Usein katon huolloksi riittää kunnon biopuhdistus.

Nykyaikana markkinoilla on paljon yrityksiä, jotka kauppaavat yksityisasiakkaille ja taloyhtiöille itseasiassa enemmän kuin mitä olisi oikeasti tarvetta tehdä. Tällainen tilanne on myös kattojen ja niiden huoltamisen kanssa.

– Katon huoltaminen on aina halvempaa kuin korjaaminen, kertoo Rakennus Lepistön Ky:n Pekka Lepistö.

Lepistöllä on yli 30 vuoden kokemus rakennusalasta ja viimeiset viitisen vuotta hän on viettänyt aikaa katoilla – kaiken tyyppisillä katoilla.

– Liian monta kertaa on vastaani tullut tilanne, missä asukas itse ei ole tarkastanut talon kattoa vuosiin ja tilanteita on tullut niin omakotitaloissa kuin myös rivitaloissa ja kerrostaloissa. Monesti varsinkin asunto-osakeyhtiöissä luotetaan kiinteistöhuoltoyhtiöön, että kyllä se pitää huolta talon katosta. Valitettavan usein asia ei ole näin, katolla käyminen jää syystä tai toisesta väliin.

Huolehti omaisuudestasi

Kiinteistön iän ja sekä kiinteistön että asukkaiden terveyden kannalta katosta pitää huolehtia.

– Pari kertaa vuodesta talon katto pitäisi puhdistaa liasta esimerkiksi lehtipuhaltimella ja jos katolle alkaa kasvaa kasvustoa, pitää katolla tehdä kemiallinen käsittely, joka auttaa kattoa seuraavat 5-7 vuotta. Tämä tilanne on samantyylinen, oli kattomateriaali sitten mikä tahansa. Luonto kyllä löytää kiinnityskohdat ja kasvupaikat, mikäli ihminen ei huolehdi katon terveydestä. Omakotitalon katolla on kilometrejä saumoja ja näiden puhdistaminen on mahdollista vain biologisesti.

– Asunto-osakeyhtiöt voivat esimerkiksi palkata ulkopuolisen asiantuntijan käymään kerran vuodessa tarkistamassa, että yhtiön katto on kunnossa ja mikäli asuu omassa talossa, pitää joko itse tai kaverin mennä katolla tarkistamaan sen kunto. Mikäli sitten löytyy kasvustoa tai selkeitä merkkejä huonosta kunnosta, pitää ryhtyä toimenpiteisiin katon huoltamiseksi tai korjaamiseksi.

Likainen tai kasvustoa kasvava katto ei ole terve. Katto josta ei huolehdita, ei ole hyväksi rakennukselle eikä varsinkaan ole kestävä ratkaisu.

– Ennen kattomateriaaleissa sai olla aineita, jotka estivät kasvuston kasvamisen, mutta nykyiset määräykset, eivät tällaista rakentamisesta mahdollista ja siksi sekä katoista sekä myös seinistä tulee huolehtia entistä paremmin. Minulle voi soittaa 0400 472 840 ja ammattitaitoni ja kokemukseni avulla pystyn antamaan jo puhelimessa varsin tarkan tarjouksen katon biologisesta puhdistuksesta, kertoo Lepistö.

Kattojen ja seinien kasvustot saavat omistajat ja asukkaat välillä turhin radikaaleihin ratkaisuihin. Kattoja revitään auki ja uutta rakennetaan ja seiniä maalataan uudelleen, vaikka todellisuudessa biologinen käsittely olisi antanut puhtaan ja elinkelpoisen lopputuloksen.

– Biologista puhdistusta saavat tehdä valtuutetut yritykset eli ihan kuka tahansa ei voi aineita käsitellä. Painepesurilla kotikonstein pesty katto ei kauaa säily ilman kasvustoa, eikä todellisuudessa edes poista sitä, koska monesti kasvusto on jo esimerkiksi tiilen rakenteiden sisällä ja ainoastaan kemiallinen käsittely tappaa kasvuston. Itseasiassa painepesuria tulisi välttää varsinkin jos ei tiedä mitä tekee, kertoo Lepistö.

Katon huolto on aina edullisempaa kuin katon korjaus.