Lainamarkkinat ovat jo vuosia itseasiassa käyneet kuumina. Siitä lähtien kun suomalaisille lainamarkkinoille tuli muitakin tekijöitä ja lainoittajia kuin pankit, ovat suomalaiset saaneet nauttia kilpailun tuomista mahdollisuuksista, mutta myös uhista. Monet suomalaiset ottivatkin lainamarkkinoiden pahimpina pikavippiaikoina liikaa luottoja, mutta nyt 2020-luvulla lainamarkkinat ovat rauhoittuneet, mutta yhä vielä kannattaa omista osa-maksuista ja lainoista pitää kuitenkin huolehtia.

Esimerkiksi suomalainen lainaa.net tarjoaa vaihtoehtoja uuden lainan hakemiselle, mutta myös erilaisia laskureita oman tilanteen selvittämiseksi. Varsinkin pienten yritysten ja yksin yrittäjien kannattaa käyttää näitä laskureita ja tehdä itselleen tasaisin väliajoin oman talouden pienimuotoinen selvitys, jotta varmasti tietää ”missä mennään”.

Todellisuus vs unelmat

Liian moni ei halua oikeasti tarkistaa omaa taloudellista tilannetta. Otetaan vain uusi laina ja päästään eteenpäin, kun järkevää olisi nimenomaan selvittää, minne ne tulot oikein soljuvat. Eli aloittaa oman taloudellisen tilanteen tarkistaminen listaamalla tulot. Ne useimmiten ovat helpompia listata kuin menot.

Menopuolella kannattaa aloittaa aina isoimmista, ne ovat yleensä suomalaisilla asumiseen liittyvät kulut, ja niiden jälkeen useimmilla suurimmat kulut liittyvät syömiseen- jotka taasen nykyään löytyvät useimmilta helposti omassa älypuhelimessa olevasta kauppasovelluksesta. Jos sovellusta ei ole käytössä, pitää yrittää arvioida kuukausittaiset kulut, tai sitten seurata kuittien muodossa vähintään yhden kuukauden ruokakulut, ja sitten tehdä laskelma.

Yksi isoista kuluista monessa taloudessa ovat myös erilaiset osamaksuerät ja lainan hoitomaksut ja -kulut. Nämä kannattaa tarkistaa tarkkaan, sillä mikäli maksat monia pieniä osamaksuja ja lainoja kuukaudessa, niistä syntyy kohtuullisen isot lainojen ja maksujen sivukulut, ja silloin kannattaa jo miettiä niiden kaikkien pois maksamista yhdellä isommalla lainalla, puhutaan siis yhdistelmälainasta. Useimmilla tällainen järjestely tuo eurosäästöjä, ja joillain puhutaan jopa yli sadan euron kuukausisäästöistä!

Tilastokeskuksella on tähän taloudelliseen tilaan ihan oma laskimensa, jota voi myös kokeilla. Tärkeintä oman taloudellisen tilanteen selvittämisessä on rohkeus olla itselle rehellinen. Jos laskelmasta jättää jotain pois, niin eihän se sitten pidä paikkaansa ja voit tehdä päätöksiä väärin perustein. Tuo tilastokeskuksen laskuri samalla myös kertoo lukuja suomalaisista tilastoista ja vertaa antamiasi tietoja keskimääräiseen suomalaiseen tilanteeseen – laskuri on vähintäänkin informatiivinen ja antaa hyvän kuvan oman talouden sijoittumisesta muiden suomalaisten talouksien joukkoon.

Lainaa sujuvasti, joustavasti ja nopeasti

Lainapalvelut kuten lainaa.net mahdollistavat yhden paikan, mistä voi saada jopa useamman lainatarjouksen kerralla ja myönnetty laina on nostettavissa lähes samantien. Kaikkeen ei välttämättä menee edes tuntia aikaa, ja oma talous on jälleen kunnossa. Pitää ja kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen laina pitää myös maksaa takaisin, siksi siinä oman talouden tsekkauksessa on tärkeätä olla itselle rehellinen. Jos laskelma näyttää miinusta, on tärkeätä oikeasti miettiä, voiko joko ansaita enemmän eli saada lisää tuloja, vai onko mahdollista säästää jossain kuukausittaisissa kuluissa? Kun kaikki tulot ja kulut ovat listattu on myös kulujen mahdollinen perkaaminen helpompaa.

Lainaa siis on saatavissa nopeastikin, mutta omasta taloudesta tulee huolehtia pitkäjänteisesti ja mahdollisuuksien mukaan suunnitelmallisesti. Silloin kun oma talous on hyvässä kunnossa on hyvä mahdollisuuksien mukaan myös sijoittaa kohtuullisen varmoihin kohteisiin kuten rahastoihin ja pankkien ja sijoituslaitosten kautta myös kenties osakemarkkinoille. Kryptomarkkinat sen sijaan ovat aktiivisten sijoittajien temmellyskenttä, missä toisaalta on mahdollisuus päästä isoihin tuottoihin, mutta toisaalta myös mahdollisuus menettää kaikki. Jotkut ottavat lainaa myös hankkiakseen sijoitusasuntoja, mutta silloinkin kannattaa varmistaa omat resurssit esimerkiksi tilanteessa, missä vanhan vuokralaisen jäljiltä asunto vaatii isompaa remonttia. Jos tällaisia tilanteita varten ei ole luottoyhteyksiä kunnostamaan kiinteistöjä ja asuntoa, voi kustannukset jopa ylittää tulot ja huomataan että ollaan entistä vaikeammassa tilanteessa.

Tarvitset sitten lainaa lyhytaikaisesti tai pidempään tarpeeseen, suosittelemme aina, että selvität oman taloudellisen tilanteesi mahdollisimman tarkkaan, ennen kuin teet mitään uusi päätöksiä.