Maailman johtava elektroniikkakomponenttien valmistaja Murata lisää tuotantokapasiteettiaan Suomessa rakentamalla kokonaisalaltaan 16 000 neliön tehdaslaajennuksen Vantaalle. Investoinnin arvo on 42 miljoonaa euroa, ja yhtiö rekrytoi sen myötä 150–200 uutta työntekijää vuosina 2018–2019. Muratan Suomessa valmistamia MEMS-antureita käytetään esimerkiksi itseohjautuvissa autoissa ja sydämentahdistimissa.

Japanilaisen Murata-konsernin suomalaisyhtiö Murata Electronics rakentaa merkittävän tehdaslaajennuksen Vantaalle. Investoinnin arvo on 42 miljoonaa euroa. Nykyisen tuotanto- ja tuotekehitysyksikön kylkeen nousee kolmannes lisätilaa, minkä lisäksi yhtiö on ostanut itselleen nykyiset rakennukset sekä lisää tonttimaata uusille parkkipaikoille. Uuden tehtaan kokonaisala on noin 16 000 neliötä ja kerrosala noin 9000 neliötä. Tehdaslaajennuksen on määrä valmistua joulukuussa 2019.

Investoinnin taustalla on maailmanlaajuisesti kasvava kysyntä mikroelektromekaanisista MEMS-antureista, joita käytetään erityisesti autoteollisuudessa sekä erilaisissa terveysteknologian ja teollisuuden sovelluksissa.

”Kuljettajaa avustavien ADAS-järjestelmien ja itseohjautuvien autojen markkinoiden odotetaan kasvavan. Myös terveysteknologiassa on uusia, kasvavia sovellusalueita, kuten potilaiden valvontajärjestelmät. MEMS-antureita käytetään juuri tämänkaltaisiin kohteisiin, joissa vaaditaan erinomaista mittaustarkkuutta ja vakaata suorituskykyä erilaisissa olosuhteissa”, sanoo Murata Electronicsin toimitusjohtaja Yuichiro Hayata.

”Investoinnilla lisäämme merkittävästi MEMS-tuotantokapasiteettia ja vastaamme autoteollisuuden, teollisuussovellusten sekä terveysteknologian kasvavaan anturikysyntään. Investointi vahvistaa liiketoimintaamme näillä markkinoilla sekä edistää samalla Suomen taloutta ja työllisyyttä”, sanoo Muratan anturidivisioonan johtaja Makoto Kawashima.

Juuret suomalaisessa insinööriosaamisessa

Investoinnin ansiosta Murata Electronics voi edelleen kehittää tuotekehitys- ja valmistustoimintaa Suomessa pitkäjänteisesti. Yhtiön tavoitteena on rekrytoida 150–200 uutta työntekijää pääosin tuotantoon vuosien 2018–2019 aikana. Tällä hetkellä yhtiö työllistää Vantaalla 1000 henkeä, joista puolet työskentelee tuotannossa.

Murata osti MEMS-antureiden maailman johtavan osaajan, suomalaisen VTI Technologies Oy:n vuonna 2012, minkä jälkeen yhtiön nimi muutettiin Murata Electronics Oy:ksi. Se on edelleen konsernin ainoa MEMS-antureita valmistava yksikkö Japanin ulkopuolella. Vantaan toimipisteessä on ennestään tuotanto-, tuotekehitys- ja toimistotilaa noin 33 000 neliötä ja yksi Suomen suurimmista puhdastiloista.

Faktoja Muratasta

  • Murata Electronics on osa japanilaista Murata Manufacturing -konsernia, joka on perustettu Kiotossa 1944.
  • Murata on maailman johtava keraamisten elektroniikkakomponenttien suunnittelija, myyjä ja valmistaja.
  • Konsernin tuotteet parantavat turvallisuutta, elämänlaatua ja tehokkuutta autoteollisuuden, terveysteknologian, kulutuselektroniikan sekä energia- ja ympäristöalan sovelluksissa.
  • Tyypillisesti Muratan komponentteja on esimerkiksi autossa 1000–5000 kpl ja älypuhelimessa sekä kannettavassa tietokoneessa jopa noin 1000 kpl.
  • Konsernin liikevaihto oli vuonna 2017 (tilikausi päättyy 31.3.) noin 10,8 miljardia euroa.
  • Työntekijöitä on maailmanlaajuisesti noin 78 000.
  • Yhtiö toimii 22 maassa Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.