Nikotiinipussit ovat yksi vaihtoehto nuuskan käytön vähentämiseen tai lopettamiseen. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että nikotiinipussit sisältävät edelleen nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiinipusseja ei tule nähdä täysin riskittömänä vaihtoehtona nuuskalle tai tupakoinnille. Moni valitsee nikotiinipussit nuuskan sijaan, sillä se on siistimpää, ja trendikkäämpää.Jos päätät siirtyä nuuskasta nikotiinipusseihin, kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

Nikotiinipussit eivät ole riskittömiä

Vaikka nikotiinipusseissa ei ole tupakan savua, ne sisältävät edelleen nikotiinia. Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, ja sen käyttö voi aiheuttaa terveydellisiä haittoja.

Mitä nikotiinipussit ovat?

Nikotiinipussit ovat selluloosamassalla täytettyjä annospusseja, joihin on lisätty nikotiinia. Nikotiini imeytyy pussin pintaosan läpi selluloosamassaan, johon se on imeytetty. Yleisin tapa käyttää nikotiinipusseja on pitää niitä ylähuulen sisäpuolella, jolloin nikotiini imeytyy annospussista limakalvojen kautta kehoosi. Vaikka nikotiinipussin nikotiinia voi imeytyä kehoon minkä tahansa limakalvon kautta, ylähuulen sisäpuoli on yleensä helpoin tapa tehdä tämä.

Nikotiinipussien annospakkaukset ovat yleensä kiekonmuotoisia rasioita, jotka sisältävät noin 15-25 kappaletta annospusseja valmistajasta riippuen. Kun avaat kiekonmuotoisen rasian, sinua odottaa joukko valkoisia annospusseja. Valitse yksi pussi ja siirry seuraavaan aiheeseen.

Vähennä nikotiinipitoisuutta asteittain

Jos tavoitteenasi on lopettaa nikotiinin käyttö kokonaan, voit vähentää nikotiinipitoisuutta asteittain valitsemalla heikompia nikotiinipusseja tai vähentämällä pussien käyttöä ajan myötä. Kylläkin viime aikoina käytössä olevien nikotiinipussien nikotiinisisältö on kasvanut. Tässä on syynä Fimea muuttunut käsittely. Aikaisemmin vahvemmat, yli 4 mg nikotiinia sisältävät nikotiinipussit on luokiteltu lääkkeeksi, joiden tilaaminen on vaatinut lääkeainereseptin. Linjauksen takia Tulli on ottanut haltuunsa tai takavarikoinut laittomasti maahantuotuja nikotiinipusseja ja aloittanut tarvittaessa esitutkinnan.

Ole tietoinen terveysriskeistä

Vaikka nikotiinipussit voivat auttaa vähentämään altistumista tupakan savulle ja johtaa fyysisesti vähemmän haitalliseen vaihtoehtoon, on tärkeää olla tietoinen nikotiinin vaikutuksista ja riskeistä terveydelle.

Miksi tupakointi kannattaa lopettaa?

Tupakointi vaurioittaa keuhkoja ja hengityselimiä. Tupakoinnin lopettaminen auttaa keuhkoja toipumaan ja parantaa hengitystä. Hengityksen helpottuminen voi tuntua nopeasti lopettamisen jälkeen. Tupakoinnin lopettaminen vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja auttaa parantamaan sydämen terveyttä. Tupakointi heikentää immuunijärjestelmää, mikä altistaa erilaisille infektioille ja sairauksille. Lopettaminen auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja parantamaan kehon vastustuskykyä. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja voi aiheuttaa verisuonten ahtautumista. Tupakoinnin lopettaminen parantaa verenkiertoa, mikä auttaa elimiä saamaan riittävästi happea ja ravinteita. Tupakoinnista on muitakin terveyttä heikentäviä tekijöitä, mutta se on kallista, ja jos tupakoit autossasi tai asunnossasi, vähennät samalla niiden jälleenmyyntiarvoakin!

Tee itsenäinen päätös

On tärkeää tehdä päätös oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Jos tavoitteenasi on lopettaa nikotiinin käyttö kokonaan, harkitse lopettamissuunnitelman laatimista ja tueksi saatavan ammattiavun hyödyntämistä.