Lohjalainen filatelisti Kari Kemppainen omistaa tiettävästi ainoan suomalaisen nykyaikaan säilyneen kirjelähetyksen itsenäisyytemme julistamispäivältä. Tuhansien eurojen arvoinen kirjekuori tuli Karin omistukseen huutokaupan kautta, kun hän osti 1997 lohjalaiseen filatelistin Helmer Simstedtin kuolinpesän.

– Käytännössä aarre löytyi kenkälaatikosta muiden peruskirjekuorten seasta, kertoo todellisesta onnestaan Kemppainen itse.

Kemppainen on itse harrastanut postimerkkeilyä nyt 41 vuotta aloittaen aikoinaan kerhossa 13.1.1976.

– Olen yhä kerhon jäsen ja ainoa alkuperäinen jäsen. Kerhossamme on tusinan verran aktiivisia postimerkkeilijöitä eli filatelisteja, mutta harrastajamäärät ovat laskusuunnassa. Muistan kun Filatelialiitossa oli vielä yli 4000 jäsentä, niin nyt meitä on enää noin 2900 jäsentä, kertoo Kemppainen.

Alkuaikoina Kemppainen keräsi urheiluteemaa ja siinäkin lähinnä olympialaisia. Urheiluteemasta hän siirtyi vähitellen ns. kotkamerkkeihin ja sitä kautta uusimpaan keräilykohteeseen eli Suomen talvisotaan..

– Postimerkkeilyssä minua kiinnostaa historia ja merkkien kautta sitä on kiinnostavaa tutkia.

Kemppaisen kokoelmissa on myös Suomen presidentinkanslian ja presidentin adjutantin majuri Börje Söderströmin vuonna 1935 kirjoittama ja lähettämä saatekirje Amerikkaan, joka sisältää Pehr Evind Svinhufvudin erillisen allekirjoituksen. Miksi presidentti oli pyytänyt adjutanttiaan lähettämään erillinen allekirjoituksen Amerikkaan, on epäselvä, mutta allekirjoitus ja tuo kirje kuuluvat nyt Kemppaiselle.

– Presidentin allekirjoituksen löytyminen kirjeen sisältä oli täysi yllätys, ostin kirjeen sen postimaksun ja siistin ulkonäön ja kunnon vuoksi, joten sisältö oli täyttä plussaa, kertoo Kemppainen toisesta löydöstään.

Postimerkkeilyn kautta Kemppainen osallistuu vuosittain johonkin näyttelyyn ja nyt hänen seuraava tavoitteensa on saada Talvisota-kokoelma esille Pohjoismaisten Nordia 2018 postimerkkinäyttelyyn Islantiin ensi kesäkuussa.Kuvassa Kari Kemppainen ja arvokas kirjeposti 6.12.1917