Monet nykyajan trendeistä eivät välttämättä ole säästöjä tuovia, vaan monet nykytrendeistä ohjaavat meidät esimerkiksi hankkimaan uutta sähköautoa ja investoimaan siihen useammankin tuhat euroa oman vaihtoauton arvon päälle. Samaiset uudet trendit voivat ohjaistavat meitä kohti vastuullisempaa kuluttamista esimerkiksi vaatetuksen puolella, eli pois kertakäyttöisemmästä arkivaatetuksesta. Käytännössä se voisi tarkoittaa koko henkilökohtaisen vaatekaapin päivitystä. Nämä kaikki trendit tuovat ainakin välillisesti lisää kustannuksia, mutta lainojen yhdistäminen on erilainen trendi.

Kuukausikulut pienemmiksi

Useilla suomalaisilla talouksilla on monia erilaisia lainoja ja osamaksuja. Nämä kaikki yksittäiset laskut keräävät keskenään yhteen yllättävänkin suuria kuukausieriä. Näistä kuukausieristä kenties muodostuu jo sellaisia euromääriä, että yhdistämällä ne yhdeksi isommaksi lainaksi, saadaan aikaan myös selkeitä kuukausisäästöjä. Lainojen yhdistäminen on nykyään myös huomattavasti helpompaa kuin aiemmin, kiitos sekä teknisen kehityksen että kilpailun tuomien uusien palveluiden ja lainantarjoajien.

Nykyisten lainapalveluiden yhdistämispalveluissa ei myöskään ole yleensä kyse vain lainojen yhdistämisestä, vaan myös jopa parempien lainaehtojen löytämisestä. Tehtäessä lainojen yhdistämistä saadaan useimmiten myös useammalta lainoittajalta tarjoukset, joka tarkoittaa, että lainamarkkinat Suomessa toimivat.

Kuinka paljon voit säästää lainat yhdistämällä? Monet eräluonteiset maksut niin lainoissa kuin osamaksuissa saattavat sisältää jopa 10 euroa sellaisia maksuja, jotka poistuvat kuukausittaisista kuluista, kun lainat yhdistetään. Tämä siis helposti tarkoittaa useamman kymmenen euron kuukausisäästöjä vain yhdistämällä pienet lainat ja osamaksut yhdeksi isommaksi laskuksi – joka on paitsi edullisempi hallita, myös helpompi.

Taloudenhallinnan perusteet

Pidemmän aikaa mediassa on kirjoiteltu siitä, kun nuoret aikuiset eivät tunne ymmärtävän kotinsa taloutta ja talouden perusteita. Tosiasiassa näitä perusteita eivät aiemmatkaan sukupolvet ole välttämättä ymmärtäneet sen paremmin. Kouluihin on jo pidempään toivottu näitä kodin talouden kuvioita ymmärrettävään muotoon, mutta valitettavasti opetus on annettu liian aikaisessa vaiheessa, kun se ei kiinnosta, ja myöhäisemmässä vaiheessa kotitalouden nimenomaan talousasioiden opettamiselle ei tunnu löytyvän oikeata oppiainetta, joten ei ihmekään, että varsinkin nuorten aikuisten taloudet saattavat sakata liian höllän rahankäytön vuoksi, mutta näin käy muuallakin länsimaisessa kulttuurissa.

Onneksi nykyaikana tietoa on helposti ja nopeasti saatavilla niin kotona tietokoneella kuin missä tahansa mobiilisti, joten apua on kyllä saatavilla, jos vain sitä osaa hakea. Esimerkiksi oman talouden tasapainottamiseen lainarahoitus on aivan normaali tapa, ja todellisuudessa harvalla on koko elämää vanhempien tai suvun rahat käytössä vaan rahaa pitää hakea vapailta markkinoilta.

Jos tilanne on sitten mennyt sellaiseksi, että omassa taloudessa on useampia lainoja ja osamaksuja, kannattaa etsiä tietoa aktiivisesti ja löytää samalla muita yhdistelylainaa tarjoavia palveluita.

Rahan tarve vaihtelee

Suomalainen arki vaihtelee niin vuodenaikojen mukaan, mutta myös vuodesta toiseen. Arkiseen elämään kuuluvat eri kouluasteet ja opiskelu ja sitten seuraa työelämä, ura, perhe ja kaikki muut elämän vaiheet. Elämän aikana siis myös rahan tarve vaihtelee, ja lainojen avulla on mahdollista tasata näitä hetkellisiä isompia kustannuksia, kuten asunnonhankintaa, autoa, perheen perustamista. Siksi onkin hienoa, että entisen pankkimaailman rinnalle on tullut myös yksityiset lainantarjoajat ja täten lainamarkkinat ovat oikeasti terveemmällä pohjalla pystyen tarjoamaan paljon vaihtoehtoja nopeaan ja pidempään lainatarpeeseen.

Kotitalouksien sekä yritysten kannattaisi harkita oman talouden läpikäymistä, vaikka siellä oman lähipankin konttorissa, jos tuntuu siltä, ettei itse oikein tiedä mistä lähtisi liikkeelle, tai aloittaa Marttojen ohjeilla, jotka ovat selkeät ja helpot seurata. Jotta pystyisi suunnittelemaan turvallisesti oman talouden ja tekemisen tulevaisuutta on hyvä olla tietoinen omista tuloista ja menoista sekä todellisista veloista.

Kun teet itsellesi omaa selvitystä, tee se olemalla itsellesi rehellinen, vain silloin teet itsellesi hyötyä, jonka avulla voit vaikka suunnitella tulevia lomia tai tulevia isompia hankintoja nähdessäsi oman maksukykysi, sekä lainapalveluita käyttämällä saat selville oman mahdollisen lainalimiittisi ilman että lupaudut kuitenkaan ottamaan yhtään lainaa.