Yritysten vastuullisuus on muuttunut viimeisten vuosien aikana sanahelinästä tärkeäksi voimavaraksi. Impakti-yrittäjä Tatu Mäkilä uskoo, että vastuullisesti toimivat yritykset saavat jopa edelläkävijähyötyä. Jatkossa vastuullisuus korostuu entisestään, sillä sitä vaativat rahoittajat, työntekijät ja asiakkaat.

– Etenkin kasvuyrittäjät haluavat toimia vastuullisesti. Ja niin pitääkin olla. Muuten he eivät saa hyviä työntekijöitä. Osaajat hakeutuvat yrityksiin, joiden arvot ovat lähellä omia arvoja. Lisäksi asiakkaat arvostavat vastuullisuutta, Mäkilä sanoo.
Hän on seurannut suomalaisten ajattelutavan muutosta aitiopaikalta yrittäjänä useissa eri yrityksissä, Aalto-yliopiston alumnilähettiläänä ja nuorten hallitusosaajien verkostossa Future Boardissa.

Todellisiksi suunnannäyttäjiksi Mäkilä nostaa kuitenkin yritykset, jotka ovat vieneet vastuullisuuden pidemmälle tekoihin ja löytäneet sitä kautta uusia kasvupolkuja. Niissä yrityksissä kehitetään muun muassa muovin syrjäyttäviä ratkaisuja, kierrätysmateriaaleille erilaisia käyttötarkoituksia ja älykkäitä liikkumisen palveluja.

– Suomi on MaaS-palveluissa (Mobility As A Service, liikkumisratkaisut palveluna) maailman johtavia maita. Täällä riittää yrittäjiä, jotka näkevät siinä liiketoimintaa. Se vaatii laadukasta teknologiaa ja osaamista.

Yrittäjänä pystyy vaikuttamaan

Mäkilä on itsekin yrittäjänä ja sijoittajana MaaS-palvelua kehittävässä Vapaus.io-nimisessä yrityksessä. Muita perustajaosakkaita ovat Jari Malmivaara ja Mikko Ampuja. Mäkilä ja Malmivaara ovat sijoittaneet myös kahteen muuhun yritykseen.
– Teemme pieniä enkelisijoituksia vastuullisiin yrityksiin. Nyt olen sitoutunut tekemään kädet savessa töitä Vapaus.io:n eteen, yrittäjä vahvistaa.
Kaksi vuotta sitten perustetun Vapaus.io:n alkuperäisenä ajatuksena oli tarjota polkupyöriä yritysten käyttöön vuosimaksua vastaan. Sen jälkeen liiketoimintasuunnitelma on jalostunut ajoneuvot palveluna -malliksi.
Kohderyhmänä ovat työnantajayritykset, jotka tarjoavat työntekijöilleen järkevintä liikkumisratkaisua. Se voi olla polkupyörä, sähköpotkulauta, sähköauto tai niiden yhdistelmä.
– Tavoitteemme on pienentää autojen määrää metropolialueella. Tiedän, että autoilu herättää voimakkaita tunteita, eikä me olla autoja vastaan. Tärkeintä olisi pystyä tarjoamaan ihmisille eri tarpeisiin sopivin kulkuväline, Mäkilä sanoo.
Parhaillaan yhtiöllä on rahoituskierros käynnissä kasvun varmistamiseksi. Suunnitelmissa on viedä palvelua ulkomaille jopa jo tämän vuoden aikana.
Mäkilä puhuu itsestään impakti-yrittäjänä. Termi ei ole vielä Suomessa laajassa käytössä. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa, että yrittäjä haluaa luoda liiketoiminnan avulla parempaa tulevaisuutta ja maailmaa.
Keskiössä on ympäristön, ihmisten ja eläinten hyvinvointi. Liiketoiminta antaa työkalun päästä kohti tavoitetta. Yrittäjä korostaa, että kyse ei ole mistään pääkaupunkiseudun kuplassa elävien hörhöilystä.
– Taustalla on piinkova bisneslogiikka. Muuten emme saa mitään aikaiseksi. Olen sitä paitsi kotoisin Joensuusta, Mäkilä kertoo.

Lisätietoa vastuullisuudesta: www.vastuullinenyritys.fi