Yrityskummit ovat kokeneista yritystoiminnan asiantuntijoista koostuva asiantuntijaverkosto, jotka maksutta toimivat yrittäjien hyväksi. Kotkan-Haminan seudulla toimintaa koordinoi Cursor, joka linkittää yrityksiä kummitoimintaan osana yrityspalveluaan.

Yrityskummit ovat valittuja ja kokeneita yritysjohtajia ja yritystoiminnan asiantuntijoita. Kummit tukevat ja ohjaavat yritystoiminnan haasteissa ja liiketoiminnan kehittämisessä.

– He auttavat yrittäjää hahmottamaan yrittämisen nykytilanteen, asettamaan sille tavoitteet ja oivaltamaan keinot tavoitteiden saavuttamiseen. Ulkopuolinen, pitkän kokemuksen omaava henkilö saattaa huomata sellaista, mitä nuorempi yrittäjä ei tilanteessaan sillä hetkellä ymmärrä, arvioi Kotkan-Haminan seudun yhteyskummi Markku Merovuo.

Cursor on koordinoinut yrityskummitoimintaa vuodesta 2016 alkaen.  Viime vuonna toiminnassa oli mukana 12 yrityskummia ja kahdeksan heidän avustaan nauttivaa yritystä. Kaikkiaan toiminnassa on ollut 23 yritystä ja 13 kummia.

– Yrityskummitoiminta on osa yrityspalvelumme toimintaa. Linkitämme asiakkaita kummitoiminnan piiriin ja tuemme seudun kummeja, kertoo yrityspalvelupäällikkö Tiina Paavola.

Parasta palvelua asiakkaalle

Metsäpalveluyrityksensä 16-vuotiaana yrityksensä perustanut, nyt kolmekymppinen Jake Ihalainen on ollut mukana yrityskummitoiminnassa parisen vuotta. Kokemusta on kahden kummin toiminnasta, joiden kanssa on erityisesti käyty Jaken pölli -yrityksen liittyviä asioita.

– Kun tarjoan palvelua, haluaisin, että se olisi parasta mahdollista. Olemme miettineet, mistä kautta asiakkaat haluaisivat ostaa palveluja ja mistä he löytäisivät ne, Ihalainen kertoo.

– Kummi on enemmän tehnyt kysymyksiä kuin vastannut niihin. Kummi osaa nostaa asioita, jotka itselle ehkä liian lähellä, Ihalainen kertoo toiminnasta.

Ihalainen kokee saaneensa kummitoiminnasta selvää hyötyä yrittäjän uralleen.

– Olisin lähtenyt toimintaan jo aikaisemmin, jos olisin tällaisesta tiennyt, kertoo lehtijutusta vinkin saanut Ihalainen.