Paula Havaste, Jussi Sippola, Ideoiden Suomi, 33 maailmaa muuttavaa innovaatiota, Karisto Oy 2017

Uudet innovaatiot ja uraauurtavat tutkimukset ovat niitä hyviä uutisia, joita kaipaamme. Juuri nyt on tapahtumassa paljon sellaista, joka vaikuttaa tulevaisuutemme. Parhaat ideat muuttavat maailmaa, mutta miten ne saavat alkunsa?

Tässä kirjassa 33 suomalaista tutkijaa, yritysmaailman visionääriä ja villien ideoiden sanansaattajaa kertovat, miten poikkeukselliset ideat syntyvät ja miten niitä toteutetaan. Miten taivaalla kelluvalle pilvelle voidaan antaa käsky tuottaa sadetta? Saadaanko puhtain energia joskus aaltovoimasta? Entä miten saamme ruuan riittämään kaikille, kun maapallon väkimäärä vain kasvaa – söisitkö Sinä sirkan vai etsisitkö tulevaisuuden proteiinilähteitä perinteisemmästä ruuasta? Olen nostanut kirja-arviossa esille muutamia innovaatioita esimerkkeinä tulevasta vallankumouksesta.

Kysymys on raaka-aineiden uusiokäytöstä. Kierrätyksen tehostaminen sekä jätteiden synnyn minimointi ovat nykyismejä tällä saralla. Yksittäinen ihminen on valinkauhassa. Miten vuokrausta voidaan tehostaa? Onko omistaminen ainoa vaihtoehto? Fosforeista ja lannoitteista keskustellaan. Ovatko pystysuorat viljelypalstat lähitulevaisuutta? Entäpä sateentekijät? Päätämmekö tulevaisuudessa itse sen, milloin sataa?

Merialueet ovat laajan tutkimuksen kohteina. Kalanviljelyssä käytetty rehu on yksi Itämeren rehevöitymisen syitä. Koko saaristoalue on laajan mielenkiinnon ja tutkimuksen kohde. Esim. särkikalojen hyväksikäyttö puhututtaa.

Lappi on kiertotalouden mallialue. Porotutkimus ja Lapin jätehuolto sekä laajamittainen kiertotalous ovat kehitteillä. Luonnon virkistyskäyttö on Lapille ominaista toimintakenttää. Valinkauhassa ovat perinteiset ja suomalaiset luontoarvot.

Uusiutuva energia ja fuusioenergia sekä maanpinnan alainen energia puhututtavat. Miten hyödyntää mittavat jätevirrat? Energiakäytön tehokkuutta tulisi myös parantaa. Aaltoenergian hyödyntämistä tutkitaan. Puhutaan jauhomadoista hyönteisravintoja?

Tietoyhteiskuntaan liittyy monia oivalluksia. Miten saada kädet irti ratista? Elämän rajallisuus mietityttää (rauhankone). Kieli, tunteet ja yhteiskunta. Syöpä ja Alzheimer ovat aikamme tauteja. Koko ajan jotain kehitellään, mutta onko ongelma jo käsissämme vai niiden ulottumattomissa?

 

UNTO VASKUU