Olet varmasti huomannut kuin tupakat ovat siirtyneet suomalaisissa kaupoissa piiloon. Yksi syy tähän muutokseen oli se, että hyvin kehittynyt tupakanpolton vähentämymisen kehitys pysähtyi muutama vuosi sitten. Pitkän aikaa päästiin alaspäin, mutta sitten tuli stoppi ja nyt näyttää suunta jopa takaisin ylöspäin? THL:n mukaan suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia. Lukevat ovat kyllä hyviä, mutta niitä halutaan edelleen alaspäin ja siksi tarkennettiin tupakkalakeja ja tupakat katosivat kokonaan näkyvistä. Nuuskaa ei edes saa myydä Suomessa, mutta nuuskaa tai nuuskaan verrattavia nikotiinituotteita voi tilata kotiin netistä täysin laillisesti.

Entiseen aikaan tupakkaa kaupattiin ja markkinoitiin jopa elämää helpottava tuotteena

Nuuskan tuominen Suomeen oli yhteen aikaan varsinkin nuorilla miehillä se pääsyy siihen, miksi lähdettiin laivalla käymään Ruotsissa. Nyt 2020-luvulla trendituotteeksi ovatkin tulleet nikotiinipussit, joita tuodaan enemmän Virosta, tai tilataan suoraa netistä, koska se on mahdollista.

Onko nikotiinipussien tuonnille rajoituksia?

On. Mikäli nikotiininuuskan nikotiinipitoisuus jää 4mg vahvuiseksi, tai alle, niin voit tuoda näitä 3kk tarpeen. Tullin määrittelemä 3kk käyttöä vastaava määrä on 96mg x 3kk. Päivä-annos siis 96mg. Mikäli pusseja on 20kpl, kuten yleisimmin nikotiininuuskarasioissa, voit siis tuoda 108 rasiaa kerralla.

Nikotiinipussit ovat kuin Zonnic, niissä ei ole sitä tupakkaa lainkaan vaan pusseja käytetään esimerkiksi varsinaisen tupakanpolton lopettamisessa. Nikotiiinipussit sisältävä nikotiiniä, mutta niiden käyttäjät eivät altista lähi-ihmisiä tupakansavun kaltaisesti passiiviseen tupakointiin, eivätkä nikotiinipussit levitä samaa hajua tai aiheuta samoja värihaittoja kuin tupakansavu.

Nikotiinituotteet ja markkinointi

Yleisesti ottaen nikotiinituotteet ovat kuitenkin nautintoaineita aikuisille ihmisille, eikä niitä markkinoida avoimesti kaupoissa tai mainoksissa, netistä niitä kuitenkin saa tilattua. Nikotiini aineena aiheuttaa eriasteista riippuvuutta ja sen on yksi syy, miksi tupakanpolton lopettaminen on monelle vaikeata. Olemme aiemminkin ottaneet tällä sivustolla kantaa tupakanpolton lopettamiseen ja näin teemme jälleen kerran. Jos olet ajattelemassa oman tupakanpolttosi lopettamista, tässä on seuraavaksi kenties hyödyllinen lista.

Oletko muuten sitä ikäluokkaa, joka on käynyt suomalaisessa tupakkakaupassa? Tai ollut ravintolossa vielä silloin kun niissä sai tupakoida aivan rauhassa, tai ollut toimistossa töissä vielä kun niissä sai tupakoida sisällä – tällaisia aikoja elettiin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten!

Tupakanpolton lopettaminen

Kukaan ei voi pakottaa toista lopettamaan, mutta me voimme tukea ystäviämme, jotka ovat lopettamassa. Jos itse vielä poltat, mutta tiedät kaverisi yrittävän päästä irti tupakasta – ÄLÄ tarjoa hänelle tupakkaa. Jos olet itselopettamassa etene vaikka näin:

  • tee päätös lopettamisesta itsellesi
  • poista kaikki tupakointiin liittyvät tavarat kodistasi ja autostasi
  • kerro ystävillesi, että olet lopettamassa – toivottavasti he tukevat sinua lopettamisessa
  • kehitä jotain uutta entisten tupakkataukojen sijaan
  • jos olet tottunut ns. hermosauhuihin, ymmärrä että tupakka oli se oikeasti lääketieteellisesti katsoen tuote, joka aiheutti kehossasi stressitilan, ja käytit sitä vain päästäksesi pois tilanteesta
  • ota aluksi vaikka purukumi, tai vaikkapa pala porkkanaa sen tupakan sijasta

Jos haluat nähdä, kuinka paljon säästät rahaa, laita aina tupakkaaskin verran rahaa säästöön, kun ennen olisit ostanut sen askin ja sitten vuoden päätä tarjoa itsellesi jotain kivaa niillä säästetyillä rahoilla – paitsi jos olet keksinyt kivan uuden tavan tupakkatauoille, ja haluat käyttää tuon rahan siihen.

Tupakan lopettamista ei yleensä tehdä rahan säästämisen takia, vaikka sekin on hyvä syy. Tupakanpoltto lopetetaan, koska se ei ole terveellistä, se pilaa vaatteet, laskee autosi jälleenmyyntiarvoa jos poltat autossa ja saattaa pilata asuntosi, jos poltat sisällä. Tupakanpolton lopettamiseen on helposti löydettävissä vakuuttavat syyt, mutta todellisuus ei aina ole niin helppoa. Siksi monet käyttävät esimerkiksi edellämainittuja nikotiinipusseja tupakan sijasta.