Tänään julkaistu Vepsäläisen teettämä Miten Suomi sisustaa -tutkimus kertoo suomalaisten jakautuvan viiteen toisistaan poikkeavaan sisustajatyyppiin. Tyypillinen suomalainen päivittää kodin ilmettä harvoin ja hankkii huonekalunsa mieluiten kivijalkamyymälästä. Toisaalta suomalaisista löytyy myös iso joukko intohimoisia sisustajia.

Kyselyn perusteella keskiverto suomalainen ei juuri välitä sisustamisesta, vaan haluaa kodin olevan toimiva ja käytännönläheinen. Joka kolmas suomalainen asuisi mieluiten klassiseen tyyliin sisustetussa kodissa, jossa suositaan perinteisiä materiaaleja.

Miten Suomi sisustaa -tutkimus teetettiin kansallisena kyselytutkimuksena kesällä 2017. Frankly Partners Oy:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi 2 620 suomalaiseen aikuisväestöön (18–64 v.) kuuluvaa henkilöä.

– Oli hauska huomata, kuinka suomalaisten joukkoon mahtuu hyvin erilaisia sisustajia. Keskimääräinen suomalainen on kodin sisustuksessa aika vaatimaton, mutta meistä löytyy myös ryhmä, joka suhtautuu sisustamiseen hyvinkin suurella palolla, tutkimuksen toteuttanut Senior Insight Manager Hanna Santavuori Frankly Partnersilta sanoo.

– Vepsäläinen on sisustanut suomalaisia koteja yli 60 vuotta. Haluamme kuunnella ja ymmärtää syvemmin tätä aikaa – miten Suomi sisustaa ja kuinka kertakäytöstä voidaan mennä enemmän kohti kertaostoa ja pidempiaikaisia kodin ratkaisuja. Hyvä suunnittelu ja design vaikuttavat kodin toimivuuteen ja elämänlaatuun, sekä laajemmassa mittakaavassa myös ympäristöön, Vepsäläisen toimitusjohtaja Jussi Lindholm kertoo tutkimuksen taustoista.

Suomalaiset ovat vielä varovaisia tekemään isoja hankintoja verkosta

Suomalainen luottaa huonekaluostoksissa myyjien suosituksiin ja vinkkeihin. Vain seitsemän prosenttia vastaajista ilmoitti mieluiten sekä tutustuvansa että ostavansa tuotteet verkosta.

– Mielenkiintoista oli havaita, että suomalaiset ovat vielä näin varovaisia verkko-ostamisen suhteen, ainakin huonekalujen osalta. Ideoita haetaan verkkosivustoilta, mutta varsinainen ostos tehdään mieluiten myymälässä paikan päällä myyjän kanssa, Santavuori jatkaa. 

Suomalaisten suosimat kalusteet ovat useimmiten perinteisiä ja klassista linjaa edustavia huonekaluja. Valkoisen lisäksi kodeissa esiintyvät paljon myös tummasävyiset pinnat.

Sisustussuunnittelija Laura Räihän luomat sisustajatyyppien mukaan sisustetut huonekokonaisuudet ovat esillä Vepsäläisen Keskuskadun myymälässä helmikuun ajan. Yleisöllä on mahdollisuus käydä tutustumassa huonekokonaisuuksiin myymälän aukioloaikoina. 

Tutkimuksen voi ladata tästä linkistä