Ulkomaalaisten tunnistaminen sähköisesti helpottaa töihin ja opiskelemaan tuloa sekä mahdollistaa uudenlaisia Suomen kansainvälistä kilpailukykyä parantavia palveluita.

Nixu, Suomen Tilaajavastuu sekä Digital Living International käynnistävät yhdessä Sandbox of Trust -pilottihankkeen kehittääkseen ratkaisun ulkomaalaisten luotettavaan sähköiseen ensitunnistamiseen sekä vahvaan tunnistamiseen. Julkisen ja yksityisen sektorin toimijat pääsevät kokeilemaan avoimessa ympäristössä kustannustehokkaasti uusia, myös mobiililaitteissa toimivia digitaalisia tunnistusteknologioita.

Tällä hetkellä ei ole olemassa digitaalista ratkaisua Suomeen töihin tai opiskelemaan tulevan henkilön tunnistamiseen. Töihin tuleva tarvitsee veronumeron, jota ei saa ilman henkilökohtaista käyntiä verotoimistossa. EU-alueen ulkopuolelta Suomeen tuleva opiskelija voi hakea pankkitunnusta tai mobiilivarmennetta vasta tultuaan Suomeen ja saatuaan maistraatista henkilötunnuksen.

Digitaalisia palveluja ei ole myöskään ulkomaalaisille henkilöille, jotka eivät hae kansallista henkilötunnusta täällä Suomessa. Esimerkiksi Suomessa toimivien listaamattomien yritysten omistajat eivät pysty käymään sähköisesti kauppaa osakkeillaan.

Ulkomaisten henkilöiden luotettava sähköinen tunnistaminen mahdollistaa lisäksi muita Suomen kansainvälistä kilpailukykyä parantavia palveluita, esimerkiksi yrityksen voisi perustaa Suomeen ulkomailta. Virossa tämä on mahdollista e-Residency-ohjelmalla, jonka on arvioitu tuottavan vuoteen 2025 mennessä 1,8 miljardia euroa Viron valtiolle suorina ja epäsuorina tuloina.

Käyttötapaukset pilottiin on valittu uusien liiketoimintamahdollisuuksien näkökulmasta.

”Pilottiin mukaan lähtevillä kumppaneilla on mahdollisuus päästä kiinni valtavaan ulkomaisten asiakkaiden potentiaaliin, jonka palveleminen digitaalisesti ei luotettavan tunnistamisen puutteen vuoksi ole aiemmin ollut helppoa”, sanoo Nixun digitaalisten ratkaisujen vetäjä Joonatan Henriksson.

Hankkeessa Suomen Tilaajavastuu haluaa mahdollistaa ulkomaisen työvoiman sujuvan liikkuvuuden sekä rakennusteollisuuden pätevyysrekisterin ja digitaalisten palveluiden käytön.

”Luotettavalla sähköisellä tunnistamisella ulkomainen työntekijä saadaan aiempaa nopeammin tuottavaan työhön ja samalla mahdollistetaan työntekijään liitettävien pätevyystietojen siirtyminen rakennusteollisuuden toimijoiden välillä”, Tilaajavastuun tuotehallintajohtaja Sami Sinisalo kuvaa hanketta.

Suomeen kansainvälisiä opiskelijoita tuovan Edunationin tavoitteena on luoda mahdollisimman helppo sähköinen prosessi opiskelupaikan saamiseen sekä muuttamiseen liittyvien asioiden hoitamiseen jo ennen kuin opiskelija saapuu Suomeen. Pitkällä aikavälillä tämä palvelee myös opiskelijan oleskelulupaprosessin kehittämistä.

”Emme voi olla maailman johtava maa koulutusviennissä, jos meillä ei ole kykyä tarjota opintohakupalveluita digitaalisesti. Sen mahdollistamiseksi tarvitsemme nopeasti vahvan sähköisen tunnistamisen ratkaisun, jollaista kuitenkaan startupilla ei ole mahdollista itse rakentaa”, toteaa Edunationin neuvonantajana toimiva Peter Vesterbacka.

Hankkeen tärkeys on jo tunnistettu monella taholla. Esimerkiksi Teknologiateollisuus on ollut alusta alkaen tukemassa hanketta. Teknologiateollisuuden hankejohtaja Markku Örnin mielestä ”Suomen kilpailukyky ja digitaalisten yritysten ekosysteemi tarvitsee digitaalisen identiteetin ja vahvan tunnistamisen ratkaisun, mutta ei ole kustannustehokasta lähteä tekemään montaa erillistä ratkaisua. Siksi toivomme aktiivista osallistumista pilotointiin sekä valtion että yksityisten palveluntarjoajien puolelta”.

Elokuussa käynnistyy hankkeen ensimmäinen kuuden kuukauden vaihe, johon on haettu rahoitusta Sitralta. Pilottiin otetaan mukaan viisi kumppania, jotka pääsevät ensimmäisenä hyödyntämään uusia tunnistuspalveluita. Kumppanit saavat käyttöönsä pilotissa syntyvän ratkaisun lähdekoodin.

”Haluamme syksylle mukaan ketteriä palveluntarjoajia, joilla on digitaalisen liiketoiminnan haasteina ulkomaalaisten asiakkaiden luotettava tunnistaminen”, sanoo Digital Living Internationalin johtaja Pirkka Frosti.

Nixu Cybersecurity logo

Nixu tarjoaa kyberturvapalveluita, missiona pitää digitaalinen yhteiskunta toiminnassa. Intohimomme on auttaa organisaatioita hyödyntämään digitalisaatio turvallisesti. Tuotamme yhdessä asiakkaidemme kanssa käytännönläheisiä ratkaisuja liiketoiminnan jatkuvuuden, digitaalisten palvelujen helpon saatavuuden ja tietosuojan varmistamiseksi. Haluamme olla paras työpaikka yli 300 kyberturva-ammattilaisen tiimillemme, joka tekee työtä käytännönläheisten ratkaisujen löytämiseksi. Nixun juuret ovat Pohjois-Euroopassa ja nykyään sijaitsemme neljällä mantereella, palvellen asiakkaita ympäri maailman. Nixun osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalla.

www.nixu.com