Business Finlandin Smart Mobility -ohjelma auttaa suomalaisia yrityksiä hyödyntämään 6 500 miljardin euron liikenteen, logistiikan ja liikkumispalvelujen globaalit markkinat. Voit seurata ohjelman avaustilaisuutta tiistaina 29.1. verkon kautta.

Liikkumisen eri muodot ovat suuren maailmanlaajuisen muutoksen keskellä. Digitalisaatio on mahdollistanut nopeasti skaalattavan palveluliiketoiminnan: autojen ja kyytien jakaminen, MaaS-palvelut (Mobility as a Service) ja älykäs pysäköinti – tavaralogistiikasta puhumattakaan. Meri- ja satamalogistiikka sekä henkilö- ja arktinen liikenne sähköistyvät ja automatisoituvat 5G- ja satelliittiteknologian kehittyessä.

”Smart Mobility -ohjelma hyödyntää tämän jättimäisen muutoksen tuomia liiketoimintamahdollisuuksia. Tarjoamme suomalaisille yrityksille innovaatiorahoitusta älykkään liikenteen haastaviin tuote- ja palvelukehityshankkeisiin. Samalla verkotamme toimijoita, tuotamme markkinatietoa, houkuttelemme kansainvälisiä sijoituksia ja rakennamme globaaleja ekosysteemejä ja testialustoja Suomeen. Ohjelman tavoitteena on rahoittaa innovaatiohankkeita 50 miljoonalla eurolla vuosien 2019 ja 2022 välillä”, kertoo ohjelmapäällikkö Ulla Lainio Business Finlandista.

Hyvästä älykkään liikenteen ykköseksi

Smart Mobility -ohjelman tehtävänä on nopeuttaa uusien suomalaisten menestystarinoiden syntyä. Tavoitteeseen päästään tekemällä Suomesta maailman houkuttelevin paikka kehittää, kokeilla ja investoida älykkään liikkumisen ja liikenteen ratkaisuihin.

”Pohjoisten meriteiden, kuten Northern Sea Route ja Polar Silk Route, avautuminen vaikuttaa positiivisesti Suomen meriteollisuuden vientiin. Siellä kulkevat alukset suunnitellaan Suomessa ja Suomi on maailman johtava arktisen meriteollisuuden teknologiatoimittajamaa. Suomalaiset yritykset ovat toimittaneet 5G-verkkoja ja alustasovelluksia, joita testataan kansainvälisissä hankkeissa maailman suurimmissa satamissa ja logistiikkayrityksissä. Suomi on johtava autonomisen meriliikenteen testausmaa ja täällä tehtiin joulukuussa maailman ensimmäinen autonomisen ja etäohjatun matkustajalautan koeajo”, Lainio sanoo.

”Suomalainen MaaS Global on maailman ensimmäinen liikkuminen palveluna -yritys, joka yhdistelee kuukausimaksulla julkista liikennettä, kaupunkipyöriä, takseja, yhteiskäyttöautoja ja auton vuokrausta.”

Smart Mobility -ohjelman kohderyhmänä ovat muun muassa valmistava teollisuus, digitalisaatiota hyödyntävät yritykset (esimerkiksi MaaS, VR/AR, IoT, Big Data, konenäkö, autonomisuus, automaatio, robotiikka, sensoriteknologia), logistiikka-, satama- ja lentokenttä-hubit, drone-kehittäjät sekä kunnat ja kaupungit.

Haastekilpailu aukeaa

Avaustilaisuudessa julkistetaan myös haastekilpailu. Sen tarkoituksena on löytää lupaavimmat Smart Mobility -alueen yritys- ja tutkimushankkeet ja verkottaa toimijat. Haastekilpailulla Business Finland edistää ekosysteemien muodostumiseen tähtääviä hankkeita ja innovaatiotoimintaa.

Seuraa Smart Mobilityn avaustilaisuus verkossa: https://businessfinland.videosync.fi/smart-mobility-launch-event

Tutustu Smart Mobility -ohjelmaan: www.businessfinland.fi/smartmobility