Videot, pelit ja multimedia tulevat viemään 85 % kaikesta verkkoiliikenteestä vuoteen 2022 mennessä.

Maailman johtava IT- ja verkkoratkaisujen toimittaja Cisco on julkaissut Virtual Networking Index (VNI) ennusteensa verkkoliikenteen lähivuosien kasvunäkymistä. Ennusteet pohjautuvat analyytikkojen ennusteisiin ja globaaleihin netin käyttäjätietoihin.

– Verkkoliikenteen kasvaessa on tärkeää varmistaa, että kuluttajilla ja yrityksillä on myös riittävä ymmärrys tietoturvasta. Digitaalisoituva tulevaisuus tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia, mutta samaan aikaan verkkoon liitettyjen laitteiden ja datan kasvu nostaa kyberuhkien määrää. Yhteiskunnan, yritysten ja yksilöiden tulee tiedostaa, että keskustelu tietoturvasta on olennainen osa digitalisaatiota, sanoo Ciscon Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Mervi Airaksinen.

Cisco arvioi VNI -tutkimuksensa pohjalta mm. maailman verkkoliikenteen kolminkertaistuvan vuosien 2017–2022 välisenä aikana. Vilkkainta kasvua on odotettavissa Lähi-idästä ja Afrikasta, sillä verkkoliikenteen vuosittaisten kasvumäärien arvioidaan olevan alueella jopa 41 prosenttia. Vastaavasti esimerkiksi Euroopassa kasvun arvioidaan olevan 22 prosenttia vuodessa.

Nettiin kytkettävien laitteidenkin määrä on reippaassa kasvussa, sillä vuoteen 2022 mennessä laitteiden määrän arvioidaan kasvavan 28,5 miljardiin. Yli puolet näistä laitteista tulee välittämään automaattisesti tietoa verkon kautta toisilleen.

Liikkuvan kuvan määrän kaikesta verkkoliikenteestä ennustetaan kasvavan lähivuosina. Vuoteen 2022 mennessä videoiden, pelien ja muun multimedian osuus kaikesta nettiliikenteestä arvioidaan olevan jo 85 prosenttia. Myös nopeudet ovat vahvassa kasvussa, sillä globaalin laajakaistan, Wi-Fin ja matkapuhelinverkkojen nopeuksien ennustetaan vähintäänkin tuplaantuvan lähivuosina.