Arkirutiinit ovat monella muuttuneet koronaviruksesta johtuvan tilanteen vuoksi. Taloudelliset hankaluudet sekä epävarman tilanteen aiheuttaman huolen ja stressin kasvaminen voivat joillakin ihmisillä lisätä rahapelaamista. Osalle oman pelaamisen kontrolloiminen on vaikeaa. Nyt on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan rahapelaamistaan.
Pohdi näitä
- Arvioi pelaamistasi
Netistä löytyy tukea siihen, miten voit seurata ja arvioida rahapelitapojasi. Mieti pelaamisen hyödyt ja haitat. Päiväkirjan pitäminen pelaamisesta on suositeltavaa.
- Punnitse voiko vähentynyt rahapelitarjonta olla mahdollisuus muuttaa pelitapojasi
Rahapeliautomaatit kaupoissa, kioskeissa ja muissa pelipaikoissa ovat nyt suljettuna. Samoin mahdollisuus urheiluvedonlyöntiin on vähentynyt. Jos olet pelannut näitä paljon, on nyt hyvä hetki pohtia pelaamisen vähentämistä tai siitä luopumista.
- Huomioi, että monet nettipelit koukuttavat
Netissä pelattavat rahapelit ovat enimmäkseen hyvin koukuttavia. Niissä on mahdollista hävitä paljon rahaa lyhyessä ajassa. Jos pelaat, tutustu ja ota käyttöön tarjolla olevia pelaamisen hallinnan välineitä (esim. aikamuistuttaja, rahansiirto- ja tappiorajat). Osa rajoista on Veikkauksen tarjoamissa peleissä pakollisia. Aseta rajat rehellisesti arvioiden omaan talouteen sopivalle tasolle.
- Tarkkaile talouttasi
Monella tämänhetkinen tilanne aiheuttaa taloudellista huolta ja epävarmuutta. Rahapelit voidaan nähdä ratkaisuna ja toivon tuojana tällaisessa tilanteessa, mutta pelatessa on myös mahdollista kurjistaa omaa taloutta entisestään. Rahapelejä pelatessa on tärkeätä suunnitella pelaamiselle budjetti. Pelisivustolla kulutusraja kannattaa asettaa ja pitää siitä kiinni. Muista, että rahapelejä ei kannata pelata lainarahalla. Pikavippien ja lainojen korot ovat korkeita ja voivat saada talouden sekaisin pitkäksi aikaa. Jos ei pelaa, niin ei voi myöskään hävitä rahaa. Pohdi, onko rahaa säästynyt pelikoneiden sulkemisen tai nettipelien väliin jättämisen jälkeen?
Keinoja selvitä ilman liiallista rahapelaamista
- Tunnista pelihimo
Pysähdy tarkkailemaan tunnetta. Anna sen mennä ohi. Hetken pysähtyminen on hyvä keino välttää pelaamisen aloittaminen. Sinä päätät, johtaako pelihimo pelaamiseen.
- Pidä kiinni arjen rutiineista
Suunnittele päiväsi etukäteen. Pidä kiinni hyvästä uni- ja ruokarytmistä. Tee itsellesi lista asioista, jotka tuovat sinulle mielihyvää. Tykkäätkö ulkoilla, lukea kirjaa, katsoa televisiota tai tehdä ruokaa? Valitse sinulle sopivat mukavat tekemiset.
- Tarkkaile tunteitasi, pelaaminen on huono tunteiden säätelijä
Rahapelaaminen ei toimi ahdistuksen tai stressin hallinnan välineenä. Liiallisella pelaamisella on usein haittoja, jotka saattavat lisätä huonoa oloa.
- Hae apua peliongelmaan
Netissä on tarjolla apua ja tukea peliongelmaan, vaikka koronan vuoksi monet kasvokkaisia palveluita tarjoavat paikat ovat sulkeneet ovensa. Netissä apua ja tukea tarjoavat mm. Peluuri, Pelirajat’on ja Päihdelinkki.
Jos sinulla on jo hoitosuhde, niin pidä siitä kiinni myös pandemian aikana.
Tunne pelitapasi
Lisätietoa ja apua
- Peluuri – Auttava puhelin 0800 100 101 ja nettipalvelut
- Verkossa toimivia palveluita peliongelmiin
- Pelirajat’on toiminta koronan aikana
- Tiltin ryhmächat
- Nettipelaamisen rajoittamisen työkaluja
- Rahapelipäiväkirja
- Valtakunnallinen kriisipuhelin
- Oman kotikuntasi verkkosivuilta saat tiedot palveluiden aukioloajoista ja tämän hetken yhteydenottotavoista.
- Tietoa valtakunnallisesti netin kautta toimivista neuvontapalveluista Päihdelinkin Internet-palvelujen listalta.
Huolestuttaako läheisen rahapelaaminen?
Jos sinulle herää huoli läheisesi pelaamisesta älä jää yksin. Etsi aktiivisesti tukea. Ota asia puheeksi läheisesi kanssa. Pidä huoli omasta hyvinvoinnistasi ja talousasioista – näin kannustat myös läheistäsi pysähtymään tilanteessa, jossa hän tarvitsee vierellä kulkijaa ja kannustajaa.
Jos koet lähisuhdeväkivaltaa, hae apua
Kuuntele ja lue vertaisten kokemuksista
- Kaikki pelissä -audiodokumentit (YLE Areena)
- Pelirajat’on tarinat (SosPed)
- Kokemuksia peliongelmista (Tiltti)