Elisabeth Åsbrink, 1947, Mistä historiamme alkaa?, Kustannusosakeyhtiö Siltala 2017
Elisabeth Åsbrink on ruotsalainen kirjailija ja journalisti. Hänen edellinen kirjansa Och i Wienerwald står träden kvar (2011) (”Wienerwaldissa on vielä puita”), palkittiin Ruotsin parhaana tietokirjana.
Vuosi, jolloin kaikki tuntui mahdolliselta. Pariisin rauhansopimus allekirjoitetaan 10. helmikuuta. Toinen maailmansota on ohi. Karvaan tappionsa jälkeen fasistit ja natsit kokoavat määrätietoisesti uudelleen rivejään.
Simone de Beauvoir kokee elämänsä intohimoa. Koskaan aiemmin hän ei ole tuntenut itseään riippuvaiseksi miehestä. Hän ryhtyy kirjoittamaan feminististä klassikkoteostaan Toinen sukupolvi.
Christian Dior esittelee ensimmäisen mallistonsa. Siitä tulee menestys. Kalashnikovina tunnettu rynnäkkökivääri AK-47 syntyy.
YK:ssa määritellään ihmissoikeudet – vain harvat tuntevat käsitteen kansanmurha. Eräällä YK:n asettamalla komitealla on neljä kuukautta aikaa ratkaista Palestiinan kysymys.
Elisabeth Åsbrinkin polttopisteenä on vuosi 1947. Kirjassaan hän kuvaa tilannetta, jossa nykyinen maailmamme on juuri hahmottumassa – maailma, jonka vanhat järjestelmät ovat sortumassa ja uudet vasta syntymäisillään.
Poikkeuksellisen taitavasti Åsbrink yhdistää henkilökohtaisen yleiseen ja kytkee maailmanpolitiikan historialliset muutosvoimat arjen tapahtumiin ja yksilötasolle. 1947 kertoo vahvasti ajastamme – vuodesta, jolloin kaikki alkoi.
Britit eivät voi muuttaa kellojaan, sanovat The Times ja BBC. Pommitukset, kansanmurhat, hävitetty maaseutu ja Hitlerin poltetun maan taktiikka, olivat ajan termejä. Monissa maissa syntyi vastarintaliikkeitä. Simone de Beauvoir ”En ole missään, olen jossakin muualla, mitä aika on ?”.
Rauhansopimus tehtiin 10.2.1947. Unkarissa syntyi 15 – 20000 poliittista vankia. Jo silloin alkoi syntyä ajatuksia ja siemeniä Yhtenäisestä Euroopasta. Luftwaffe pommitti Iso-Britanniaa yli 50000 pommilla, jonka seurauksina tuhoitui yli 4,5 miljoonaa rakennusta. Itävallan Wiener-Neustadista tuhoutui 40000 rakennusta. Ehjäksi jäi vain 18 rakennusta. Ranskassa tuhoutui 460000 rakennusta. Lontoossa 500 naista irtisanottiin Liikennelaitokselta, kuten myös 10000 naiskonduktööriä.
YK-toimisto pyrki yleismaailmallisiin arvoihin, uusiin ajatuksiin sekä ihmisyyteen ja moraaliin. Eleanor Roosevelt loi uusia aatteita ja ajatuksia Yhdysvalloissa. Christian Dior loi Ranskaan uuden myymälän ja laihat mallit. Saksa antautui v. 1945. Kuolemantuomio kohtasi 12 miestä, kuolemanleirien johtajina. Treblinkan kuolemanleiri sai ennusteellisen nimen – keskitysleiri.
UNTO VASKUU