Olet varmaan huomannut, että Euroopassa on käynnissä yleinen trendi, mikä on vähentämässä työhön käyttämäämme aikaa. Alankomaissa on jo tullut laki, mikä mahdollistaa työntekijän saavan kolmen päivän työviikon, mikäli hän vain saa tehtyä niiden kolmen päivän aikana 36 työntunnin työpanoksen. Valitettavasti samalla työpaikat ovat muuttumassa, ja vaikka monilla aloilla on vapaita työpaikkoja, on vastaavasti työmarkkinoilla entistä enemmän työttömiä. Siinä missä tämä yhtälö on vaikea valtioille ja varsinkinkin valtioiden kassoille sosiaalimenojen kasvamisen syystä, niin vastaavasti tämä yhtälö on omiaan viihdeteollisuudelle, jolla on nyt edessään ajat, jolloin entistä enemmän aikuisia voi käyttää eri viihdepalveluita entistä enemmän – tarjoamalla edullisen kuukausipaketin, mutta kenties lisäämällä pakettiin lisäominaisuuksia, tullaan näkemään entistä enemmän suoratoistokanavien kilpailua ja entistä viihteellisempiä kokonaispalveluita.
Perusviihdepalveluiden kustannukset käyttäjille ovat laskeneet ja tulevat tulevina vuosina varmasti laskemaan vielä hieman enemmänkin, mutta samalla on todellakin odotettavissa, että kaikkiin palveluihin on tulossa porrastuksia, joilla saadaan vieläkin parempaa ja vieläkin viihteellisempää sisältöä katsojan omien mieltymysten mukaisesti. Jo nyt useimmat näistä suoratoistokanavista tuottaa itse omat ohjelmansa, ovat ne sitten kansainvälisiä operaattoreita kuten Netflix tai kansallisia, kuten BBC tai vaikkapa ElisaViihde.
Viihteestä tuloja
Uusin trendi viihteen käytössä on mahdollisuus ansaita viihdettä katsomalla tai käyttämällä viihdettä. Erilaiset play-and-earn mallit ovat tulleet ja ovat tulossa Metaversen kautta markkinoille, ja samalla myös rahapelaaminen etsii ympäri maailmaa uusia aluevaltauksia ja kehitysnäkymiä. Samalla myös viimeiset vuodet ovat olleet kasvun aikaa Eurheilulle, eli kilpailulliselle pelaamiselle, jolla on kymmeniä miljoonia katselijoita maailman laajuisesti ja parhaat Eurheilijat eli kilpailijat tienaavat pelatessaan tuhansia euroja palkkaa, ja onnistuessaan voittamaan turnauksia, jopa miljoonia euroja. Ei siis ihme, että Eurheilu on yksi kasvavimmista harrastuksista ympäri maailman, ja sadat tuhannet nuoret ympäri maailmaa haaveilevat eurheilun ammattilaisuudesta, mutta vain harvat yltävät aivan huipputasolle – aivan kuten muissakin urheilulajeissa. Eurheilussa olemme jo nähneet eri urheilulajien symbiooseja, kuten Englannissa entinen jalkapalloammattilainen David Beckham lähti mukaan Guild Esports-organisaatioon, ja siitä on tullut yli kymmenen miljoonan euron liiketoimintaa.
Harrastus, ammatti, ajanviete
Kaikkia näitä viihteen nykymuodon versioita ja trendejä voi tehdä harrastuksena, tai niistä voi luoda itselleen ammatin, tai niitä voi käyttää vain yksinkertaisesti ajanvietteenä. Mikä on esimerkiksi ero suoratoiston harrastamisen ja ajanvietteen välissä? Ero tule varmaan siitä, että harrastaja ottaa selvää ohjaajista, näyttelijöistä, kuvauspaikoista yms, kun taas ajanvietteenä sarjoja katsova haluaa vain käyttöviihdettä. Ja tietokonepelejä voi pelata kuka tahansa ajanvietteenä, mutta harrastuksena pelaaminen vie jo enemmän aikaa ja siitä tulee ainakin osittain tavoitteellista, tai harrastaja voi alkaa vaikka seurata joukkueita ja esimerkiksi luoda itselleen striimikanavan, jolla alkaa selostaa otteluita, tai kertoa uutisia – omasta ilostaan. Ammatinkin näistä löytää sitten ainakin Eurheilun kautta, tai vaikkapa pokerinpeluun tai urheiluvedonlyönnin kautta – mutta esimerkiksi Eurheilussa saa varautua todella kovaan kilpailuun, missä ai ilman kovaa harjoittelua ole tarjolla edes niitä hajasijoituksia.
Digitaalisuus vs perinteiset tavat
Totta kai näiden digitaalisten vaihtoehtojen lisäksi on tarjolla entistä enemmän tekemistä myös ilman digitaalisuutta. Kaikenlainen tietoisuus erilaisista harrastamisen mahdollisuuksista on lisääntynyt internetin kautta ja vapaa-aikaan on tarjolla kaikkialla maailmassa entistä enemmän tekemistä – kyse on pitkälti harrastajan omasta mielenkiinnosta, sekä luonnollisesti siitä, kuinka paljon on aikeissa sijoittaa omaan harrastamiseensa ja tekemiseen. Viihdettähän voi olla jo sekin, että työpäivän ja illallisen jälkeen voi kotona istuutua nojatuoliin ja kuunnella äänikirjaa, tai kuunnella musiikkipalvelusta suosikki artisteja. Tämä kaikki on nyt 2020-luvulla huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi 90-luvulla.