös huolehtia tavalla tai toisella, että oma talous kestää yrityksen toiminnan aloittamisen. Monesti nimittäin alkuvaiheessa ensimmäisten yrityksen laskuttamisen kautta syntyneiden laskujen saapuminen maksuina yrityksen tilille saattaa kestää kauemmin, kuin mitä on ajatellut. Alkuvaiheessa yrittäjän kannattaakin miettiä myös mahdollisesti jo olemassa olevien omien lainojen yhdistämistä – se helpottaa kulujen seurantaa ja vähentää paperitöitä, joita yritystoiminta aivan välttämättömästi lisää. Eikä se vain helpota paperitöitä, mutta useimmiten pienten lainojen pois maksaminen ja siirtyminen yhteen isompaan lainaan myös pienentää kuukausittaisia lainakuluja.

Yrittäjän pitää rahoituksen lisäksi miettiä myös muitakin tärkeitä asioita, esimerkiksi onko yritystoimintaan liittyvien laitteiden hankinta parempi tehdä yhdellä maksusuorituksella, vai pidempiaikaisella maksusuunnitelmalla? Minkälaiset vakuutukset pitää hankkia sekä itselle että yrityksen kalustolle, ja onko parempi varautua paremmin vai lähdetkö säästämään ja vakuutat kaiken vain minimin kautta?

Yritystoiminnassa on riskejä

Kun ollaan töissä muilla, on yleensä myös liiketoimintariski muilla kuin työntekijöillä ja siksi työntekijät yleensä ansaitsevat vähemmän kuin omistajat tai johtajat. Mitä enemmän vastuuta henkilöllä on, sitä parempi hänen palkkansa voi olla. Yrittäjällä tilalle ei välttämättä ole näin, nimittäin yrittäjällä on vastuunsa, vaikkei yritystoiminta tuottaisi mitään. Yritystoiminnassa on aina riskinsä ja mitä isomman riskin tai isomman investoinnin toiminta on kyseessä, sitä tärkeämpää on, että yrittäjä hankkii apua ja kysyy neuvoa ennemmin enemmän kuin vähemmän.

Esimerkiksi edellä mainitulle yritysrahoitukselle löytyy niin paljon kilpailevia vaihtoehtoja, että asiaa kannattaa uutena ja vanhanakin yrittäjänä tutkia rauhassa. Oikeilla valinnoilla on euronmerkit niskassaan, eli aikaa käyttämällä ja asioita tutkimalla voi säästää euroja.

Suunnitelmat auttavat

Jokainen yritys perustuu, tai pitäisi perustua, liiketoimintasuunnitelmaan. Liiketoimintasuunnitelmassa on selvitetty yrityksen toiminnan perusta, tulevaisuuden tavoitteita ja erilaisia tapoja, miten tavoitteisiin päästään. Liiketoimintasuunnitelma on myös sellainen, jota kannattaa päivittää muutaman vuoden välein. Otetaan esimerkiksi yritys, joka olisi perustettu jo 1990-luvulla ja toimisia b-to-c markkinoilla eli tuottaisi palveluita yksityisille henkilöille tai myisi tuotteita liikkeestään. Nimittäin markkinointikanavat ovat muuttuneet radikaalisti viimeisten vuosikymmenten aikana ja jos liiketoimintasuunnitelma on tehty 90-luvulla, ei se sisällä mitään nykyajan mahdollisuuksista. Siksi suunnitelmia kannattaa päivittää.

Jos sitten olet aloitteleva yrittäjä ja olet jo hoitanut rahoituskuviot periaatteessa kuntoon, niin toinen tärkeä asia on oma tietotaso. Oletko miten tietoinen yrittämisestä, pitäisikö tai kannattaisiko yritystoiminnan alkajaisiksi myös käydä esimerkiksi yrittäjäntutkinto tai vaikkapa tuotekehittäjän tutkinto? Ne antavat kuitenkin mahdollisuuden tehdä samalla oman yrityksen työtehtäviä, mutta mahdollistavat myös opiskelun.

Yritystoimintaan liittyy paljon asioita, jotka eivät ole monimutkaisia, mutta ne on hyvä tietää ja ymmärtää eri asioiden merkitys toisiinsa ns. isossa kuvassa. Voi nimittäin olla, että uuden yritystoiminnan hyvänkin liikeidean kaataa parin ensimmäisen vuoden aikana jokin yksinkertainen asia, jota uusi yrittäjä vain ei ole muistanut huomioida, koska kukaan ei ole hänelle sitä kertonut. Tällaiset yrittäjille tarkoitetut vuoden tai kahden vuoden työnohessa tehtävät koulutukset ovat loistavia vaihtoehtoja myös jo kauemmin aikaa yrittäneille – varsinkin jos oma tunne on, että ei ole aivan varma oman toiminnan tulevaisuuden suunnista.