Jukka Saastamoinen, Rakentajan jälki, Ilpo Kokkila Kalmarin kyläteiltä Kauppatorille, Docendo Oy 2017

Ilpo Kokkila on tehnyt menestykkään uran rakennusalan yrittäjänä, kiinteistökehittäjänä, sjjoittajana ja elinkeinoelämän taustavaikuttajana.

Rakentajan jälki on rento kuvaus siitä, kuinka Suomen historian suurinta ikäluokkaa edustava Kokkila ponnisti pienestä saarijärveläisestä Kalmarin kylästä arvostetuksi yritysjohtajaksi. Kirja kertoo, miten yhteiskunta ja yritysten toimintaympäristö ovat kehittyneet sodanjälkeisessä Suomessa ja millaisten ihmisten, ilmiöiden ja tapahtumien kautta Kokkila on muovannut arvonsa ja elämän asenteensa.

Matkan varrelle on mahtunut monenlaista sattumusta: menestystä lausuntakilpailussa, häpeän hetkiä koulussa, reputus ylioppilaskirjoituksissa, railakasta opiskelijaelämää, siltaromahdus Linnunlaulussa, kuuma teekkarikesä Dallasissa, riskipeliä Neuvostoliitossa, raskas tappio Saksassa, Kampin, Musiikkitalon ja Kalasataman kaltaisia hankkeita Helsingissä, puheenjohtajuus EK:ssa, mahalasku soijatehtaassa ja mutkikas golfkeskushanke Portugalissa. Rakentajan jälki on tärkeää ja viihdyttävää luettavaa kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisen yrityselämän lähihistoriasta.

Jukka Saastamoinen on toimittaja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt lehtimiehenä vuodesta 1979 alkaen.

Ilpo Kokkila on syntynyt v. 1947 Saarijärven Kokkilan kylässä. Hänen syntymänsä osui ajankohtaan, jolloin Suomen piti asuttaa 0,5 miljoonaa Karjalan evakkoa. Kuuluisia saarijärveläisiä ovat olleet mm. Kirsti Paakkanen, Tarmo Manni ja neljä Tapperin veljestä.

Kokkila perusti v. 1987 SRV Viitoset Oy:n SRV oli Finn-Stroin työn jatkaja. Kokkilan koti oli laestadiolainen, joka ei kylläkään näkynyt olennaisesti ulospäin. Opettajana kansakoulussa toimi Elsa Huovinen, FM ja kieltenopettaja. V. 1956 valittiin presidentiksi UKK, äänin 151 – 149. Ilpo kävi oppikoulun ja liittyi mm. partioon. Kokkila kirjoitti ylioppilaaksi ja hänellä oli todistuksessa matematiikasta laudatur. Ilpo pääsi opiskelemaan Teknillisen korkeakoulun rakennusosastolle diplomi-insinööriksi.

Ensimmäinen työpaikka oli Perusyhtymä, jonka jälkeen perustettiin SRV Viitoset Yhtiöt Oy. Merkittävä kolaus Kokkilan suvussa tapahtui 1.7.1978, jolloin Isä August Kokkila kuoli.

Mikko Repo Oy rakensi Viru -hotellin Tallinnaan v. 1969 – 1972. Markkinatalous oli saapunut Moskovaan. Viru -hotellissa oli alussa noin 700 työntekijää ja saneerauksen jälkeen noin 170. Siitä oli tullut Restel Cumulus -hotelli.

UNTO VASKUU