Otsikossa kysymys, jonka jokainen mies kohtaa vähintään kerran elämässään. Eli pitääkö parran vai ajaako sen säännöllisesti pois. Päätöshän ei tietenkään ole näin yksinkertainen sillä mielialat vaihtuvat myös miehillä, joten kerran päätetty parran poisajaminen saattaa muuttua jo vuodessa tai parissa täysin päinvastaiseksi, ja tuloksena on mitä pidemmälle päästetty parta kuin mahdollista.
En tiedä, miettivätkö naiset niin paljon miesten partoja, mutta ei se vielä siihenkään jäänyt. Nimittäin sen jälkeen kun on päättänyt joko ajaa parran tai alkaa kasvattamaan partaa pitää päättää välineet. Siinä missä naisilla on meikkauspusseissaan sun viisikymmentä erilaista sutia ja muuta härveliä, on miehilläkin mistä valita. Parran nimittäin voi ajaa sähköisesti tai höylällä ja molemmissa vaihtoehdoissa löytyy sitten vaihtoehtoja edullisesta ja vähemmän edullisesta suunnasta. Yksi vaihtoehto on tietenkin, ettei itse aja partaansa vaan käyttää parturia siihen – nimensä mukaisesti suosittelen siis parturia, en parturi-kampaamoa. Ero saattaa olla hiuksenhieno, mutta asia on pitkälti samanlainen kuin vietkö auton merkkihuoltoon vai naapurikorjaamolle – molemmat osaavat asiansa varmasti, kyse on vain omasta valinnasta.
Jos sitten päädyit ajamaan partasi käsin eli höylällä, voit vielä hifistellä ja päättää ajaa partasi partaveitsellä, oikealla vanhanakaisella tavalla ja sitä myöten saatat löytää itsesi erilaisten öljyjen ja itsetehtyjen partavaahtojen maailmassa, sillä aivan kuten musiikinkuuntelusta kotona voit tehdä aivan oman taiteenlajinsa, saman voit tehdä myös partasi ajamisesta.
Ovathan historiantuntijat löytäneet Egyptistä yli 5500 vuotta vanhoja parranajovälineitä. Keskiajalle tultaessa ei ollut mitenkään epänormaalia, että parturi toimi myös hammaslääkärinä sekä kirurgina(!!), onneksi kuitenkin nykyään näitä ammatteja hoidetaan omissa paikoissaan.
Myös naisten kampaajat aloittivat toimintansa Egyptissä ja siinä missä miesten parturit tekivät vähän sitä sun tätä menneinä satoina vuosina, naisten hiustenmuotoilu ja hoito tuli selvästi omaksi alakseen Euroopassa vasta tuossa 1600-luvulla. Historian kirjat kylläkin erottavat mielellään antiikin Rooman ja Kreikan muusta Euroopasta, joten edellä mainitut vuosisadat eivät oikeasti pidä paikkaansa – elämä täällä pohjoisessa vaan taisi olla siihen aikaan ”hieman” erilaista.
Oli miten oli, back to business, eli takaisin aiheeseen.
Jos nyt kuitenkin olet mies, niin silloin tällöin suosittelen, että otat pari tuntia aikaa kalenteristasi ja varaat ajan parturista kunnon pitkälle amerikkalaiselle parranajolle kaikkine hoitoineen – kyllä kannattaa. Siinä missä naisilla on monen tunnin kynsisessiot tai hiustenvärjäykset tai ripsisysteemit, miehelläkin on oikeus kerta tai pari vuodessa varata parin tunnin rauhoittumisaika paikallisesta parturista. Tässäkin Lohja-Vihti-Karkkila alueella on useita partureita, joista sen voit valita ja jos et ole vielä kertaakaan niin tehnyt, nyt voisi olla aika (vinkki vaimoille ja tyttöystäville: joulu lähestyy ja edellä mainitut paikat varmasti myyvät hemmottelupaketteja).