Virtuaalisuus on matkailu- ja markkinointitrendien maailmanlaajuinen keihäänkärki. Syitä voidaan selittää kameroiden teknologisella kehityksellä tai mobiililaitteiden yleistymisellä. Suurin syy vuonna 2016 läpimurtonsa tehneen 360-videon kiinnostavuuteen matkailumarkkinoinnissa on kuitenkin sen huikea elämyksellisyys jo perinteiseen videoonkin verrattuna.

Näin sanoo VirtualTravellerin perustaja ja startup-yrittäjä Jaajo Linnonmaa. Monille tutummaksi Haluatko miljonääriksi -tv-ohjelman juontajana tullut Linnonmaa on tosissaan perustamansa virtuaalimatkailuhankkeen kanssa. Ja suunta näyttää oikealta.

VirtualTraveller on sosiaalisen median palvelu, johon käyttäjät voivat ladata 360-kameralla kuvattuja videoita matkoiltaan tai seurata toisten kuvaamia videoita. Tähän mennessä ladatuista 500 videosta suurin osa on yksittäisten matkustajien eri puolilla maailmaa kuvaamia videoita.

Yritykset kuitenkin käyttävät koko ajan enemmän hyväkseen virtuaalitodellisuutta markkinoinnin uutena ulottuvuutena. Niiden brändin imu vahvistuu, kun kuluttajat pääsevät “sisälle” videon kolmiulotteisiin maailmoihin ja voivat aidosti katsella joka suuntaan.  Linnonmaa näkee tässä näkymien avautumisessa loistavan mahdollisuuden tukea matkailuun liittyvää markkinointia. Asiakas voi itse päättää VirtualTravellerissa haluavatko he tuottaa itse sisältöä kanavalleen vai antaa jonkun travellerin tehdä sinne videoita. Ja tietenkin millä kielellä. Hän ottaa ensimmäiseksi esimerkiksi hotellialan, jossa tuore kumppanuus on helsinkiläinen Hotelli F6. Sillä on juuri avautunut oma kanava VirtualTravellerissa. 

“Hotel F6 näki, että travellerin videot antavat hotellista parhaan kuvan. Niinpä kysyimme muutamalta englantia puhuvalta travelliltämme, jotka ovat ilmoittaneet kiinnostuksen tehdä videoita yhteistyökumppaneille ja heti löytyi yksi innokas. Traveller saa itselleen täyden ylläopidon hotellissa ja kuvaa vastapalvelukseksi vierailustaan videoita. Lisäksi häns aa tulevaisuudessa videosta kertyvät katselukerrat itselleen. Tämä on win-win tapa toimia kaikille!”, kertoo Linnonmaa.

Kun travellerit kirjautuvat sisään palveluun, heiltä kysytään, kiinnostaako  heitä tehdä viedoita myös yhteistyökumppaneille. Jotkut asiakkaat ovat sopineet keskenään mikrovaikuttajien kanssa kuvauksista, mutta myös VirtualTraveller voi yhdistää brändejä ja julkkiksia.

Virtuaalitodellisuudessa pyörii 120 miljardia euroa

Virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden maailmanlaajuisten markkinoiden liikevaihdon arvioidaan kasvavan noin 120 miljardin euron tasolle. Markkinoinnin on syytä ottaa tästä omansa.

Vuonna 2016 käynnistynyt VirtualTraveller tähtää omassa markkinointiyhteistyössään erityisesti kaupunkien näkyvyyden ja elämyksellisyyden tukemiseen. MyHelsinki on ensimmäinen kaupunkikanava, joka on tarttunut tilaisuuteen.

“ Onhan se mahtavaa palvelua, jos turistit voivat etukäteen katsella kaupungin suosituimmat nähtävyydet kotisohvalta virtuaalisesti. Lisäksi videoilla voi ohjata turisteja myös kaupungin laidoille, joissa useimmin se aito elämä sijaitsee. MyHelsigin sivuilta löytyy mm. videoita Kalliosta, jonne turisti ei välttämättä eksy.

Tapasimme vastikään Amsterdamin markkinointiosastoa, joka painii massaturismin aiheuttamisen ongelmien kanssa. Keskustassa on yksinkertaisesti liikaa turisteja. Sama ongelma Barcelonassa ja monessa muussa suositussa matkailukaupungissa. Juuri VirtualTravellerin tyyppisessä palvelussa pystyy näyttämään konkreettisesti kaupungin laidalla olevia kohteita.”, listaa Linnonmaa kaupunkien mahdollisuuksia virtuaalimarkkinoinnissa.

Myös elokuussa pidetystä Weekend Festival -tapahtumasta syntyi oma kanava, jossa on 360-videomateriaalia kahdesta erillisestä tapahtumasta. WKND on Suomessa ja Virossa järjestettävä Pohjoismaiden suurin elektronisen musiikin festivaali.

“On huomattavasti helpompi tehdä päätös lähteä Viroon festareille, kun näkee ensin millainen siellä on meininki. Sama koskee tietenkin kaikkia ulkomaalaisia, jotka miettii tulemista Helsinkiin. Lisäksi WKND:in kanavalla on videoita VIP alueilta, jotka toimivat erinomaisena materiaalina potentiaalisille yritysasiakkaille, jotka miettii tälläisten palveluiden käyttämistä tapahtumissa. Nyt voi festaritkin siis kokea kotisohvaltakin, jos tulee esteitä mennä paikan päälle.”, sanoo Linnonmaa.

Virtuaaliset sisällöt ovat tukevassa asemassa tulevaisuuden markkinoinnissa ja osana sisältöstrategiaa. Huikean elämyksellisyyden taustalla on myös muita tekijöitä jotka ovat auttaneet eteenpäin. Teknologia ja laitteet kehittyvät jatkuvasti. Ihmiset voivat jo nyt tuottaa itse helposti 360-videoita ja jakaa niitä eri sosiaalisen median kanavissa. Yhä useampi brändi hyödyntää virtuaalisia kokemuksia osana markkinointia ja liiketoimintaa jo nyt. Kasvun kierre on valmis.

Mahdollista kerätä Finnairin lentopisteitä videoilla

VirtualTravellerin oma bisnesmalli perustuu mainoksiin ja kanaviin, joita se voi tarjota yhteistyökumppaneille niiden omien sisältöjen markkinointiin. Se tarjoaa perinteisiä mainoksia videoiden yhteydessä. VirtualTraveller pystyy helposti kohdistamaan esimerkiksi lento- ja hotellitarjoukset katsojalle hänen katsomansa videon perusteella.

Lisäksi sivuilla on muutamalla yhteistyökumppanilla kuukausittaisia bannereita. VirtualTravellerilla on myös omia kanavia, kuten Top50-nähtävyydet.

“Halusimme tehdä käyttäjälle mahdollisimman helpoksi käyttää meidän palvelua ja löytää mielenkiintoisimmat videot. Siksi laitamme erikseen omalle kanavalle maailman top 50 nähtävyyttä. Suunnitteilla on seuraavaksi top 50 tapahtumaa jne. Onhan se mahtavaa, että voit vartissa nähdä Eiffel-tornin, Vapaudenpatsaan ja Sydneyn oopperatalon! Lisäksi haluamme kannustaa meidän travellereita kuvaamaan juuri niitä asioita mitkä kiinnostavat varmasti kaikkia.”

VirtualTraveller tekee myös ainutlaatuista yhteistyötä Finnairin kanssa. Sisällöntuottaja voi vaihtaa videoidensa katselukerrat Finnairin lentopisteiksi ja näin matkustaa uusiin paikkoihin kuvaamaan lisää videoita.

VirtualTravellerin iso tulonlähde ovat asiakkaiden omat kanavat brändeille, kaupungeille, majoituspalveluille, lentoyhtiöille ja matkatoimistoille.

“Matkatoimistot voivat esim oppaiden avustuksella esitellä lomakohteita ja aktiviteettejään. Nyt voit nähdä etukäteen onko tippukiviluolaretki todella kokemisen arvoinen. Hotellit voivat luonnollisesti esitellä huoneet, ravintolat ja vaikka kuntosalin”, Linnomaa luettelee.

”Jos hotelli tai majoituspalvelu ei halua esitellä huoneitaan 360 videoilla, on heillä jotain salattavaa”

Tällä hetkellä kuluttajat vasta totuttelevat 360-maailmoihin. Markkinoinnin näkökulmasta hienoilla kuvilla on uutuudenviehätystä ja siksi niiden vaikutus on suuri. Myös potentiaali on suuri, sillä monet vasta ihmettelevät, mistä on kyse.

Myös teknologia- ja mediajätti Google on havahtunut matkailun mahdollisuuksiin digimaailmassa. Se on alkanut tuottaa matkailuun liittyviä palveluja ja sen matkailuun liittyvän strategian visiona on, että se haluaa erityisesti olla mukana ihmisten matkan unelmointi- ja suunnitteluvaiheessa.

VirtualTraveller haastaa Googlen lisäksi myös muut isot toimijat. Sen haluaa tarjota travellereille helpon tavan jakaa sisältöjä ja katselijoille helpon tavan löytää videosisältöjä. Aikooko VirtualTraveller haastaa myös YouTuben ja Instagramin kaltaiset jättiläiset? Linnonmaa innostuu kysymyksestä:

“Todellakin ja meillä on myös aseet heidän lyömiseen. Youtube on yksi iso roskalaatikko, josta on todella vaikea löytää haluamansa. Jos yrität etsiä 360-videoita, niin saat vartin etsiä ennen kuin löydät haluamasi. Me kartoitamme videomme, joten videon löytäminen juuri tietystä kohteesta on helppoa. Meillä videoita voi hakea maan, maanosan tai vaikkapa harrastusten perustella. Toinen haluaa nähdä biitsivideoita ja toinen museoita. Lisäksi uskon, että moni haluaa nähdä kohteesta riippumatta tiettyjen travellerien videoita. Me luomme uusia tubetähtiä tai oikeastaan 360 vloggaajia. Instagram taas ei palkitse käyttäjiään mitenkään. Meillä sisällöntuottaja voi vaihtaa katselukerrat Finnairin lentopisteiksi ja näin matkustaa uusiin paikkoihin kuvaamaan lisää videoita. Olen jo kysynyt suomalaisilta tubettajilta ja Instavaikuttajilta kiinnostusta alkaa tehdä videoita palveluun, jossa katselukerrat voi vaihtaa lentopisteisiin. Jokainen on ollut kiinnostunut ja monet ovatkin jo tehneet ensimmäiset 360 videonsa. Moni myös näkee, että 360 vloggaaminen on se seuraava juttu.”