Kotkassa järjestetään tiistaina 25.9. koko päivän tilaisuus, jossa käsittelyssä ovat Kotkan-Haminan seudulla kuvattavat av-tuotannot ja niiden hyödyntäminen liiketoiminnassa muun muassa elokuvamatkailun keinoin. Lisäksi sivutaan laajemminkin lisensoimista luovilla aloilla.

Aineettomien oikeuksien suojaamiseen on keskitytty huomattavasti kauemmin kuin niiden liiketoiminnalliseen hyödyntämiseen. Monilla luovan alan yrityksillä onkin runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia esimerkiksi hahmojensa tai konseptiensa tuotteistamisessa. Show me the Money – Bisnestä lisensoinnista -tapahtumassa käsitellään erityisesti elokuvamatkailua eli sitä, miten paikalliset av-alan tuotannot ja matkailualan yrittäjät voivat tehdä yhteistyötä liiketoimintansa ja matkailun lisäämiseksi. Myös esimerkiksi peli- ja muotoilualan osaajien kannattaa tulla mukaan pohtimaan omien aineettomien oikeuksiensa hyödyntämistä.

Päivän aikana esitellään kolme av-tuotantoa. Taavi Vartia Tuotannot Oy kertoo Kaspar the Viking -elokuvatuotannosta sekä ensi kesänä Kotkassa kuvattavasta Pertsa ja Kilu -elokuvasta. Taavi Vartia Tuotantojen tuottaja Wille Lehtovaara uskoo, että laadukas ja tarinallinen sisältö antaa avaimet kaupallisiin erikoisratkaisuihin:

”Meidän tulevat hankkeet ovat suuria seikkailullisia elokuvia, jotka tavoittavat lapsia, nuorisoa ja lapsiperheiden vanhempia. Pyrimme lisensoinnin kautta kasvattamaan elokuvan elinkaarta ja syventämään tarinan maailmaa sekä tuottamaan lisäarvoa faneille.”

Kansainvälinen yhteistuotanto Kaspar the Viking esitellään tilaisuudessa ensi kertaa promotrailerin kera.

Kaspar The Viking -elokuvassa lisensoitavana kohteena voi olla vaikkapa kokonainen Viikinkikylä laivoineen ja tuotteistuksineen”, toteaa brändijohtaja Petri Ruohonen Kaspar The Viking Ltd:stä.

Warner Bros. Finlandin tuottaman Aallonmurtaja-sarjan ensimmäisen tuotantokauden menestys on johtanut jo toisen kauden kuvauksiin. Kotkan seutu on siis tuotannolle jo tuttu, mutta potentiaalia yritysyhteistyölle on vielä paljon.

Aallonmurtajalla on useita tärkeitä yhteistyökumppaneita, joita ilman sarjan tekeminen olisi huomattavasti haastavampaa, ellei mahdotonta. Palkittu ja kiitosta saanut Aallonmurtaja on tunnettu teos, etenkin Kotkassa. Kuitenkin Aallonmurtaja-brändin hyödyntämiselle tuotannon ulkopuolella on vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia. Olemme hyvin avoimia yhteistyöehdotuksille”, kertoo tuottaja Jarno Virtanen Warner Bros. Finlandilta.

Päivän aikana puheenvuorot kuullaan myös aineettomien oikeuksien hyödyntämisen asiantuntijoilta KREAM Helsinki -toimistosta, Ferlyn (ent. Kaiken Entertainment) lisensointipäälliköltä Heikki Laaniselta sekä IPR-agentilta ja valtakunnallisen LicenseUp-hankkeen projektipäälliköltä Lotta Mujolta.

”Kotkan-Haminan seudun yrityksillä on nyt poikkeuksellisen hyvä sauma hyödyntää omassa bisneksessään Kaakon elokuvakomission alueelle tuomia elokuvia ja sarjoja. Tässä tilaisuudessa onkin tarkoituksena löytää niitä konkreettisia yhteistyön mahdollisuuksia ja pelisääntöjä”, Lotta Mujo sanoo.

Maksuttoman ja kaikille kiinnostuneille avoimen tapahtuman järjestää luovien alojen aineettomien oikeuksien hyödyntämistä edistävä Turku Science Park Oy:n LicenseUp-hanke sekä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n elokuvamatkailuhanke ja Kaakon elokuvakomissio. Osallistujia pyydetään ennakkoilmoittautumaan tapahtumaan osoitteessa https://www.lyyti.in/bisnesta_lisensoinnista