Mä en taatusti näe elinaikanani Suomen voittavan jääkiekon MM-kultaa, sanoi edesmennyt isäni. Kyllä hän ehti sen nähdä. Mutta näenkö minä Huuhkajat EM- tai MM-arvokisoissa? Helmarit ovat sentään kerran pääseet EM-kisoihin. Paljon pitää tapahtua aika lyhyessä ajassa, koska en minä tästä nuorru!

Vasta valitulla Suomen Palloliiton puheenjohtajalla Ari Lahdella on aikamoinen työ saada Palloliitosta kaikki irti, ja raapia rahaa sekä resursseja mistä vain kykenee. Pystyykö hän tekemään taikojaan, vaikka hän on sanonutkin, ettei hokkuspokkus-temppuja noin vain tehdä? Aikaa seuraavaan liittokokoukseen on kuitenkin vain kaksi vuotta. Tähtäimessä on kuitenkin hänen omien sanojensa mukaan tuoda Palloliitto tsaarin ajalta nykyaikaan. Peukut sille!

Yritin saada Googlen syövereistä ja erinäisiltä sivuilta selkoa Palloliiton organisaatiosta, mutta se on todellinen himmeli – kuten nykyään tavataan sanoa – ja oikein super-sellainen. On liittokokous, liittovaltuusto, liittohallinto… Lisäksi 12 valiokuntaa ja lautakuntaa. Huhhuh! Anteeksi vaan, mutta sohvamamma ei pysy oikein perässä. Siinä onkin uudelle puheenjohtajalle työsarkaa. Uudestakaan organisaatiomallista ei tahdo saada millään tolkkua. Vaan mitäpä tuosta, jos iso laiva saadaan jotenkin käännettyä; mukaan lukien rahat kabineteista seuroille ja ruohonjuuritasolle, kuten Lahti itse on sanonut.

Katsoin tällä viikolla Ylen Aamu-tv:tä missä Ari Lahtea lyhyesti haastateltiin, ja hän vaikutti todella motivoituneelta, hihansa ylös käärineeltä toiminnan mieheltä. Onhan hänellä kokemusta suomalaisen jalkapallon parissa ja ollut ehdolla puheenjohtajaksi pari kertaa aiemminkin. Seurojen Palloliitto -ajatus jäi minulle vielä vähän hämäräksi, mutta varmasti hän haluaa ja pystyy kaapimaan kontaktiensa kautta rahaa ja resursseja, ja ohjaamaan niitä sinne missä niitä kaivataan. Tarvitaan hyvät olosuhteet edustusjoukkueiden harjoitteluun, tarvitaan hyvät valmentajat, pitää satsata nuoriin. Katsotaan nyt sitten, miten nopeasti tai hitaasti laiva kääntyy.

Mutta kyllä pitää joskus jollain ilveellä lopulta pystyä edes samaan kuin Islanti. Onhan Suomessa futiksen harrastajiakin pikkuisen enemmän kuin mikä on Islannin koko väkiluku. Onnea tehtävään, Ari Lahti!

SOHVAMAMMA