Tupakointi on yksi sairauksien tuottaja, joka olisi helppo lopettaa – vai olisiko? Kyseessä on kuitenkin yhä maailmanlaajuinen liiketoiminta ja tupakoitsijoita on maailmalla miljoonia. Mitä esimerkiksi sanot siitä, että Aasiassa on maita, joissa miehistä jopa 75 % polttaa aktiivisesti!

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan vuonna 2005 päivittäin
tupakoivista miehistä 75 % ja naisista 83 % oli huolissaan tupakoinnin
vaikutuksesta omaan terveyteensä. Ympäristön tupakansavu on
luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi, ja se on terveydelle haitallinen
monella muullakin tavoin. Tämän vuoksi altistumista ympäristön tupakansavulle tulisi ehkäistä kaikin keinoin. Siksi nykyaikainen eurooppalainen asennemaailma tupakkaa kohtaan on niin negatiivinen ja Suomessakin tupakointi saatiin laskemaan tasaisesti aina vuoteen 2018 saakka, mutta viimeisten vuosien aikana ei laskua ole enää tullut, miksi ei?

Tupakaton työpaikka

Tiesitkö, että työnantaja ei kiellä eikä voikaan kieltää työntekijöitään tupakoimasta, sillä se on perustuslain mukaan jokaisen omaan päätäntävaltaan kuuluva asia. Mutta työpaikoilla voidaan yhteisesti päättää, että työpaikasta tulee savuton, tai tupakointiin osoitetaan erillinen paikka. Asiasta päättää lopulta yrityksen johto, mutta suunnitteluun ja ideointiin kannattaa ottaa koko henkilökunta mukaan.

Nykyään tupakoinnin lopettaminen on helpompaa kuin ennen, sillä tarjolla on tuotteita, jotka tarjoavat nikotiinin ilman sitä savua ja tervaa, eli tuotteita joilla päästään eroon tupakoinnista ja nimenomaan myös passiivisesta tupakoinnista. Tuotteita on niin nikotiinipussit kuin esimerkiksi Zonnic ja monet muut.

Tupakointi vaikuttaa koko elimistöön. Tupakointi lisää riskiä sairastua
mm. lukuisiin hengityselin-, sydän- ja syöpäsairauksiin. Lisäksi
se vaikeuttaa monien yleisten sairauksien hoitoa ja heikentää paranemistuloksia. On laskettu tilastojen kautta, että yksi tupakoitsija tekee keskimäärin 2000 euron lisäkustannukset työnantajalle vuodessa. Lisäksi Suomessa on laskettu, että suomalaisia tupakoivia työntekijöitä
on noin 575 000, niin silloin kansantaloudellisesti tupakkatauoista syntyy
kuluja työnantajille yhteensä 16,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Oma terveys etusijalle

Joka kymmenes suomalainen lapsi joutuu olemaan passiivinen tupakoitsija. Pidempään polttaneilla on aivan varmasti jokin tupakasta aiheutunut sairaus, tai sairaus, joka on pahentunut tupakoinnin seurauksena. Tästä syytä meidän tulee tukea kaikkia niitä, jotka haluavat eroon tupakasta, kaiken tukikeinoin.

Tupakoitsijalle polttaminen tai lopettaminen ovat omia päätöksiä. Miten omaan lopettamispäätökseen suhtautuu, siitä riippuu myös pitääkö päätös vai ei. Älä ainakaan tarjota savuketta sellaiselle, joka yrittää lopettaa!

Työnantajien, jotka eivät ole viedä edenneet tupakoimattomuuteen saakka, kannattaa harkita projekti nyt tälle vuodelle. Yhdessä työntekijöiden kanssa voidaan laittaa se laskennallinen tupakoitsijan kuluttama raha siihen uuden taukotilan tai taukoaktiviteetin rakentamiseen. Sillä rahalla olisi mahdollista tarjota työntekijöille myös terveellisiä välipaloja, ja paljon muita vaihtoehtoja, joten asiaa kannattaa miettiä porukalla omassa työpaikassa.

Parantunut hedelmällisyys – terveempi iho – valkoisemmat hampaat – raikkaampi hengitys – parempi seksielämä – tämän kaiken saa, kun lopettaa tupakoinnin!

Mitä tapahtuu kun lopetat tupakoinnin?

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakoinnin-lopettaminen/lopettamisen-hyodyt

Tupakoitsijana sitä helposti selittelee omaa tupakointiaan stressillä ja tavalla. On kuitenkin tutkittua tietoa, että tupakointi nimenomaan aikaansaa stressiä, unettomuutta, ahdistuneisuutta ja masennusoireita. Tupakointi myös huonontaa suun terveyden, hengityksen, verenkierron, keuhkot…… eikö vain olisi helpompaa kehittää joku toinen tapa omaan arkeen. Tapa, joka ei tapa, eikä olisi näin vaarallinen omalle terveydelle.

Tupakoitsija ei edes huomaa, että hänen makuaistinsa ja hajuaistinsa ovat kärsineet tupakoinnista, kunnes noin 2-3 päivän päästä lopetttamisesta maku-ja hajuaisti alkaa parantua. Jos olet polttanut kauan, palautuminen saattaa kestää kauemmin, mutta tosiasia on, että tulet huomaamaan ympärilläsi uusia tuoksuja ja syödessäsi uusia makuja. Elämys saattaa olla varsin erikoinen, sillä ainoa asia mitä olet muuttanut on, että lopetit tupakoinnin.