Hallituksen ministerit avustajineen ja vuoden viimeinen kokous täydessä vauhdissa.

Lainojen korkokiristys sai jo syksyllä lisää pökköä pesään ja uusi lainojen korkolaki teki monen lainapalvelun ja jopa pankin uudesta lainastrategiasta haastavaa. Pankeilla tehtävä oli kuitenkin paljon helpompi ja pienimmistä lainayrityksistä moni joutui laittamaan ovet kiinni tai kehitteillä on yhä uusi nykyiseen lakiin sopiva laina, jonka kate ei ole negativiinen. Monet pankit, kuten norjalaiset Monobank (nykyinen BRABank – fuusiomuutos joidenkin norjalaislähteiden mukaan) ja Norwegian lentoyhtiön pankki sekä ruotsalainen Resurs Bank eivät joutuneet tekemään muutoksia ollenkaan. Samoin luottobrokereilla, kuten uudella Luotto -välittäjäpalvelulla ei ollut sen yhteistyökumppaneiden stabiiliuden ja hyvän valmistautumisen ansiosta tarvetta tehdä kuin äärettömän pieniä muutoksia.

Ovatko uuden korkomallin hyödyt edes tarpeellisia?

Photo: Jonas Svidras @ STEP.CAMERA

Taloustilanne Suomessa maksuhäiriömerkintöjä tarkastellen on murheellista katsottavaa ilman muuta, mutta muuttaako se lopulta mitään. Suohon ajetaan usein asuntolainoilla äkillisen maksukyvyttömyyden takia sekä luottokorttilaskut jäävät usein roikkumaan, siinä missä monet osamaksut sekä ihan tavalliset laskut, oli kyseessä sitten sähkö- tai puhelinlasku. Myös talvin pimeimpinä aikoina ihmisillä ei välttämättä vain yksinkertaisesti ole energiaa edes avata laskuja. Kaamosmasennus on todellista, eikä siihen löydy mitään purkkapaikkauskeinoa tuosta noin vain.

Millä loputkin pankit Suomessa saadaan konkurssiin?

Koska Suomen hallituksen intresseissä eivät ole selvästi auttaa suomalaisia, vaan ensin haluttiin laittaa kalterit lainapalveluiden ovien eteen. Tämä tosin ihan aiheesta, sillä pikavipin iskiessä markkinoille, rahastus oli joidenkin yritysten kohdalla jopa rikollisen törkeää. Nyt kuitenkin tämä niin kutsuttu ”lainahomma” on viimeistään paketissa ja nosteessa oleva Pankkilainavertailu on kuluttajaystävällisyyden lisäksi nyt myös ystävällinen siellä ”ongelma-” eli korkopuolella.

Seuraavaksi voidaan lähteä tarkastelemaan meidän uutta tähtihallitusta

Meidän tulevaisuuden toivon, nimittäin uuden hallituksen armeijan kätyreiden vuosipalkkoja kuitenkin nostetaan jopa yli 120 000 euroon vuodessa ja ”Jopa Rinteen armeija kalpenee: Marinin hallituksen ministereillä on hurja määrä poliittisia avustajia – moni heistä tienaa 10 000 e/kk”, kirjoittaa Talouselämä.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä nämä poliittiset ”avustajat” tekevät ja kuinka tämä esimerksi auttaa Suomen valtiota, vai jatkuuko väärien päätösten tekeminen ja suomalaisten menestyvien yrityksien savustaminen jatkossakin. Monien intressit kun ovat jo karanneet ulkomaille ja vaikka Suomessa on vielä paljon osaajia, niin huiput pakkaavat yleensä laukut vikkelään ja ampaisevat apajilla, joissa tarjotaan oikeita mahdollisuuksia. Erityisesti tulevaisuuden osaajat, kuten IT-ihmiset karkaavat ja lujaa Suomen surkeita palkkoja ja säälittäviä mahdollisuuksia. Edes lainaa ei enää irtoa enää (säännölliset tulot omaavalle, vakkarityössä olevalle hyvin, taloutensa koossa pitäneelle, reilulle keski-ikäiselle ja lapsettomalle omakotitalon 95 % omistajalle) sijoittamiseen tai asuntoon, joten vaurastuminenkin Suomessa on äärimmäisen vaikeaa.

Talous Suomessa vaatii nyt todellista toimintaa

Suomi on rikki, vaikka jotkut käyrät näyttävät aina välillä koilliseen päin, mutta seuraavana päivänä uutisoidaankin, että asia ei ihan ollutkaan niin. Katsotaan nyt kuitenkin, mitä pääministeri Marinin johdolla saadaan aikaan. Ensimmäisenä olisi ehkä syytä laskea poliittisten avustajien palkkoja ainakin 60 %:lla, eikä runnoa valtion rahoja miljoonatolkulla heidän omaksi edukseen.

Yhtäkään päättäjää ei kiinnosta, kuinka suomalaiset voivat

Ei yhtäkään. Tässä pelataan omaan pussiin ja niin on tehty kauan. Jos Aarnio on rikollinen, niin näin ovat myös useimmat hallituksen pyöreän pöydän mädät ritarit. Toivottavasti ei kuitenkaan Sanna Marin. Suomen puusta putoamista on vaikea estää, koska se putosi sieltä jo 70-80 luvun taitteessa ja Sannalla on edessään varmasti kovat paineet saada hommaan jotain tolkkua. Ensinnäkin niihin oikeisiin ongelmiin puuttuminen voisi olla hyvä startteri. Tämän voisi aloittaa vaikka niiden etsinnän aloittamisesta.