Koti on monelle se tärkein paikka viettää aikaa omassa elämässään. Tämän vuoksi kotipihasta on muodostunut lukemattomille lapsille – ja miksei myös aikuisillekin – erittäin merkityksellinen alue. Varsinkin tuoreessa muistissa olevien pandemiarajoitusten ja sulkutilojen aikana kodin edustalta löytyvä rajattu alue antoi paljon mahdollisuuksia terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon sekä edistämiseen.

Millaisia aktiviteetteja sitten onkaan mahdollista harjoittaa kotipihalla? Tämä artikkeli pureutuu tähän kysymykseen tarkemmin. Artikkeli tarjoaa kolme erilaista tärppiä siihen, miten kodin ulkoaluetta voi hyödyntää liikkumisen edistämiseksi.

Trampoliinin hankkiminen

Yksi mukavimmista ja hauskimmista kotipihan aktiviteeteista on trampoliini. Se on ollut yksi lasten ja nuorten suosikki piha-aktiviteeteista jo vuosien ajan. Trampoliinin viehättävyys syntyy maan vetovoiman vastaisista, joskus jopa useiden metrien korkeuksiin kantavista loikista, joita on muutoin lähes mahdotonta suorittaa maan kamaralla. Tällaisissa tapauksissa vanhempien hermot voivat olla kovalla koetuksella. 

Trampoliinin turvallisuus on kuitenkin kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana sen ympärille asennettavan turvaverkon vuoksi. Verkko estää pomppijan putoamisen maahan ja samalla mahdollistaa hurjien temppujen turvallisen suorittamisen. Trampoliini ei ole myöskään pelkästään tarkoitettu vain lasten ja nuorten iloksi. Kunhan vain ottaa huomioon tuotteen mukana tulevat ohjeet verkon kantavuuskyvyn suhteen, voi aikuinenkin aloittaa temppuilun.

Trampoliinien hinnat ovat myös maltilliset sen tuomaan iloon nähden ja vaihtelevat koon mukaan. Pienemmät yksilöt lähtevät matkaan edullisemmin ja suuremmat hieman paksummalla lompakolla. Trampoliini onkin loistava lahja esimerkiksi lapsille tai lastenlapsille.

Leikkimökin rakentaminen

Toinen kotipihalla suoritettava aktiviteetti sopii lähinnä pienille lapsille ja lapsenmielisille. Leikkimökki tuo mukanaan leikkien ohella myös roppakaupalla estetiikkaa. Yleensä asunnon omistaja haluaakin leikkimökin muistuttavan maalipinnaltaan sen vierestä löytyvän kodin värimaailmaa. Tällöin on kyseessä todellinen kaikki voittaa -tilanne, sillä lapset saavat säältä suojassa olevan leikkipaikan ja vanhemmat puolestaan silmiä hivelevän kauniin kotimaiseman.

Leikkimökin nurjempiin puoliin kuuluu niiden arvo. Jos nikkarointi ei kuulu omiin taitoihin, eikä ole mahdollista rakentaa mökkiä itse, niiden hinnat voivat kohota monissa tapauksissa useampiin tuhansiin euroihin. Toki pienen tuvan voi saada hankittua noin vajaalla tuhannella eurolla, jos on valmis tinkimään esteettisistä asioista ja muista vastaavanlaisista tekijöistä.

Mikäli leikkimökin hankkimisen sijaan haluaa satsata rahaa esimerkiksi Keski-Suomen matkailuun ja alueen tarjoamiin hotellielämyksiin, löydät parhaat Jyväskylä hotellit helposti oheisen linkin kautta.

Sulkapallokentän pystyttäminen

Jos omalta pihalta löytyy hieman ylimääräistä tilaa, on kolmantena tässä artikkelissa käsiteltävänä aktiviteettina sulkapallokentän pystyttäminen. Sulkapallo on toiminut lukemattomien suomalaisperheiden suosikkikesälajina jo monien sukupolvien ajan. Sulkapalloverkon hankkiminen ja pystyttäminen sekä rajojen merkitseminen on suhteellisen helppo toimenpide. 

Kentän ohella tärkeisiin varustuksiin kuuluvat myös mailat ja sulkapallot energisen asenteen lisäksi. Nämä kaikki on mahdollista hankkia vain muutamien kymmenien eurojen hintaan. Varsinkaan aloittavien pelureiden ei kannata heti ensimmäiseksi hankkia kalleimpia varusteita, vaan niitä voi päivittää paremmiksi taitojen kasvamisen ohella.

Sulkapallon pelaaminen sopii oikeastaan kaikenikäisille alle teini-ikäisistä lapsista isovanhempiin saakka. Kentällä voi olla samaan aikaan kahdesta neljään pelaajaan, joten perheen sisäisille mittelöille löytyy varmasti tilaa.

Lopuksi

Kävimme tässä artikkelissa läpi kolme erilaista kotipihalle soveltuvaa aktiviteettia.  Nämä aktiviteetit ovat siis trampoliinin hankkiminen, leikkimökin rakentaminen ja sulkapallokentän pystyttäminen. Kodin asukkaiden aktiivisuustaso kohoaa varmasti ennennäkemättömiin lukemiin, jos valjastat oman pihasi ympäristöön edes yhden artikkelissa kuvailluista aktiviteeteista käyttöön. On nimittäin aina positiivista jättää sisätilojen ruudut aavistuksen verran pienemmälle  käytölle ja suunnata ulos raikkaan hengitysilman pariin kehoa liikuttaen.