Moni meistä harkitsee keittiöremonttia. Keittiössä vietetään kuitenkin suuri osa siitä ajasta, joka ylipäätään kotona vietetään, joten sen viihtyvyys, ulkonäkö ja käytettävyys on tärkeää. Keittiöön satsaamista voisi nykyään jo kutsua lähes trendiksi. Keittiön remontoimista kannattaa kuitenkin suunnitella tarkasti, on asioita, joita ei välttämättä tule heti ajateltua ja sitten asioita, jotka ehkä näyttävät hyvältä, mutta voivat olla toteutettuna painajaismaisia muista syistä johtuen. Siinä missä on helppo vain tilata lasten lelut netistä hetken mielijohteesta, keittiön remontoimisen suunnitteleminenkin on aikaa vievä projekti. Trendit vaihtelevat, kuten muillakin aloilla, tässä artikkelissa käsittelemme tämän hetken muotia.

Estetiikka on tärkeää, käytännöllisyys vielä tärkeämpää

Keittiössä on tarkoitus enimmäkseen työskennellä, joten pelkkä miellyttävä ulkonäkö ei riitä. Eri kodinkoneet täytyy olla sijoiteltu oikealla tavalla ja etäisyyksiä tulee olla mietitty. Viime aikoina esimerkiksi on muotia ollut käyttää vetimettömiä kaappeja, jotka kyllä näyttävät hyviltä, mutta viimeistään sadannen kerran jälkeen saattaa käyttäjä miettiä, että helpompaa kaappeja olisi käyttää vetimen kanssa. Erityisesti suosiota on viimeisinä vuosina kerännyt niin sanottu aamupalakaappi. Kyseessä on suljettava kaappi, jonne on asetettu leivänpaahdin, kahvinkeitin ja mikroaaltouuni. Tällä tavalla ne eivät ole perinteiseen tyyliin näkyvissä keittiötasolla.

Valkoinen on edelleen suosituin väri keittiön yleisvärinä, mutta yhä useammat valitsevat tumman keittiön. Musta, harmaa tai vaikkapa puun värinen ovat persoonallisia valintoja. Esteettisesti kauneinta on tietenkin mahdollisimman yksivärinen keittiö ja nykyinen teknologiahan sallii vaikkapa jääkaapin tai tiskikoneen päällystämisen halutun värisellä levyllä ilman ongelmia.

Mitä keittiön täytyy sisältää?

On selvää, että keittiöön kuuluu astiakaapit, kuiva-ainekaapit ja hyllyt esimerkiksi ruokailuvälineille. Tämän lisäksi tiskikoneelle on hyvä olla ainakin paikka, vaikka tiskikonetta ei vielä haluaisikaan. Suomalaiset haluavat lieden alle myös uunin, vaikka monissa muissa maissa uunia ei nähdäkään pakolliseksi keittiötarvikkeeksi. Mitä hanoihin tulee, niin nykyään suosituinta on ottaa keittiöön yksi suuri tiskiallas kahden pienemmän sijaan. Värityksessäkin ollaan nykyään rohkeampia, sillä mikään pakko ei ole enää tyytyä perinteiseen teräksen väriseen. Varsinkin musta väri on kerännyt suosiota, yleensä mustien hanojen kera. Hanoissa värivaihtoehtoja on muitakin, esimerkiksi messingin tai kuparin värinen hana on piristävän näköinen mustan altaan kanssa.

Monet haluavat keittiöönsä myös niin sanotun saarekkeen. Tämän kohdalla täytyy olla kuitenkin varovainen, sillä saareke vie paljon tilaa ja jos keittiö on liian pieni, niin saareke voi tehdä työskentelyssä keittiössä ahdasta. Suureen keittiöön saareke sopii toki erinomaisesti ja on erittäin käytännöllinen, sillä sitä voi käyttää laskutilana tai vaikkapa vararuokapöytänä. Turistessa tai vaikkapa kahvia juodessa saarekkeen ääressä on mukava myös istuskella.

Tulevia trendejä esteettisyyden osalta on vaikea tietää etukäteen. Käytännöllisyys asettaa tietyt rajoitteet. Ainakaan vielä teknologia ei ole kehittynyt niin paljon, että suuren tiskikoneen tai uunin voisi jättää huoletta asentamatta.


Muuta luettavaa muualta

LG:n WashTower-pesutorni tulossa Suomeen

LG:n uusi kompakti mutta suurikapasiteettinen pesutorni sopii sekä pieniin tiloihin että isompien talouksien tarpeisiin. LG:n edistyksellinen tekoäly pidentää vaatteiden elinkaarta optimoimalla pesuohjelman pyykin painon sekä kankaiden laadun mukaan. Energiatehokkaat koneet auttavat kotitalouksia säästämään sähkölaskuissaan.