Aktikvariaatit ovat katoamassa Suomesta

Lohjan Antikvaarinen Kirjakauppa Ky toimii Nahkurinkatu 10:ssa, osoitteessa, missä liike on sijainnut jo viitisenkymmentä vuotta.

– Minä olen ollut tässä vetäjänä nyt 32 vuotta ja minua ennen liike oli ainakin parisenkymmentä vuotta, kertoo Lohjan Aktikvaarisen Kirjakaupan Eira Toivonen.

Aktikvariaatti on yleisnimi liikkeelle, joka ostaa ja myy vanhoja tavaroita, mutta Lohjan Antikvaarinen Kirjakauppa on nimensä mukaisesti kirjojen kauppa, sisältäen luonnollisesti myös sarjakuvat. Antikvariaateissa on aina ollut yleistä se, että asiakas vie liikkeeseen tavaroita (tässä tapauksessa kirjoja) arvontaan X euroa ja saa niistä esimerkiksi X/2 euroa, jotka hän voi vaihtaa liikkeessä oleviin tavaroihin. Asiakas voi myös myydä tavaransa (kirjansa) ja saada niistä jonkin verran rahaa, yleensä sitten selvästi alle tuon X/2. Jokainen antikvariaatti hinnoittelee itse oman toimintansa. Suomen Antikvariaattiyhdistyksellä on jäseniä reilut 20, mutta kaikki antikvariaatit eivät ole yhdistyksen jäseniä. Suomen yhdistys kuuluu myös kansainväliseen järjestöön., jonka jäseniä ovat 22 maan antikvariaattiyhdistykset. Maailman vanhin kirjakauppa on muuten Lissabonissa toimiva Bertrand, joka on avattu 1732. Vanhin aktikvariaatti lienee Sotherans Lontoossa, joka avattiin 1761, ja minkä myyntiartikkeleihin ovat kuuluneet mm. Tintin ensimmäinen numero, Gutenbergin raamattu sekä Shakespearen ja Lordi Byron alkuperäisiä kirjoituksia.

Antikvariaattitoiminta perustuu vaihtamisen periaatteeseen

Voitanee sanoa, että aktikvariaattien kulta-aika oli Suomessa 1980-luvulla, kun kirjoja ja sarjakuvalehtiä luettiin paljon, ja niitä oli myös paljon saatavilla. Elettiin aikaa ennen internettiä ja tietokoneita, aikaa ennen mobiililaitteita.

– Hyvä kirja, joka on kirjoitettu hyvin ja jonka tarina on hyvä, säilyttää arvonsa vuodesta toiseen. Tällaiset kirjat eivät myöskään jää antikvariaattien kiertoon, vaan ihmiset pitävät hyvät kirjat helposti itsellään. Yksi mikä on pitänyt pintansa vuosien saatossa, ovat vanhat länkkäripokkarit kuten Colt ja Lännentie sekä esimerkiksi Jerry Cotton sarja, mutta monet muut agenttipokkarit ovat menettäneet hohtonsa.

– Täällä minulla kirjojen hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta muutamaan kymmeneen euroon, eikä varsinaisia antiikkikirjoja ole myynnissä. Antiikkiset kirjat ovat Suomessa harvinaisia, koska ennen ns. nykyaikaa eli aikaa sotien jälkeen, Suomi oli varsin köyhä maa, eikä perheillä ollut varaa kirjoihin kuin kenties raamattuun ja vastaaviin, kirjoja ei myöskään ollut niin paljon saatavilla. Vanhoilla suvuilla on varmasti heidän kartanoissaan vanhoja suomalaisia teoksia, myös niitä muita kuin raamattuja.

– Minä olen aina iloinen, kun kirja löytää uuden kodin ja uuden lukijan. Mielestäni kirjat ja kirjallisuus ovat Suomen 100 vuotisen historian tärkeintä antia, miettii Toivonen.

– Lohjan liikkeestä löytyy luettavaa kaiken ikäisille ja kirjaa etsiessä ei tarvitse pitää kiirettä. Ennen kirjoja ostettiin paljon lahjoiksi ja kirjoja on siten kerääntynyt monien perheiden ullakoille ja varastoihin. Valitettavasti näistä kirjoita monet ovat vain sellaisia, jotka eivät nykyään oikein kelpaa kenellekään.

Onneksi Suomessa on mahtava kirjastolaitos ja kunnat ja kaupungit pitävät yllä kirjastoja, joista kuka tahansa suomalainen kirjastokortin omaava voi hakea kirjoja kotiinsa luettavaksi. Vuonna 2015 Suomessa oli toiminnassa 288 pääkirjastoa, 450 sivukirjastoa, 27 laitoskirjastoa ja 140 kirjastoautoa. Suomessa yleisten kirjastojen oikeus lainata aineistoa maksutta asiakkaille koskee koko kirjaston kokoelmaa ja perustuu kirjastolakiin. Lain mukaan yleisten kirjastojen tehtävänä on "edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen.

Pari vuotta sitten toisen lehden haastattelussa Eira kertoi, että ilmaisia kirjoja on tarjolla vähän joka puolella. Suuret ikäluokat muuttavat pienempiin asuntoihin, divarit ja antikvaariset kirjakaupat ovat kadonneet, ihmisten kulutuskäyttäytyminen on muuttunut. Tämä sama ilmiö jatkuu edelleen.

Nykyajan tuoma muutos

2000-luvulla kivijalkamyymälää pitävien kirja-antikvariaattien määrä on laskenut merkittävästi kun taas verkkokaupan osuus on kasvanut. Suurin osa alan yrityksistä on siirtynyt ainakin osittain verkkokauppaan. Yritysten verkkokauppojen valikoimat vaihtelevat laajasti sadoista tuotteista kymmeniin tuhansiin tuotteisiin. Pohjoismaiden suurimmalla antikvariaatilla Finlandia Kirjalla on jopa yli 125 000 tuotteen valikoima. Suomessa suuri osa verkossa käytävästä käytettyjen kirjojen kaupasta on keskittynyt monikauppiasjärjestelmällä toimiviin kauppapaikkoihin, joista merkittävimpiä ovat Antikvaari.fi, Antikvariaatti.net ja Antikka.net.