Ruokalistojen optimoinnilla lisätään vaihtelua, vähennetään hävikkiä ja vapautetaan ravintolapäälliköiden aikaa asiakaspalveluun.

Tekoäly auttaa suunnittelemaan ruokalistoja henkilöstöravintolayhtiö Antellin ravintoloissa. Yhdessä Pohjoismaiden suurimman yksityisen tekoälylaboratorion Silo AI:n kanssa rakennettu työkalu optimoi ravintolan tarjoomaa ja laatii hetkessä ruokalistan viikoiksi eteenpäin.

Algoritmi analysoi ravintolakohtaista dataa muun muassa eri ruokalajien menekistä, annoskoosta sekä erityisruokavalioista ja laatii näiden pohjalta ehdotuksen ruokalistaksi. Optimoitu ruokalista tuo vaihtelua listalle, tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä.

Työn tekemisen tavat muuttuvat, ja me Antellilla haluamme olla tässä ravintola-alan suunnannäyttäjä. Optimoitujen ruokalistojen avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme entistä paremmin juuri heidän tarpeisiinsa suunniteltua lounasta, vähentämään hävikkiä ja vapauttamaan ravintolapäälliköiden työaikaa asiakaspalveluun. Olemme aina laatineet ruokalistat jokaisen ravintolamme tarpeisiin, ja tekoäly tehostaa tätä työtä entisestään”, kertoo Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Tekoälyn optimoimia ruokalistoja pilotoidaan alkuvuodesta kahdeksassa Antellin ravintolassa. Uudenlaisista ruokalistoista päästään nauttimaan muun muassa Helsingissä Antell Kuohussa ja Antell PK21:ssä sekä Oulussa Antell Poratiellä ja Antell Hyveessä.

Tekoälyn luoman ruokalistan kekseliäisyys ja vaihtelevuus yllätti. Samoin asiakkaiden lounaalla nauttima ruokamäärä vastaa hämmästyttävän hyvin tekoälyn ehdotusta. Saamme työkalusta erinomaisen työkaverin”, Antell Kuohun ravintolapäällikkö Piia Eliasson kertoo.

Tekoäly suunnittelee ravintolan vaihtuvan ruokalistan resepteineen alle kahdessa minuutissa, kun ravintolapäälliköltä siihen menee useampi tunti. 

Ruokalistoja optimoiva ainutlaatuinen tekoäly

Algoritmin teknisestä toteuttamisesta vastaa Silo AI. Ohjelma ryhmittelee reseptiaineistoa ja optimoi ruokalistan käyttäjän asettamien vaatimusten perusteella.

On upeaa päästä kehittämään tällaista ainutlaatuista tekoälyyn perustuvaa työkalua ravintola-alalle. Uskomme, että algoritmeilla tulee olemaan merkittävä rooli niin asiakkaiden palvelemisessa, hävikin vähentämisessä kuin rutiinitöiden automatisoinnissa”, sanoo Tomi Nieminen, PhD, Senior AI Scientist, Silo AI:lta. 

Antellin vallankumouksellinen tekoälytyökalu luo perustan tietoon perustuvalle optimoidulle päätöksenteolle ravintola-alan kilpailukyvyn parantamiseksi. Työskentely Antellin tiimin kanssa on ollut todella mukavaa ja virkistävää. Heidän uteliaisuutensa tekoälysovelluksia kohtaan ja aikaansaava asenne ovat vertaansa vailla”, kertoo projektissa asiantuntijana työskennellyt Karthik Sindhya, PhD, Senior AI Scientist, Silo AI:lta.

Myös Antellin Lantto uskoo, että tekoälyllä on valtavasti mahdollisuuksia ravintola-alalla. Pilottiprojektin tuloksia seurataan ja mitataan tarkasti, ja kokemuksia tullaan hyödyntämään kaikissa Antellin 70 toimipisteessä.

Koronapandemia on ollut haastavaa aikaa ravintola-alalle. Me emme kuitenkaan halunneet jäädä paikoillemme, vaan investoimme tämän uuden työkalun kehittämiseen. Tekoäly ja digitalisaatioon liittyvät innovaatiot tulevat olemaan tärkeä osa Antellin arkea, niin ravintoloissa kuin tukitoiminnoissa”, Lantto sanoo.

Antell tarjoaa herkullisia makunautintoja noin 70:ssä ravintolassa ja kahvilassa ympäri Suomen. Haluamme olla mukana rakentamassa asiakkaidemme hyvinvointia. Osaamisemme ytimessä on monipuolinen, hyvää tekevä ja herkullinen ruoka. Perheyrityksemme palveluksessa työskentelee noin 300 osaavaa ammattilaista. Antell.fi

Silo AI on yksi Euroopan suurimmista yksityisistä tekoälylaboratorioista. Olemme luotettu kumppani, joka tuo tekoälyn avulla kilpailuetua tuotekehitykseen. Rakennamme tekoälyyn perustuvia ratkaisuja ja tuotteita, jotka mahdollistavat älykkäät laitteet, itseohjautuvat autot, teollisuus 4.0:n sekä älykkäät kaupungit. Silo AI tarjoaa asiakkailleen ainutlaatuista maailmanluokan tekoälyosaamista sekä Silo OS -infrastruktuurin, joka nopeuttaa tekoälyn kehittämistä ja käyttöönottoa. Vuonna 2017 perustetun Silo AI:n tavoitteena on kasvaa Euroopan tekoälykentän lippulaivaksi. Tällä hetkellä yritys toimii kuudessa toimistossa neljässä eri maassa, Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Lontoossa ja Palo Altossa. Silo.ai

Uutta markkinointikanavaa etsimässä

Nykymaailmassa nuorien aikuisten ja vähemmän vanhempienkin aikuisten kiinni saaminen ja kontaktointi markkinoinnin avulla on entistä haastavampaa. Tähän on monia syitä, mutta suurin on se, että me käytämme entistä useampaa kanavaa katsellaksemme viihdesisältöjä, ollaksemme kontaktissa kavereihin ja seuratessamme uutisia. Tämä johtaa siihen, että markkinoijien ja mainostajien on koko ajan löydettävä uusia kanavia potentiaalisten ostajien kontaktoiniin. Yksi tällainen kohtuullisen uusi, ja kasvava kanava on suomalaiseen kilpapelaamiseen erikoistunut www.suomiesports.fi, jonka kautta mainostajat saavat kontakteja pelaamisesta kiinnostuneista nuorista SEKÄ aikuisista useamman eri kanavan kautta. Suomiesports uutiset nimittäin julkaistaan kotisivujen lisäksi myös Facebookissa ja Twitterissä ja erilaisia kilpailuja pidetään myös Instagramissa- monikanavaisuus on tätä päivää, ja sitä Suomiesports tarjoilee myös asiakkailleen.