Nykyaika on viihteen kulta-aikaa. Jos Hollywood, Bollywood ja Kiinan elokuvateollisuus ovat oma lukunsa, niin nykyaika ja mobiiliviihde, suoratoisto- ovat aivan muuta. Tottakai se on avannut mahdollisuuksia myös kotimaisille elokuville, sarjoille ja näyttelijöille – kuten NetFlixin kansainväliseen jakoon päässyt suomalainen Dance Brothers.

Mutta entä talousuutiset, mitkä asiat ovat tänään esillä?

Poliisi varoittaa Suomeen rantautuneesta turvatilipetoksesta

Poliisi varoittaa uudesta huijausmuodosta, joka on rantautunut Suomeen. Kyseessä on turvatilipetos, jossa uhri huijataan siirtämään rahaa turvatilille.

Niin sanottu turvatilipetos eli ”Safe Account Fraud” on ulkomailta Suomeen rantautunut rikosilmiö. Turvatilipetoksissa uhrille voidaan ensin lähettää kalasteluviesti esimerkiksi perintätoimiston, postin tai pankin nimissä. Viestissä on usein linkki, minkä kautta rikollinen yrittää kalastella uhrin pankkitunnuksia ja muita tietoja. 

Seuraavaksi uhrille soitetaan ja puhelussa väitetään puhelun tulevan pankista ja kerrotaan, että hänen pankkitilillään on epäilyttäviä tapahtumia. Soittoja on tullut suomalaisista numeroista. Jos soittaja on kalasteluviestin avulla saanut jo pääsyn uhrin verkkopankkiin, voi soittaja luetella uhrin todellisia pankkitapahtumia, jolla rikollinen saa uhrin luottamuksen siihen, että puhelu todellisuudessa tulisi pankista. 

Soittaja tämän jälkeen vakuuttaa, että uhrin rahat täytyy siirtää turvaan niin sanotulle turvatilille. Soittaja saattaa pyytää uhria tekemään tilisiirron itse tai pyytää siirtoon tarvittavia tunnuksia uhrilta. Todellisuudessa rahat eivät siirry turvatilille vaan rikollisille. Poliisi muistuttaa, että pankkitunnuksia ei pidä ikinä luovuttaa ulkopuolisille.

Sähkön hinta ihmetyttää

Sähkön hinta on ollut viime aikoina heilahteleva, ja se on herättänyt ihmetystä kuluttajien keskuudessa. Kysymys kuuluu, miksi pörssisähkön hinta ei ole enää laskenut miinukselle?

Suomi jäämässä talouden kehityksessä jumboksi

Suomi etenee omalla polullaan talouden kehityksessä, ja yksi kuva taloudesta kertoo tylyn tilanteen – Suomi on jäämässä jumboksi.

Halvan vesijohtoveden aika ohi?

Edullista vettä on Suomessa pidetty lähes itseisarvona, mutta vesimaksuja on korotettu ja lisää korotuksia on odotettavissa.

Fortum suunnittelee ensimmäistä aurinkovoimalaansa Suomeen

Energia-alan jättiläinen Fortum suunnittelee ensimmäistä aurinkovoimalaansa Suomeen. Yhtiö näkee aurinkovoimalle paljon potentiaalia Pohjoismaissa.


Pohdittavaa:

  1. Miten turvatilipetos vaikuttaa suomalaisten pankkiasiakkaiden turvallisuudentunteeseen ja heidän suhtautumiseensa pankkiasiointiin?
  2. Miten sähkön hinnan heilahtelut vaikuttavat kuluttajien sähkönkäyttöön ja energiavalintoihin?
  3. Miten Suomen talouden kehityksen jääminen jumboksi vaikuttaa kansantalouteen ja yksittäisten suomalaisten elämään?
  4. Miten vesimaksujen korotukset vaikuttavat suomalaisten arkeen ja heidän suhtautumiseensa vedenkulutukseen?
  5. Miten Fortumin suunnitelmat ensimmäisestä aurinkovoimalasta Suomessa vaikuttavat energiamarkkinoihin ja uusiutuvan energian käyttöön Suomessa?

Tokmannin myymästä tuotteesta varoitus – Älä käytä

Tokmanni on antanut varoituksen yhdestä myymästään tuotteesta. Yksityiskohtia ei ole vielä annettu, mutta kuluttajia kehotetaan olemaan käyttämättä tuotetta.

Liikemiehiä ja ranskalainen merimies – Tämä tiedetään kadonneen sukellusveneen matkustajista

Kadonneen sukellusveneen matkustajista on saatu uutta tietoa. Matkustajien joukossa oli liikemiehiä ja ranskalainen merimies.


Pohdittavaa:

  1. Miten Tokmannin tuotevaroitus vaikuttaa kuluttajien luottamukseen yritystä kohtaan ja heidän ostokäyttäytymiseensä?
  2. Mitä kadonneen sukellusveneen tapaus kertoo merenkulun turvallisuudesta ja riskienhallinnasta?