Kivitasku: Savolaisista rantakalliosta Pietarin Iisakinkirkkoon

Anni Kytömäki, Kivitasku, Gummerus 2017

Anni Kytömäki (s. 1980) on hämeenkyröläinen kirjailija, joka on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona. Hän on pitkään ihmetellyt kiviä ja niitä ihmisyksilöitä, joissa ajoittain häivähtää kivien kestävyys. Kivitaskun tarina juontaa juurensa savolaisten rantakallioiden rakoihin sekä Iisakinkirkon graniittipylväiden varjoon Pietariin.

”Sormemme lomittuivat kuin joutsenet ja pilvet, kuulostelevat toistensa viisautta vaikka kaukaa katsoen ovat samaa ainetta. Ne liitävät ristiin rastiin, kohtaavat ja erkanevat ja luhistava paino putoaa harteiltani kevyellä siiveniskulla.”

1959 Helenan viimeinen kesä on kuin Helena itse., pitkä ja arvaamaton. ”Minä en ole ihminen, minä olen tosikko.”, 16 -vuotias Helena ajattelee. Hän muuttaa Mustasaareen, lukee tutkimusmatkailijan kirjaa Pääsiäissaaresta ja haaveilee seikkailuista. Kesän lopussa alkaa kuitenkin toisenlainen matka.

2012 Veka on menossa osastohoitoon, mutta antaakin linja-auton viedä hänet Louhirantaan, jossa suvulla on mökki. Pako on ainoa keino jäädä henkiin, ehkä. Veka ei vielä tiedä, että samoilla rannoilla on piileksinyt moni muukin. Menneisyys avaa silmänsä ja odottaa.

Anni Kytömäen Finlandia -ehdokkaaksi valittu esikoisromaani Kultarinta (2014) oli ylistys metsälle. Kivitasku kuljettaa lukijansa veden ääreen ja kalliolle. Järkälemäinen sukupolviromaani on kirkkaasti ajattelevan kirjailijan rohkea puolustuspuhe mielen ja ruumiin vapaudelle. Teoksessa rinnastuvat järisyttävällä tavalla kallioperä ja ihmisen arvot , oma peruskalliomme.

Vuonna 1959 Helena palaa kotiin laivalla Mikkelistä. v. 1960 Helena joutuu Osastolle (”hullujenhuoneelle”). Helena todetaan kroonistuneeksi. Helenan liikunta lisäisi sisällä olemisen sijaan virkistäytymistä ja mielialan kohoamista. Helena käy ja kävelee mielellään hautausmaalla. Sonja on Helenan paras kaveri. Molemmat pyrkivät Yliopistoon opiskelemaan kansatiedettä. Sonja muuttaa Helenan luo. Naapuri Riitta on huolissaan Helenan voinnista ja pärjäämisestä. Helena laatii itselleen seikkaperäisen päiväohjelman. V. 2012 Helena menee lääkärintarkastukseen, jossa sydäntutkimuksissa todetaan huolestuttavia tietoja ja Helenalle määrätään sydänlääkitys. Suvun Louhivaara -nimisellä mökillä on järvi, jonka merkitys on Helenalle kullanarvoinen. Helena joutuu välillä sairaalaan sydänvaivojensa vuoksi. Louhivaaran naapurissa asuu Repokosken Olli, josta tulee Helenan sydänystävä, sanan positiivisessa merkityksessä. Mökissä on lattiasieni, jonka poiskitkeminen olisi kiireellistä. Helena määrätään osastohoitoon, jossa hän tapaa myös psykiatrin.

Kivitasku on mielenkiintoinen yhdistelmä kesää ja vankilaoloja. Kun kesä koittaa Kivitasku sirittää niin Savossa kuin Pietarissakin.

 

UNTO VASKUU