Muoti- ja urheilukauppa ry:n mielestä valtiovarainministeriön näkemys kaupan tilasta ei ole paikkansa pitävä kaikille kaupan toimijoille. Vaikka päivittäistavarakauppa käy, toisella äärilaidalla on asiakaskadosta rankimmin kärsivä muotikauppa.

Suurin haavoittuvuuden aiheuttaja muoti- ja urheilukaupassa on kausisidonnaisuus. Nyt kokonainen kausi on jäämässä varastoihin. Kevätvaatteita ei myydä enää syksyllä ja uudet tavarat saapuvat jo ennestään täysiin kauppoihin. Kausisidonnaisuus on kriittinen ja poikkeava tekijä muista kaupan aloista.

–Kun ravintola avataan ei takahuoneessa ole puolen vuoden vaihto-omaisuutta vanhentuneena. Varastoihin jäävän tavaran vaikutus kassavirtaan on merkittävä, kun varat on kiinni vaihto-omaisuudessa. Vaikka koronakriisi olisi ohi kuukaudessa, kestää kassakriisi alalla huomattavan kauas tulevaisuuteen, ainakin syksyyn 2021, arvioi Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Nyt myymättä jäävä varasto vaikuttaa tavarantoimittajiin vielä vuoden päästä, kun uutta tavaraa ei tilata tulevaksi kevääksi, sillä varastoissa on edellisen vuoden tuotteet.

Muoti- ja urheilukauppa työllistää suoraan 56 000 suomalaista. Kaupunkien keskustoissa ja kauppakeskuksissa muoti- ja urheilukaupan myymälöitä on 3 000. Liikevaihtoa ala tekee 4,5 miljardia euroa vuosittain.

–Kaikkein kalleimmilla paikoilla olevat yritykset ovat menettäneet eniten asiakkaita. Koronakriisi on kääntänyt koko logiikan päälaelleen. Siellä missä kauppakeskusten pitäisi eniten houkutella asiakkaita, on asiakkaita itseasiassa kaikkein vähiten. Silti myymälöiden katettavaksi jää kalleimmat vuokrat ja kulut, Kankaanpää kertoo.

Kankaanpään mukaan monella vuokralaisella on edessä konkurssi tai yrityssaneeraus. Koronakriisin pelätäänkin johtavan pidempiaikaisiin tyhjiin tiloihin monessa keskeisessäkin kauppakeskuksessa, koska niissä olevista myymälätiloista on ylitarjontaa.

–Kriisin apumekanismien ja joustojen osalta ei riitä, että ne ovat voimassa vuoden loppuun, vaan niiden tulee jatkua ainakin puolitoista vuotta tästä eteenpäin, sanoo Kankaanpää.